Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικά χρόνια ότι με τη χρήση λίπους από τον ίδιο τον οργανισμό μας θα διορθώναμε πολλές ατέλειες στο σώμα μας, τόσο αισθητικές όσο και επανορθωτικές!

Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει έδαφος με αλματώδη ρυθμό η χρήση και η τοποθέτηση αυτόλογου λιπώδους ιστού, το οποίο είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα, τόσο για την αύξηση του όγκου (γέμισμα) όσο και για αισθητική ανάπλαση (διαμόρφωση ατελειών της γραμμής σε διάφορα μέρη του προσώπου και σώματος). Σημαντική επίσης είναι η χρήση του αυτόλογου λίπους και στην επανορθωτική χειρουργική, όπου διορθώνει ελλείμματα και βλάβες που μέχρι πρότινος είτε απαιτούσαν πολύωρες επεμβάσεις, είτε το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο αποδεκτό αισθητικά.

Το λίπος στο ανθρώπινο σώμα συγκεντρώνεται στο λιπώδη ιστό και σε άλλους ιστούς του σώματος. Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
1. Στο γενετικό, όταν δηλαδή υπάρχει γενετική προδιάθεση αποθήκευσής του, και
2. Στο μεταβολικό, που είναι απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό για τις καύσεις.

Οι σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιπώδης ιστός είναι πλούσιος σε βλαστοκύτταρα, τα οποία συμβάλλουν στην αγγειογένεση και στην ανάπλαση ιστών.

Το λίπος του σώματος ενός ατόμου –πάντα αν και εφόσον υπάρχει επαρκής ποσότητα- μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ίδιο το άτομο κατόπιν ειδικής επεξεργασίας, στα σημεία που θέλουμε να βελτιώσουμε. Η αναίμακτη αυτή μέθοδος ονομάζεται lipofilling, γίνεται με ενέσεις και μπορεί να γίνει στο χώρο του ιατρείου.

Οι δυνατότητες

Μια άλλη μορφή αυτής της μεθόδου, λαμβάνει χώρα σε χειρουργικό χώρο. Με μια από τις μεθόδους λιποαναρρόφησης, κατά προτίμηση της vaser λιποαναρρόφησης, ο πλαστικός χειρουργός λαμβάνει το λίπος (από κοιλιά, γλουτούς, μηρούς) και έπειτα από ειδική επεξεργασία (καθαρισμός από αίμα, φυγοκέντριση – μέθοδος «puregraft by cytori») τοποθετείται σε σύριγγα και εμφυτεύεται στα επιθυμητά σημεία. Η εναπόθεση του λίπους είναι ανώδυνη διαδικασία και διανέμεται σε διάφορα επίπεδα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.
Έτσι μπορούμε να «γεμίσουμε» ρυτίδες προσώπου [μεσόφρυου, ρινοχειλικής περιοχής, μετώπου, περιοφθαλμικής περιοχής («πόδι χήνας»), ρινοπαρειακών αυλάκων]. Μπορούμε επίσης να πετύχουμε τονισμό των ζυγωματικών, πιο θεληματικό πηγούνι και χείλια, ακόμη και «γέμισμα» της (αποστεωμένης) γερασμένης άνω επιφάνειας των χεριών.

Με μεγάλη επιτυχία γίνεται η εμφύτευση λίπους και στο σώμα. Αυξητική στήθους, καθώς και αυξητική γλουτών, ατέλειες λιποδυστροφίας, αντιμετώπιση κυτταρίτιδας είναι περιοχές που τα τελευταία χρόνια ζητούνται πολύ. Εκτός από αισθητικούς λόγους, η χρήση και η τοποθέτηση αυτόλογου λίπους μπορεί να γίνει και για επανορθωτικούς σκοπούς, όπως αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή.

Στο στήθος

Με την τεχνική έγχυσης λίπους στο στήθος επιτυγχάνουμε όχι μόνο αύξηση όγκου στα προεπιλεγμένα σημεία, αλλά και βελτίωση της στιλπνότητας του δέρματος λόγω των βλαστοκυττάρων που μεταφέρονται μέσω λιπώδους ιστού. Η νέα μέθοδος ενδείκνυται για γυναίκες που επιθυμούν αυξητική στήθους με ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς τομές γύρω ή κάτω από το μαστό. Ενδείκνυται επίσης σε γυναίκες που παρουσιάζουν αυξημένη υπερευαισθησία στην προσθήκη σιλικόνης, καθώς και σε γυναίκες που θέλουν μια μικρή αύξηση όγκου (εφόσον με τη μέθοδο αυτή η αύξηση των μαστών δύσκολα θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ένα νούμερο σουτιέν). Με τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους, μικρές αποτιτανώσεις, εάν μελλοντικά εμφανιστούν, μπορούν να διαγνωστούν εύκολα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι στην πράξη η γυναίκα κάνει δύο επεμβάσεις σε μία: αφαιρεί το περίσσιο λίπος από την κοιλιακή χώρα, τους μηρούς ή τους γλουτούς και κατόπιν αυξάνει το μέγεθος των μαστών ή των γλουτών. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις επιτυγχάνεται και ανόρθωση μαστών, όταν η πτώση των μαστών είναι μικρή (Grade 1 ή 2).

Στους γλουτούς

Στους γλουτούς, για να μπορέσει να ενσωματωθεί το λίπος με τη γύρω περιοχή, θα πρέπει η τοποθέτηση να γίνει βαθιά μέσα στους μυς και κατά στρώματα, ώστε η αιμάτωση να φθάνει στο λίπος και να το κάνει να επιβιώσει, αλλά και να δημιουργήσουμε μια λεία αύξηση χωρίς ανομοιομορφίες. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια έχοντας έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το λίπος προσαρμόζεται και διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν έχει απόρριψη γιατί δεν είναι ξένο σώμα. Η ασθενής δεν αισθάνεται το λίπος σαν εξόγκωμα ούτε δημιουργεί κυτταρίτιδα ή ανομοιομορφίες.

Η βελτίωση προσώπου, αλλά και της σιλουέτας με μεταφορά λίπους από το ίδιο το σώμα τυγχάνει ευρείας αποδοχής από πολλούς αναγνωρισμένους επιστήμονες. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά από ιατρούς που έχουν εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα.

 

Πηγές: Δρ Αθανάσιος Αθανασίου, MD PhD, Πλαστικός Χειρουργός, Επιστημ. Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημ. Διευθυντής ATHENS BEVERLY HILLS MEDICAL GROUP