Κυτταρίτιδα ονομάζεται η διήθηση (στράγγισμα, φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν, δηλαδή η κυτταρίτιδα είναι σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό.

Είναι δυνατό να προκαλέσει διαταραχές με πρώτη διαταραχή την εμφάνιση του πόνου. Είναι πάθηση αρκετά διαδεδομένη, απ' την οποία πάσχει το 80% των γυναικών όλων των ηλικιών. Είναι βασανιστική και παραμορφώνει το σώμα αφενός, οδηγεί δε αναπόφευκτα σε διάφορες οργανικές ανωμαλίες αφετέρου.

Εμφανίζεται με πολλές όψεις και ποικίλλει κατά περιοχές. Κλινικά εμφανίζεται με κατακλυσμό των διαστημάτων του συνδετικού ιστού, με την εμπότιση όλων των μαλακών μορίων και επεκτείνεται σιγά σιγά. Είναι ωφέλιμο η διάγνωση να γίνει νωρίς και να μην καθυστερήσει η θεραπεία, οπότε τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα.

Τα αίτιά της είναι τοξικής προέλευσης, είναι γνωστό πως οι τοξίνες διεγείρουν στον οργανισμό μια αντίδραση του συνδετικού ιστού κατά των τοξινώσεων και των μολύνσεων.

Στην καθημερινή μας ζωή ο οργανισμός μας κατασκευάζει απορρίμματα, τα οποία πρέπει κανονικά να αποβληθούν με τα απεκκριτικά όργανα (νεφροί αποβάλλουν ούρα, κόπρανα, ιδρωτοποιοί αδένες αποβάλλουν ιδρώτα). Κάθε άτομο έχει ένα ανώτατο όριο αποβολής των αχρήστων ουσιών. Λόγω όμως της κακής αποβολής ή της μη ολοκληρώσεως της από τον οργανισμό, αυτά παραμένουν στο σώμα και εναποτίθενται στον κυτταρικό ιστό. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια σκλήρυνση ορισμένων στοιχείων του ιστού. Στα σημεία αυτά που γίνεται η σκλήρυνση έρχεται η λέμφος, η οποία προσπαθεί να διαλύσει τις τοξίνες που έχουν παραμείνει εκεί, προκαλείται έτσι πάχυνση του συνδετικού ιστού, ο οποίος διατείνεται και σαν αποτέλεσμα έχουμε τον σχηματισμό του όζου.

Περιοχές που προσβάλλονται περισσότερο είναι ο αυχένας, η εξωτερική όψη των μηρών, η εσωτερική όψη του γονάτου, η μπροστινή πλευρά του βραχίονα, τα πλάγια του κορμού, το πρόσωπο, η κοιλιά και τα σφυρά (αστράγαλοι).

Περισσότερο προσβάλλει την γυναίκα παρά τον άνδρα, γιατί είναι πιο ευαίσθητη στις διαταραχές που προέρχονται από τις τοξινώσεις, όπως και η παχυσαρκία προέρχεται από την επιβάρυνση της θρέψεως και πολλές φορές την συναντάμε στα ίδια άτομα, δηλαδή παχύσαρκο άτομο με κυτταρίτιδα. Και δεύτερη περίπτωση, που βοηθάει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας περισσότερο στις γυναίκες είναι η διάταξη των ινών του συνδετικού ιστού, που για τους άνδρες είναι παράλληλη, ενώ για τις γυναίκες χιαστί.

Σαν αιτίες εμφανίσεως της θεωρούνται:
Α) φλεγμονώδεις και τοξικές καταστάσεις
Β) διαταραχές του έντερου
Γ) η ζωή στη μολυσμένη ατμόσφαιρα και η μη κανονική λήψη οξυγόνου
Δ) διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες
Ε) ηπατική ανεπάρκεια
Στ) ανωμαλία ενδοκρινών αδένων και ιδιαίτερα του θυρεοειδή

Διακρίνεται σε οξεία και βαθεία. Τα συμπτώματα της οξείας είναι ο πόνος, οι συσπάσεις των μυών και οι αναταραχές του λεμφικού υγρού, το οποίο συσσωρεύεται στο συνδετικό ιστό και δημιουργεί πρήξιμο και διήθηση. Η θεραπεία είναι απαραίτητο να γίνει το συντομότερο και πολλές φορές με τη βοήθεια γιατρού. Η βαθεία κυτταρίτιδα είναι μια αντίδραση άμυνας του συνδετικού ιστού, ο οποίος υπάρχει σε όλες τις περιοχές και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί με πονοκέφαλο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας