Η ονομασία κυτταρίτιδα δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην πάθηση. Η κατάληξη -ιτις στην ιατρική σημαίνει φλεγμονή. Η κυτταρίτιδα όμως σαν πάθηση δεν παρουσιάζει καμιά φλεγμονή των κυττάρων, άρα η κυτταρίτις είναι αφλέγμονος κατάσταση.

Μια τέτοια φλεγμονή μπορεί να επέλθει μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή και κάτω ίσως από άλλες αιτίες, αλλά αυτή είναι μια παθολογική κατάσταση και δεν έχει καμιά σχέση με την κοινή κυτταρίτιδα, αυτή που προσβάλλει και έχει δημιουργήσει σήμερα ένα τεράστιο πρόβλημα στις πιο πολλές γυναίκες της εποχής μας.

Κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε ισχνά άτομα και σε άτομα που έχουν παχυσαρκία. Στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν κυτταρίτιδα και παχυσαρκία μαζί, δεν θα μπορούσε ποτέ η κυτταρίτιδα να υποχωρήσει με την ίδια θεραπευτική αγωγή (δίαιτα, μασάζ, γυμναστική). Η κυτταρίτιδα για να υποχωρήσει χρειάζεται μια εντελώς δική της αγωγή, που δεν έχει καμία σχέση και ομοιότητα με την αγωγή για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η κυτταρίτιδα είναι μια πάθηση του συνδετικού ιστού και συνδυάζεται με άλλες παθολογικές καταστάσεις του ιστού αυτού, και αυτό συμβαίνει γιατί η όλη λειτουργία των συστατικών του συνδετικού ιστού (κυττάρων, ινών και θεμελιώδους ουσίας) κατευθύνεται από το ίδιο το σύστημα αδένων, ορμονών και ενζύμων με άξονα τους αδένες του γενετικού συστήματος.

Μια της λειτουργία λοιπόν του γενετικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει πάθηση των αρθρώσεων των τενόντων κ.λ.π. και συγχρόνως να έχουμε πάθηση των αρθρώσεων των τενόντων κ.λ.π. και συγχρόνως να έχουμε εμφάνιση της κυτταρίτιδας, γι' αυτό βλέπει κανείς συχνά άτομα, τα οποία πάσχουν από κυτταρίτιδα, να παραπονιούνται για πόνους στις αρθρώσεις, στον αυχένα, στην σπονδυλική στήλη και στους τένοντες. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε άτομα περασμένης ηλικίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης