Έχουμε τη γενικευμένη κυτταρίτιδα και την εντοπισμένη κυτταρίτιδα. Η γενικευμένη κυτταρίτιδα, από το γεγονός ότι συνοδεύεται συνήθως και από παχυσαρκία, παρουσιάζει πόνους κυρίως στον αυχένα και στη μέση. Ακόμα παρουσιάζει μια διαρκή τάση κατακράτησης υγρών στο δέρμα, η οποία γίνεται περισσότερο αισθητή τις παραμονές της εμμήνου ρήσεως.

Η εντοπισμένη κυτταρίτιδα παρουσιάζεται στα κάτω, άνω άκρα, στο θώρακα, στην κοιλιά, στο πρόσωπο, στον αυχένα, στη ράχη.

Στα κάτω άκρα

Εντοπίζεται στην εξωτερική επιφάνεια των μηρών και επεκτείνεται προς τα ισχία, τους γλουτούς και τις γάμπες. Οι κυτταριδικές πλάκες που σχηματίζονται, είναι τόσο μεγάλες, που μοιάζουν με μαξιλαράκια, πράγμα πολύ αντιαισθητικό.

Είναι η πιο γνωστή μορφή κυτταρίτιδας, της οποίας θύματα είναι οι περισσότερες γυναίκες. Μερικές φορές εμφανίζεται και στο εσωτερικό μέρος των μηρών και μπορεί να σχηματιστούν τόσο μεγάλες πλάκες, ώστε να πέφτουν και να κρέμονται στην εσωτερική επιφάνεια των γονάτων.

Σε μερικές πολύ σπάνιες περιπτώσεις, εξαπλώνεται προς όλο το μήκος των κάτω άκρων, και παίρνει τη μορφή ψευτοελεφαντιάσεως.

Στα άνω άκρα

Εντοπίζεται κατά προτίμηση στους ώμους και τα μπράτσα, και κάνει την εμφάνισή της κυρίως στην εμμηνόπαυση. Χαρακτηρίζεται από χοντρά και αντιαισθητικά μπράτσα, φέρνει δε τόσο δυνατούς πόνους στα άνω άκρα, που πολλές φορές συγχέεται με την αρθρίτιδα.

Στο θώρακα

Εντοπίζεται στις πιο συχνές περιπτώσεις στο άνω μέρος των μαστών και συνοδεύεται από παχυσαρκία. Είναι δυνατόν όμως, να περιορίζεται σε μια μόνη κυτταριδική πλάκα με μορφή όζου.

Στην κοιλιά

Ανάλογα με το σημείο της κοιλιάς στο οποίο εντοπίζεται, μπορεί πολύ συχνά να συγχέεται με παθήσεις των οργάνων που βρίσκονται κάτω από τα κοιλιακά τοιχώματα.

Στο πρόσωπο

Είναι βέβαια πολύ σπάνια μορφή κυτταρίτιδας, όταν όμως προσβάλλει το πρόσωπο, εντοπίζεται στην μετωπιαία και υπερκόγχια περιοχή. Εμφανίζει διήθηση και πάχυνση του δέρματος, το οποίο παρουσιάζει όψη του φλοιού πορτοκαλιού και είναι κόκκινο και στιλπνό (γυαλίζει).

Στον αυχένα

Είναι από τις πιο συχνές κυτταρίτιδες και είναι δυνατόν να προκαλέσει επίμονες κεφαλαλγίες και επίμονες αυχεναλγίες, που δεν περνούν με αναλγητικό. Το δέρμα του αυχένα παρουσιάζει μια ομοιόμορφη πάχυνση και δίνει μια αρκετά αντιαισθητική εμφάνιση στη γυναίκα.

Η κυτταρίτιδα στον αυχένα ονομάζεται και 'καμπουρίτσα του Βίσονα'.

Στη ράχη

Είναι η επέκταση της κυτταρίτιδας του αυχένα. Οι πόνοι και η δυσκαμψία που εμφανίζεται, παίρνουν μορφή οσφυαλγίας.

Εκτός από την κυτταρίτιδα των κάτω άκρων και ίσως καμιά φορά και των άνω, σε όλες τις άλλες μορφές, και τα σημεία στα οποία εντοπίζεται, καλό είναι μαζί με τη διάγνωση που δίνει η αισθητικός, να γίνει και μία διάγνωση από γιατρό.

Αλλά και στις περιπτώσεις ακόμη, που η αισθητικός θα ασχοληθεί με την κυτταρίτιδα των κάτω άκρων, πρέπει πάλι να μην σηκώσει το βάρος της πάθησης μόνη της.

Ο γιατρός, στον οποίο θα καταφύγει, θα πρέπει βέβαια να είναι ένας από αυτούς που έχουν ασχοληθεί με την πάθηση και έχουν ερευνήσει το θέμα. Γιατί, παρόλο που η πάθηση της κυτταρίτιδας είναι πολύ συχνή στην εποχή μας, και οι ασθενείς που ζητούν βοήθεια είναι πολλοί, παράλληλα οι γιατροί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα είναι λίγοι.

Έτσι λοιπόν, με τη βοήθεια του γιατρού και με τη σωστή αγωγή, τη συνδυασμένη πολλές φορές και με τη χορήγηση κάποιων φαρμάκων και τη συνεχή περιποίηση της αισθητικού, θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο