Βασικά υπάρχουν 3 είδη κυτταρίτιδας:

ΣΚΛΗΡΗ
Κατακράτηση λίπους
ΜΑΛΑΚΗ
Κατακράτηση ύδατος
ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΕΝΗ
(και λίπος και νερό)
Είναι σκληρή και στη πίεση πονάει Είναι μαλακό το δέρμα και δεν πονάει στη πίεση Είναι και μαλακή και σκληρή και πονάει υποφερτά

Το σχήμα που παίρνει τελικά εξαρτάται από το έδαφος, στο οποίο αναπτύσσεται.

Α) Πώς αναπτύσσεται η σκληρή κυτταρίτιδα
Κάποτε είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια την σκληρή κυτταρίτιδα με το μάτι. Οι πυκνοί ιστοί της κυτταρίτιδας μοιάζουν να ταιριάζουν με τους μυς, και αν τσιμπήσουμε τους ιστούς. Θα παρατηρήσουμε ότι είναι ευαίσθητοι στην αφή, δηλαδή πονάνε. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην συμπίεση των νευρικών απολήξεων, που υπάρχουν στο δέρμα.

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, η σκληρή κυτταρίτιδα συναντάται γενικά σε νέες γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση, αλλά και γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να προσβληθούν, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και αυτών των μυών που οι ιστοί τους είναι σε άριστη φυσική κατάσταση. Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την σκληρή αρθρίτιδα είναι ότι το δέρμα στις προσβεβλημένες περιοχές είναι συχνά ξηρό και κάποτε ανώμαλο.

Οι ελαστικές και μαλακτικές ίνες που επιτρέπουν στο δέρμα να διαστέλλεται, όταν μείνουν πολύ καιρό τεντωμένες, σπάνε αφήνοντας στο δέρμα σημάδια όμοια με ουλές (ραβδώσεις). Αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα δεν μπορεί να αντισταθεί στις υποδόριες κακώσεις.

Β) Πώς αναγνωρίζεται η μαλακιά κυτταρίτιδα
Η μαλακιά κυτταρίτιδα δεν είναι συμπαγής και συμπυκνωμένη, όπως η σκληρή. Τείνει αντίθετα να απλωθεί σε πλατιές ζώνες και σε μεγάλες επιφάνειες. Είναι κινητή και κυμαίνεται μεταξύ του μυός και του δέρματος.

Για να αναγνωρίσουμε αυτό το είδος της κυτταρίτιδας πρέπει οπωσδήποτε να αγγίξουμε τους ιστούς. Αντίθετα με τον σκληρό τύπο της κυτταρίτιδας, η μαλακιά κυτταρίτιδα είναι κινητή και γλιστράει, δηλαδή αιωρείται εύκολα στους μυς.

Επειδή είναι χαλαρή, κρέμεται σε πτυχές και εξογκώματα. Παίζει σε κάθε κίνηση του δέρματος και είναι θέαμα αντιαισθητικό. Μαλακιά κυτταρίτιδα συναντάμε σε γυναίκες που είχαν κάποτε μια δραστηριότητα, και που έμειναν αδρανείς για ένα ορισμένο διάστημα. Τα χαρακτηριστικά της μαλακής κυτταρίτιδας είναι ότι οι ιστοί στερούνται δραστηριότητας. Ο μυϊκός τόνος είναι ανεπαρκής και οι φλέβες διαστέλλονται εύκολα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;