Το νεογέννητο μωρό σας είναι στο σπίτι και προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στο νέο σας πρόγραμμα. Το να το διατηρήσετε ζεστό και χορτάτο είναι προτεραιότητά σας. Η φροντίδα του δέρματός του είναι το ίδιο σημαντική. Το δέρμα του νεογέννητου είναι ευαίσθητο, όπως και το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Χημικές ουσίες, αρώματα και χρώματα σε ρούχα, απορρυπαντικά και μωρουδιακά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα, ξηρότητα και ερυθρότητα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά να κάνετε για να προστατεύσετε το μωρό από δερματικά προβλήματα.

Το νεογέννητο, έχει δέρμα με ζάρες και προστατευτική στοιβάδα που απολεπίζεται. Αυτή είναι φυσιολογική διαδικασία κατά την πρώτη εβδομάδα. Δεν υπάρχει λόγος να το τρίβετε ή να του βάζετε λοσιόν ή κρέμες.

Όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος του νεογέννητου, ισχύει πως ‘το λιγότερο είναι και το καλύτερο’. Οι παιδίατροι συμβουλεύουν ότι το συχνό μπάνιο στα μωρά και η εκτεταμένη έκθεση σε χημικά και άλλα  αλλεργιογόνα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για δερματικές αλλεργίες αργότερα.

Μη χρησιμοποιείτε παιδικά προϊόντα τους πρώτους μήνες. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται ακόμα. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό δερματικών προβλημάτων, αλλεργιών ή άσθματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύετε το ανοσοποιητικό του μωρού και το μωρό από ερεθιστικά αλλεργιογόνα.

Πλύντε τα ρούχα του μωρού πριν φορεθούν. Να χρησιμοποιείτε μόνο παιδικά απορρυπαντικά που δεν περιέχουν άρωμα και χρώματα. Να πλένετε τα ρούχα και τα σκεπάσματά του χωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα της οικογένειας και να ξεβγάζετε πολύ καλά τα ρούχα.

Να αντιστέκεστε στον πειρασμό να κάνετε συχνά μπάνιο στο μωρό. Το πολύ συχνό πλύσιμο αφαιρεί τα φυσικά έλαια που προστατεύουν το δέρμα του μωρού. Αυτό αφήνει ευάλωτο το δέρμα και έτσι αντιδρά σε αλλεργιογόνα προκαλώντας αντίδραση, όπως έκζεμα.

Εκτός από τα σάλια και την αλλαγή της πάνας, τα νεογέννητα δεν λερώνονται πολύ. Για τον πρώτο περίπου μήνα ένα μπάνιο με σφουγγάρι δυο με τρεις φορές την εβδομάδα θα κρατά καθαρό το μωρό, με ασφάλεια. Στο ενδιάμεσο, απλώς καθαρίστε το στόμα και την περιοχή όπου φοριέται η πάνα, με λίγο νερό ή καθαριστικό.

Ξηρό δέρμα-έκζεμα

Τα περισσότερα δερματικά προβλήματα του νεογέννητου, όπως το έκζεμα ή εξάνθημα από πάνα, δεν εμφανίζονται τον πρώτο ή δεύτερο μήνα. Το έκζεμα εμφανίζεται σαν κόκκινο εξάνθημα με φαγούρα, κυρίως στο πρόσωπο και το κεφάλι, τους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα.

 

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη του ξηρού ερεθισμένου δέρματος και του εκζέματος:

  • Δοκιμάστε μπάνιο μια φορά την εβδομάδα για να επιτρέψετε στο δέρμα να διατηρήσει τα φυσικά έλαια.
  • Περιορίστε τη χρήση προϊόντων παιδικού δέρματος. Αν είναι ανάγκη χρησιμοποιείτε μόνο μια μικρή ποσότητα λοσιόν σε περιοχές ξηρού δέρματος.
  • Σιγουρευτείτε ότι το μωρό φοράει μόνο μαλακά ρούχα.

 Όταν το μωρό έχει αλλεργική αντίδραση το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξάνθημα. Εξανθήματα κάτω από την πάνα μπορεί να είναι έκζεμα και όχι ερυθρότητα από την πάνα. Αλλεργία στα χρώματα της πάνας μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την αντίδραση.

Η αλλαγή σε πάνες χωρίς χρώματα, ενδεχομένως μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για την πρόληψη μελλοντικών εμφανίσεων.

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για χρησιμοποίηση ή όχι λοσιόν ή κρεμών που πωλούνται ελεύθερα στα φαρμακεία για την αντιμετώπιση του εκζέματος. Μπορεί να χρειαστείτε συνταγή.

Εξάνθημα από πάνα

 

Τις περισσότερες φορές, εξάνθημα από την πάνα προκαλείται από την υγρασία της λερωμένης πάνας. Το εξάνθημα μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν το δέρμα του μωρού δεν είναι καλά στεγνωμένο μετά από το μπάνιο.

Ορισμένες φορές, μια μόλυνση από βακτήριο ή μύκητες μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα από πάνα. Τα μωρά που λαμβάνουν αντιβιοτικά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εξάνθημα από πάνα λόγω μυκήτων, γιατί τα φάρμακα αυτά επιτρέπουν την ανάπτυξη μυκήτων.

 

Τα περισσότερα είδη εξανθήματος από πάνα δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Για να αντιμετωπίσετε το εξάνθημα από την πάνα και να εμποδίσετε περαιτέρω προβλήματα στο δέρμα του νεογέννητου:

  • Να ελέγχετε συχνά τις πάνες
  • Να αλλάζετε πάνες αμέσως όταν βρέχονται ή λερώνονται
  • Να πλένετε την περιοχή όπου φοριέται η πάνα με ελαφρύ καθαριστικό χωρίς άρωμα ή με σκέτο νερό. Αν το εξάνθημα είναι σοβαρό χρησιμοποιείστε ένα μπουκάλι με ψεκασμό για να καθαρίσετε, χωρίς να τρίψετε
  • Χρησιμοποιείστε ένα καθαρό μαλακό πανί, όχι μωρομάντηλα. Το άρωμα ή το αλκοόλ που υπάρχει σε πολλά μωρομάντηλα μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω και να ξηράνει το δέρμα του μωρού
  • Στεγνώστε το. Μην το τρίβετε. Αφήστε την περιοχή της πάνας να στεγνώσει με τον αέρα τελείως πριν βάλετε καινούργια πάνα
  • Βάλτε παχύ στρώμα προϊόντος ζελέ από πετρέλαιο (όπως η βαζελίνη) ή προστατευτική αλοιφή
  • Αποφύγετε τη χρήση ταλκ. Όσα βασίζονται σε άμυλο καλαμποκιού ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων.Το ταλκ, αν εισπνευσθεί, μπορεί επίσης να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.

Να δείτε παιδίατρο αν το εξάνθημα δεν εξαφανιστεί σε δυο έως τρεις μέρες. Αν προκαλείται από έκζεμα, βακτηριακή μόλυνση, μύκητες ή άλλη κατάσταση, μπορεί να χρειαστείτε αγωγή μετά από συνταγογράφηση.

 

 

Πότε πότε είναι σημαντικό να κάνετε μασάζ στο νεογέννητο. Όπως τα χάδια έτσι και το μασάζ είναι ένας τρόπος να δώσετε το μήνυμα αγάπης και τρυφερότητας στο παιδί σας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η επιβίωση του μωρού εξαρτάται σημαντικά και από το άγγιγμα από τους άλλους-καθώς το άγγιγμα απελευθερώνει ορμόνες, αυξάνει την ανοσία και βοηθά στην καταπολέμηση των νόσων.

Επίσης, τα μωρά στα οποία γίνεται μασάζ είναι πιο ήσυχα, ήρεμα κοιμούνται καλύτερα και κλαίνε λιγότερο.

 

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη τεχνική για το μασάζ ενός μωρού. Βρείτε κάποιο ξύλινο πάτωμα σε ένα ζεστό δωμάτιο. Απλώς ξαπλώστε το μωρό σε μαλακή κουβέρτα ή ύφασμα. Βάλτε λίγη απαλή λοσιόν ή λάδι για μωρά και ζεστάνετέ τη στο χέρι σας.

Απαλά κάντε μασάζ στο στήθος και την κοιλιά του. Να έχετε οπτική επαφή και να μιλάτε στο μωρό σας. Να τραγουδάτε απαλά.

 

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας