’Μάθε και προφυλάξου, μάθε και προφύλαξε’. Από τα πλέον γνωστά και με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε νέα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι το AIDS και οι ηπατίτιδες Β και C. Η ενημέρωση, η γνώση, η προφύλαξη, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση είναι τα σημεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην εξέλιξη καθεμίας από τις παραπάνω ασθένειες και κυρίως στην προστασία της δικής μας ζωής, αλλά και των συνανθρώπων μας.

AIDS

Προκαλείται από τον ιό του AIDS (HIV), ο οποίος παραμένει στον οργανισμό για ολόκληρη τη ζωή. Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Ο ιός HIV πήρε τη μορφή επιδημίας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη με ξέφρενο ρυθμό, κυρίως εξαιτίας των συνθηκών του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Το AIDS μάς αφορά όλους. Και αυτό γιατί ζούμε και θέλουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας, τον έρωτα και το σεξ με υγεία και ασφάλεια. Ειδικότερα το καλοκαίρι, με τις περιστασιακές σεξουαλικές επαφές σε έξαρση, η απειλή του HIV/AIDS μεγιστοποιείται και αυτό οφείλουμε όλοι να μην το ξεχνάμε.

Πώς μεταδίδεται ο HIV

  • Με τις σεξουαλικές επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, είτε είναι κολπική, στοματική ή πρωκτική, με κάποιο οροθετικό άτομο (άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV).
  • Με την από κοινού χρήση συριγγών και βελονών ή άλλων εργαλείων για τη λήψη ενδοφλεβίως ναρκωτικών ουσιών με κάποιο οροθετικό άτομο.
  • Από την οροθετική μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Οσοι εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να ελέγχονται, με απόλυτη εχεμύθεια και δωρεάν, στις Μονάδες Λοιμώξεων των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το AIDS προσβάλλει με ανησυχητική συχνότητα νέους άνδρες και γυναίκες.

Τα νέα κρούσματα AIDS στην Ελλάδα εντοπίζονται σε ανθρώπους ηλικίας 25 έως 44 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά άνδρες 30 έως 34 ετών και γυναίκες 25 έως 29 ετών.

Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Το 46,1% των περιπτώσεων λοίμωξης με τον ιό ήταν άνδρες, οι οποίοι δήλωσαν ότι μολύνθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής με άλλους άνδρες. Το 23% ήταν άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι δήλωσαν ότι μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής.

Το 2005 ήταν η ’μαύρη’ χρονιά της λοίμωξης, γιατί καταγράφηκε σημαντική αύξηση της τάξεως του 25% των νέων κρουσμάτων σε σχέση με το 2004. Ανάλογη ήταν και η αύξηση του 2006. Η συντριπτική πλειονότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007 του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι άνδρες, στους οποίους ο ιός μεταδόθηκε μέσω ετεροφυλοφιλικής είτε και ομοφυλοφιλικής επαφής.

Δυστυχώς, η κοινωνία μας έχει ξεχάσει και δεν φοβάται πια την πιθανή μόλυνση από τον ιό HIV.

Πολλοί άνθρωποι και κυρίως νέοι δεν παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και δεν κάνουν το τεστ. Με αυτή τη συμπεριφορά θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους. ’Οσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.

Ισως πιο σημαντικό ακόμη είναι το γεγονός πως αφού δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς συνεχίζουν εν αγνοία τους τη μετάδοση του ιού. Συνεπώς, το σύνθημα των παλαιότερων εποχών ’Μάθε και προφυλάξου’ συνεχίζει να είναι επίκαιρο, με την προσθήκη όμως ’Μάθε και προφύλαξε’.

Προφύλαξε

  • τον ερωτικό σου σύντροφο,
  • τα παιδιά σου,
  • τους συνανθρώπους σου,

γνωρίζοντας αν είσαι ή όχι φορέας και λειτουργώντας υπεύθυνα σε κάθε περίπτωση.

Ηπατίτιδες Β & C

Προκαλούνται από ιούς, οι οποίοι είναι δυνατόν μετά την οξεία φάση να παραμείνουν στον οργανισμό, με αποτέλεσμα η πάθηση να περάσει σε μία χρόνια φάση, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη με σοβαρές βλάβες στο ήπαρ (κίρρωση, καρκίνος), οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της ηπατίτιδας Β & C είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς περιορίζει τη μετάδοση, αλλά και προλαμβάνει πολύ σοβαρές επιπλοκές της νόσου, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

Η μετάδοση γίνεται μέσω του αίματος, κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι 100 φορές πιο μολυσματικός από αυτόν του AIDS.

Μετά το 1990 το πρόβλημα στη χώρα μας είναι πολύ σοβαρό και ειδικά σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες.

Στην Ελλάδα οι ασθενείς με ηπατίτιδα Β και C υπολογίζονται να έχουν ξεπεράσει τις 400.000.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι μετά το 2010 οι θάνατοι από ηπατίτιδα C θα είναι περισσότεροι από εκείνους που οφείλονται στον ιό του AIDS.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο δεν το γνωρίζουν μεταδίδοντάς τη στους συνανθρώπους τους και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Για όλους αυτούς τους λόγους:

Προστατέψτε υπεύθυνα τον εαυτό σας, αλλά και τον σύντροφό σας, ζητώντας τη χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή.

Η δική σας υγεία είναι πρωταρχικά προσωπικό σας μέλημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο