Όλοι είμαστε προϊόντα του σεξ. Όμως, το σεξ δεν αποτελεί μόνο μια διαδικασία αναπαραγωγής. Ο κάθε άνθρωπος το ερμηνεύει και το ζει ανάλογα με τα βιώματα και τις ανάγκες του. Κατά συνέπεια, το σεξ μπορεί να αποτελέσει πηγή χαράς και απόλαυσης αλλά και αιτία απογοήτευσης και χωρισμού.

Το σεξ θεωρείται το ελιξίριο που επιβραδύνει τη διαδικασία του γήρατος, καθώς συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρεί τη σιλουέτα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης απελευθερώνονται διάφορες ορμόνες που με τη σειρά τους προκαλούν συναισθήματα ευεξίας και χαλάρωσης, μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας τη διάθεση.

Ίσως, όμως, η σημαντικότερη λειτουργία του σεξ είναι η διατήρηση μιας σχέσης, η ασφάλεια και η εγγύτητα που προσφέρει σε δυο συντρόφους. Μια ενεργή και ικανοποιητική ερωτική ζωή ανανεώνει μια σχέση και παράλληλα προσδίδει καλύτερη αυτοπεποίθηση και ψυχοσωματική υγεία στο άτομο. 

Πολλοί είναι αυτοί που συνειδητοποιούν ότι ο γάμος και το πέρασμα του χρόνου φθείρουν την ερωτική επιθυμία. Η ρομαντική εξιδανίκευση του συντρόφου έρχεται αντιμέτωπη με τη ρουτίνα, τις συγκρούσεις, τις ευθύνες των παιδιών και τις απαιτήσεις της καριέρας.

Από πρόσφατες μελέτες μαθαίνουμε ότι η παγκόσμια πλέον οικονομική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων.Το άγχος της επιβίωσης και η ανασφάλεια για το μέλλον φαίνεται να έχουν επηρεάσει τόσο τη σεξουαλική επιθυμία όσο και τις επιδόσεις πολλών αντρών και γυναικών.

Η μειωμένη ή παντελής έλλειψη επιθυμίας παρουσιάζεται σε πολλούς άντρες και γυναίκες που δουλεύουν πολλές ώρες και υποφέρουν από άγχος.Επίσης, η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το πένθος, καθώς και συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας.

Αν εξαιρέσουμε πιθανές οργανικές αιτίες και ψυχολογικά προβλήματα, η σεξουαλική ανορεξία μπορεί να οφείλεται στη μονοτονία μιας σχέσης, στην απουσία ερεθισμάτων, στην κακή επικοινωνία και στην έλλειψη αγάπης.

Μια προβληματική σχέση, συνήθως συνεπάγεται προβληματικό ή ανύπαρκτο σεξ. Σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο βήμα προς τη λύση του προβλήματος είναι η αναγνώρισή του και από τους δυο συντρόφους. Αν εντοπίσετε τι ακριβώς δηλητηριάζει τη σεξουαλική σας ζωή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορείτε να ανακαλύψετε και το αντίδοτό του.

Το σεξ δεν είναι μόνο εκτόνωση και βασικό ένστικτο, προϋποθέτει συναισθηματική, εγκεφαλική και ψυχολογική χημεία για να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα και να βελτιωθεί. Αυτό εξηγεί γιατί, με κάποιους ανθρώπους που δεν μας ενώνει τίποτα άλλο εκτός από εφήμερη φυσική έλξη, η επιθυμία και το σεξουαλικό ενδιαφέρον εξατμίζονται γρήγορα.

Αν δεν θέλετε να καταλήξετε απλοί συγκάτοικοι ή ‘αδερφάκια’ με τον σύντροφο που αγαπάτε, το σεξ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ποτέ σαν καθήκον, σαν δευτερεύουσα ασχολία ή σαν αντάλλαγμα. Ακόμη και όταν μια σχέση είναι αρμονική, η ανία και η αποξένωση μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Αν θέλετε να διατηρήσετε αναμμένη τη φλόγα των συναισθημάτων και της ερωτικής σας ζωής, μην παίρνετε τίποτα και κανέναν ως δεδομένο.

Η διατήρηση του πάθους και της έλξης δεν εξαρτάται μόνο από την αγάπη για τον σύντροφο-προϋποθέτει αμοιβαία προσπάθεια και εφευρετικότητα. Η ερωτική διάθεση χρειάζεται φαντασία, ενθουσιασμό, μικρές αλλαγές, ρομαντικές κινήσεις αλλά και λίγη ανεξαρτησία για να επιστρέφετε πιο ανανεωμένοι και επιθυμητοί στη σχέση.

Όταν ο σύντροφος παραιτείται από τη δική του ζωή και παραμελεί τον εαυτό του, παύει να είναι ελκυστικός και στα μάτια του άλλου.

Η συχνότητα των σεξουαλικών σχέσεων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν υπάρχει ένας κοινός κανόνας για το τι θεωρείται ‘φυσιολογικό’ καθώς αυτό εξαρτάται από την αμοιβαία διάθεση.

Αφιερώστε χρόνο και σκέψη στον σύντροφό σας

Η δημιουργία της ερωτικής ατμόσφαιρας και η σταδιακή καλλιέργεια της ερωτικής επιθυμίας, πριν καταλήξετε στο κρεβάτι, αποτελούν σημαντικό όπλο ενάντια στη ρουτίνα και τον κορεσμό.

Για πολλούς ανθρώπους ο ερωτικός λόγος και οι ερωτικές φαντασιώσεις απελευθερώνουν και διεγείρουν, δρουν σαν αφροδισιακό κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης και διασφαλίζουν τη σεξουαλική ευτυχία μακροπρόθεσμα.

Η ελεύθερη έκφραση και αποδοχή των ερωτικών φαντασιώσεων εξαρτάται από την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη που χαρακτηρίζει τη σχέση.

Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μοιραστούν τις ερωτικές φαντασιώσεις τους με τον σύντροφό τους γιατί πιστεύουν ότι η γοητεία όλης της υπόθεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι κρυφές και απαγορευμένες. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι με το να μοιράζεσαι τις φαντασιώσεις με τον σύντροφό σου γνωρίζεις καλύτερα τι τον διεγείρει και τον ευχαριστεί.

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, ούτε χρειάζεται να φορτώνουμε τη σεξουαλική μας ζωή με τόσα ‘πρέπει’. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και τρόπο έκφρασης.

Πρόβλημα θεωρείται μόνο ότι μας εμποδίζει να χαρούμε την ερωτική μας ζωή. Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, όπως και κάθε άλλο πρόβλημα που χρειάζεται αμοιβαία καλή θέληση και κατανόηση.

Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι κανένα δυνατό συναίσθημα δεν έχει πάντα την ίδια ένταση.

Οι άνθρωποι και τα συναισθήματά τους έχουν πολλές διακυμάνσεις. Οι σχέσεις που διαρκούν για πάντα είναι εκείνες που έχουν την ικανότητα να πεθαίνουν και να ξαναγεννιούνται πολλές φορές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα