English version

Έβδομο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της GAMIAN Europe 30/9/04 - 3/10/04

Το συνέδριο έγινε στο Τάλλιν της Εσθονίας με κεντρικό θέμα: «Διαχείριση των Διανοητικών Ασθενειών».

Την 30/9/04 και ώρα 18:00 ο πρόεδρος καλωσόρισε τους συνέδρους και τους πληροφόρησε για τους σκοπούς του Συνεδρίου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε στις 9:00 της 1/10/04 και έληξε στις 18:00 της 2/10/04.
Τα θέματα ήταν πολλά και τα ανέπτυξαν αξιόλογα πρόσωπα, καθηγητές ψυχιατρικής από διάφορες χώρες και αντιπρόσωποι κρατών και Συλλόγων ψυχικής Υγείας.

Τα κυριότερα θέματα ήταν:
1. Πρόληψη υποτροπών και αποκατάσταση.
2. Δυνατότητες στέγασης των ασθενών με ψυχολογική στήριξη και ιατρική παρακολούθηση.
3. Αναφορές στο Στίγμα και καταπολέμησή του.
4. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
5. Δραστηριότητες των Συλλόγων - μελών για την καλύτερη διαβίωση και θεραπεία των ασθενών τους.
6. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Αρχίζουμε από την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου γιατί ενδιαφέρει πολύ το ΣΟΨΥ.
Πρέπει να χαιρετήσουμε την εκλογή του προέδρου μας κ. Πέτρου Ανδρόνικου στο Διοικητικό Συμβούλιο της GAMIAN. Αυτή η εκλογή είναι πολύ σημαντική για μας. Η φωνή μας θα ακουστεί πιο δυνατά στο μεγάλο οργανισμό της GAMIAN και κατ' επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η GAMIAN έχει πρόσβαση. Τα αιτήματά μας και οι προβληματισμοί μας θα συζητούνται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της GAMIAN και θα μεταφέρονται στους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωβουλευτές ή Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ψυχικής υγείας).
Ο πρόεδρός μας έχει την δύναμη να ενεργεί με πειστικότητα για να προωθούνται τα αιτήματά για την βελτίωση της διαβίωσης των ανθρώπων μας.

Τα θέματα πρόληψης υποτροπών, στέγασης και αποκατάστασης είναι αλληλένδετα. Η αποκατάσταση και η στέγαση προλαβαίνει τις υποτροπές.
Υπάρχουν σήμερα προστατευόμενα διαμερίσματα και ξενώνες όπου ζουν ασθενείς, με την κατάλληλη φροντίδα. Νοιώθουν καλύτερα σ΄ αυτά τα μέρη. Νοιώθουν ανεξάρτητοι, φροντίζουν τον εαυτό τους μόνοι τους και κυρίως όταν κατοικούν μόνιμα σε ένα σπίτι όπου με ψυχολογική υποστήριξη, θεραπεία και δραστηριότητες που μαθαίνουν να κάνουν «νοιώθουν σαν το σπίτι τους».

Τα προγράμματα στέγασης-αποκατάστασης πραγματοποιούνται σε πολλά κράτη της Ευρώπης δεν είναι όμως αρκετά τα σπίτια, είναι για λίγους. Οι υπόλοιποι συγκατοικούν με τις οικογένειές τους, οπότε το κύριο ψυχολογικό και οικονομικό βάρος το επωμίζεται η οικογένεια. Θέλουν όμως όλες οι οικογένειες να αποχωριστούν το παιδία τους? Οι πιο πολλές προτιμούν τα βάρη αυτά παρά να ζουν χώρια από το παιδί τους. Το κράτος μας δυστυχώς χρηματοδοτεί του ψυχικά ασθενείς με επίδομα 200 ευρώ το μήνα, το οποίο φτάνει μόνο για τα μικροέξοδά τους (οι γονείς πληρώνουν για το ντύσιμο, φαγητό, στέγη κλπ).

Το άλλο θέμα που αναπτύχθηκε αρκετά στο Συνέδριο ήταν το «στίγμα» η καλύτερα ο «στιγματισμός», ή ο διωγμός αυτών των ανθρώπων. Τους θεωρούν ανίκανους, Δευτέρα κατηγορίας όσο και να 'χουν μια σταθερή, ήπια πορεία. Ξέρουν ότι «πέρασαν από ψυχιατρείο». Από χώρα σε χώρα ο στιγματισμός διαφέρει. Στα περισσότερα μέρη είναι εμφανής, άμεσος, δεν κρύβεται η προκατάληψη και η απέχθεια. Ο κόσμος αποφεύγει να πλησιάσει αυτά τα άτομα και την οικογένειά τους. Αποφεύγει να πλησιάσει τα νοσοκομεία, τους ψυχίατρους και όλο το προσωπικό των ψυχιατρείων. Σε άλλες χώρες τα αρνητικά αισθήματα προς τους ασθενείς κρύβονται, δεν τους φέρονται άσχημα αλλά κατά βάθος δεν τους εκτιμούν, δεν τους εμπιστεύονται. Η καταπολέμηση του στιγματισμού είναι δύσκολή γιατί προέρχεται από όλους και ιδιαίτερα από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα Μ.Μ.Ε.. Τα Μ.Μ.Ε. παίζουν μεγάλο ρόλο στον στιγματισμό αλλά και στον αντιστιγματισμό. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της νομικής προστασίας των ασθενών, όσον αφορά τα δικαιώματά τους μέσα στην κοινωνία. Ειδικοί νομικοί βοηθούν ν' ακουστεί η φωνή των ασθενών και των οικογενειών τους. Αγωνίζονται για την προστασία των περιουσιών τους και την προστασία τους από κάθε εκμετάλλευση. Οι αντιπρόσωποι διαφόρων συλλόγων και χωρών παρουσίασαν τα προγράμματά τους, εμείς δε τον Ξενώνα και την εκστρατεία κατά του Στίγματος και την υποστηρικτική και την ψυχοεκπαίδευση, πολλές χώρες κατάφεραν με την βοήθεια του κράτους και χορηγών να πραγματοποιούν τους στόχους τους έτσι ώστε οι ασθενείς τους να έχουν καλή περίθαλψη, στέγη κλπ. 'Aλλες χώρες έχουν ελλείψεις και ζητούν βοήθεια από άλλα κράτη πληροφορίες και για καλύτερη εκπαίδευση των ασχολουμένων με την ψυχική υγεία και για την ενημέρωση των οικογενειών.

Τέλος ο ΣΟΨΥ προσφέρθηκε να βοηθήσει και εκπαιδεύσει την Οργάνωση της Μόσχας στη Εκστρατεία κατά του Στίγματος σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ.

Γ. Μανδάλης


Ο κ. Γεώργιος Μανδάλης μέλος του ΔΣ του Σ.Ο.Ψ.Υ κατά την διάρκεια του Συνεδρίου της EUFAMI στις Βρυξέλλες

Ο κ. Πέτρος Ανδρόνικος πρόεδρος του Σ.Ο.Ψ.Υ μετά την εκλογή του ως μέλους του ΔΣ της GAMIAN