της Ηρώς Κουνάδη

Θα σπάσουμε τον κουμπαρά. Θα «τη βγάλουμε» ένα μήνα με νερό και μακαρόνια. Θα κηρύξουμε στάση πληρωμών μέχρι τον Σεπτέμβρη. Διακοπές, όμως, θα πάμε.

Με πενιχρό budget, ή και με καθόλου budget, με τη σκηνή μας και σε άλλη παραλία για μια εβδομάδα, ή με την παρέα σε οικονομικό(τατο) ενοικιαζόμενο δωμάτιο για τέσσερις μέρες, με ποδήλατα, με τραίνα και βαπόρια. Και με τη βεβαιότητα πως άμα προσπαθήσεις περισσότερο –και γκρινιάζεις λιγότερο– όλα γίνονται.

Συγκεντρώνουμε, λοιπόν, και φέτος τις καλύτερες ιδέες μας για να περιορίσουμε το budget των διακοπών, και περιμένουμε περισσότερες ιδέες (και λιγότερες γκρίνιες) στα σχόλια στο τέλος του κειμένου.

Κάντε μια μίνι έρευνα αγοράς πριν επιλέξετε προορισμό: Μπορεί για την Φολέγανδρο να έχετε ακούσει τα καλύτερα, η Σέριφος, όμως, έχει φτηνότερα ακτοπλοϊκά –και, εδώ που τα λέμε, καλύτερες παραλίες.

Αντίστοιχα, η παλιά πόλη του Ρεθύμνου μπορεί να μην είναι τόσο μεγαλειωδώς φαντασμαγορική όσο εκείνη των Χανίων, έχει όμως οικονομικότερες επιλογές διαμονής και εξίσου ρομαντικά καλντερίμια για απογευματινές βόλτες.

Ρίξτε μια ματιά εδώ για τις τιμές των εισιτηρίων του 2013, και δείτε πρώτα τις τιμές των δωματίων (με μια γρήγορη αναζήτηση στο Booking, επί παραδείγματι) πριν καταλήξετε στον προορισμό των ονείρων σας.

Αναζητήστε εναλλακτικά λιμάνια: Δεν περνούν όλοι οι δρόμοι για τα νησιά από το λιμάνι του Πειραιά. Η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος, η Τήνος, η Αμοργός, η Σαντορίνη, η Ίος, τα Κουφονήσια και η Άνδρος εξυπηρετούνται και από το λιμάνι της Ραφήνας. Η Σύρος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Τήνος, η Κύθνος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Τζια, η Λήμνος, η Πάρος, η Άνδρος, η Χίος και τα Ψαρά συνδέονται και με το λιμάνι του Λαυρίου.

Οι Σποράδες εξυπηρετούνται από τα λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου και του Βόλου –με τη δεύτερη επιλογή να βγαίνει σημαντικά φθηνότερη. Συγκρίνετε τιμές πριν κλείσετε εισιτήρια, χρησιμοποιώντας ένα online σύστημα κρατήσεων όπως αυτό του Pamediakopes.gr.

Εννοείται ότι για τους πιο μακρινούς προορισμούς, ή τα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια διακοπών, το ίδιο ισχύει και για τα αεροδρόμια –το Ελευθέριος Βενιζέλος είναι σίγουρα ακριβότερο από τα αεροδρόμια του Βόλου ή της Θεσσαλονίκης, από τα οποία πετούν και περισσότερες low cost αεροπορικές εταιρείες.

Εξετάστε την εναλλακτική του ελεύθερου camping: Ναι, δεν είναι ακριβώς νόμιμο (ολόκληρο το… γράμμα του νόμου, μαζί με τις πιθανές κυρώσεις που προβλέπει για τους παραβάτες, αναλυτικά εδώ) και ναι, δεν είναι ιδανικό για όλους.

Αν πάσχετε, για παράδειγμα, από εντομοφοβία μπορεί αρχικά να σας κακοφανεί –μπορεί όμως επίσης τελικά να την ξεπεράσετε. Σε κάθε περίπτωση, το «ξεβόλεμα» που απαιτεί το αναπληρώνει σε εμπειρίες της κατηγορίας βουτιές με φόντο τον ήλιο που ανατέλλει, και βράδια κάτω από τον πιο έναστρο ουρανό που έχετε δει. Α, και είναι και δωρεάν. Οδηγός επιβίωσης για αρχαρίους και μη, εδώ.

Σκεφτείτε προσεκτικά το ζήτημα της διαμονής: Αν αποκλείσετε την πιθανότητα του ελεύθερου κάμπινγκ, αφιερώστε χρόνο στην αναζήτηση οικονομικού καταλύματος. Ξεκινήστε από μια μηχανή αναζήτησης όπως το Booking.com, ή το Tsibato.gr που συγκεντρώνει τις προσφορές από τα deal sites στην κατηγορία Διακοπές.

Σκεφτείτε την εναλλακτική του διαμερίσματος, αν η παρέα είναι μεγάλη, και των 10€ έξτρα για ένα στούντιο με κουζινάκι, αν είστε διατεθειμένοι να μαγειρεύετε για επιπλέον οικονομία. Επίσης, μην υποτιμάτε το πρωινό: Αν είναι καλό, μπορεί να σας γλιτώνει ένα γεύμα την ημέρα, και να αξίζει τα 8€ επιπλέον που σκέφτεστε να εξοικονομήσετε επιλέγοντας δωμάτιο χωρίς πρωινό.

Ρίξτε μια ματιά στις ανταλλαγές σπιτιών: Μπορεί να είναι από τους τρόπους διακοπών στους οποίους δεν είμαστε συνηθισμένοι, αυτό όμως ίσως να είναι ένας λόγος παραπάνω για να του δώσετε μια ευκαιρία. Μάθετε όσα χρειάζεται να ξέρετε εδώ και ξεκινήστε την αναζήτηση από τις μεγάλες οργανώσεις ανταλλαγής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η Intervac.

Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι: Ναι, κι εμάς μας αρέσει να οδηγούμε από χωριουδάκι σε χωριουδάκι στο νησί, ή να ανακαλύπτουμε κρυφές παραλίες στο τέρμα ερημικών χωματόδρομων. Τα 59€ που χρειαζόμαστε, όμως, για να μεταφέρουμε το αυτοκίνητό μας μέχρι την Σίφνο (συν άλλα 59€ για να το γυρίσουμε πίσω) είναι αρκετά για να τινάξουν τον προϋπολογισμό μας στον αέρα. Αντιθέτως, το ποδήλατό μας ταξιδεύει μαζί μας δωρεάν –και επιβαρύνει λιγότερο τον καθαρό αέρα του νησιού, παρκάρει ευκολότερα και απαλύνει τις τύψεις για τις χαμένες επισκέψεις στο γυμναστήριο.

Αν πάλι δεν αντέχετε χωρίς μηχανοκίνητο μέσο, σημειώστε ότι ένα μηχανάκι μεταφέρεται μέχρι τη Σίφνο με 19€. Οι ορκισμένοι φίλοι των τεσσάρων τροχών, μπορούν να κάνουν την καρδιά τους πέτρα και να αφιερώσουν μία μόνο μέρα των διακοπών στο road trip του νησιού, νοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο σε τιμές που κυμαίνονται από 25€ έως 50€ την ημέρα, αναλόγως εποχής, νησιού και βέβαια αυτοκινήτου –σε κάθε περίπτωση πάντως συμφέρουν σε σχέση με το τριψήφιο νούμερο του ταξιδιού μετ’ επιστροφής.

Ζητήστε άδεια νωρίτερα, ή αργότερα: Και πείστε τα μέλη της παρέας που δουλεύουν να κάνουν το ίδιο. Οι διακοπές με τα πλήθη του Δεκαπενταύγουστου (που, κρίση ή όχι κρίση, καταφέρνουν πάντα μυστηριωδώς να παραμένουν πλήθη) είναι πιθανότατα η πιο υπερτιμημένη συνήθεια του δυτικού κόσμου.

Οι τιμές δωματίων και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων διπλασιάζονται ως διά μαγείας όταν το ημερολόγιο δείξει Αύγουστο, και τι παίρνετε για αντάλλαγμα στο +50% αυγουστόσημο; Γεμάτες παραλίες, μεθυσμένους τουρίστες που τραγουδάνε παράφωνα στο ρομαντικό σας μπαράκι και οικογένειες με παιδάκια που τσιρίζουν στο πρωινό, στην πισίνα, στην παραλία, στο café, στο εστιατόριο, παντού. Μαγεία. Αυγουστιάτικη.

Κάντε οικονομία στα γεύματα: Μπορεί για πολλούς εξ ημών καλοκαιρινές διακοπές να σημαίνουν (και) τρίωρα τσιμπούσια σε ταβερνάκια-πλάι-στο-κύμα, αλλά το περιορισμένο μας budget τελευταία δεν αντέχει δύο γεύματα την ημέρα στα προαναφερθέντα ταβερνάκια, όσο και αν το μειωμένο ΦΠΑ του Αιγαίου κάνει τις τιμές δελεαστικότερες από εκείνες της Αθήνας.

Τι κάνουμε λοιπόν; Ό,τι κάνουν οι ξένοι τουρίστες, που ταξιδεύουν περισσότερο από εμάς: Καλό πρωινό (που ούτως ή άλλως συνήθως συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου), φρέσκα φρούτα για σνακ, και ένα γεύμα την ημέρα. Εναλλακτικά, ένα γεύμα την ημέρα σε ταβερνάκι και ένα ελαφρύτερο –βλέπε σουβλάκι, λαχταριστή χωριάτικη σαλάτα ή εν πάση περιπτώσει συγκρατημένες παραγγελίες και προσοχή στα ορεκτικά που μένουν στο τραπέζι.

Ρίξτε μια ματιά στις τιμές πριν πιάσετε τραπεζάκι: Μπορεί να μην το έχετε προσέξει, αλλά έξω από κάθε ταβερνάκι/ εστιατόριο/ ουζερί υπάρχει αναρτημένος (πάντα και υποχρεωτικά) ένας τιμοκατάλογος –αυτός που ξεφυλλίζουν οι τουρίστες που «δεν ξέρουν να ζουν», αλλά ξέρουν να ταξιδεύουν και να μην πληρώνουν τη χωριάτικη χρυσάφι.

Αφήστε τις ντροπές και τα κόμπλεξ ανωτερότητας στην άκρη, και κοιτάξτε τον πριν καθίσετε. Και ένα tip αν θέλετε να το κάνετε όσο πιο γρήγορα και λιγότερο ντροπιαστικά γίνεται: Η τιμή της χωριάτικης είναι πάντα ενδεικτική –αν κάνει λιγότερα από 5€ οι τιμές είναι γενικά χαμηλές, 5€ ακριβώς οι τιμές είναι νορμάλ, 6€ οριακά καλές (ενδεχομένως με μερικές δημιουργικές πινελιές και/ή πολύ χορταστικές μερίδες). Οτιδήποτε παραπάνω φωνάζει «φύγετε».

Φέρτε μερικά έξτρα πράγματα μαζί σας: Αν πίνετε τέσσερις καφέδες την ημέρα, ένα shaker ή μια χειροκίνητη φραπιέρα στη βαλίτσα μπορούν να κάνουν θαύματα στον προϋπολογισμό σας –και αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για να μην αφήσετε αυτό το όμορφο μπαλκονάκι του δωματίου σας ανεκμετάλλευτο.

Ομοίως, αν έχετε πιτσιρίκια, είναι προτιμότερο να ξοδέψετε ένα απόγευμα γεμίζοντας το πορτ-μπαγκάζ παιχνίδια, παρά να καταθέσετε το ένα τρίτο του budget σας στο στρατηγικά τοποθετημένο παραθαλάσσιο μαγαζάκι που πουλά φουσκωτούς φωσφοριζέ ελέφαντες και χελωνίτσες.

Σκεφτείτε, τέλος, ότι όσο αμελητέα και αν σας φαίνονται ως έξοδα, ένας φορτιστής, ένα αντηλιακό ή ένα υγρό φακών επαφής που αγοράζετε επειδή ξεχάσατε αυτά που αγοράσατε πριν από δύο μέρες στο σπίτι, κάνουν άνετα ζημιά στον προϋπολογισμό σας, και αφιερώστε χρόνο και συγκέντρωση στην προετοιμασία της βαλίτσας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας