της Έλενας Μπούλια

Φέτος το καλοκαίρι θέλετε να πάτε παντού. Να γυρίσετε τις Κυκλάδες, να κολυμπήσετε στα Δωδεκάνησα, να πιείτε τον καφέ σας στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς...

Όνειρα θερινής νυκτός; Κι όμως, γίνεται! Νοικιάζοντας ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό εξειδικευμένο πλήρωμα και καλώντας όλη την παρέα, έχετε τη δυνατότητα να περάσετε τις πιο ονειρεμένες διακοπές, λίγα μόλις εκατοστά πάνω από το νερό.

Κι αν πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα σας κοστίσει μία περιουσία, τότε θα πρέπει να τα υπολογίσετε καλύτερα: Είναι απλό. Ας υποθέσουμε ότι φέτος το καλοκαίρι εσείς και το ταίρι σας θέλετε να επισκεφθείτε δύο νησιά των Κυκλάδων.

Τα εισιτήρια του καραβιού -μετ’επιστροφής- δε θα σας κοστίσουν λιγότερο από 200 ευρώ (και για τα δύο νησιά) ενώ η διαμονή μίας εβδομάδας σε ξενοδοχεία 4 αστέρων μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ. Σύνολο: 1.200 ευρώ τα δύο άτομα για μία εβδομάδα.



Ας πάρουμε τώρα μία ιδέα από τις παροχές και το κόστος της ενοικίασης ιστιοπλοϊκού για μία εβδομάδα:

Η εταιρία Sailing in Blue διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό ανακαινισμένων σκαφών, με τιμές για όλα τα βαλάντια. Για τη φετινή high season η ενοικίαση ενός ιστιοπλοϊκού 10 μέτρων, χωρητικότητας 4 ατόμων, θα σας κοστίσει 1.550 ευρώ την εβδομάδα.

Στα 12,5 μέτρα, με χωρητικότητα 6 ατόμων, η τιμή θα ανέβει στα 2.000 ευρώ την εβδομάδα. Στα 15,5 μέτρα ένα σκάφος 12 ατόμων θα ξεκινήσει από 4.200 ευρώ την εβδομάδα και στα catamaran, χωρητικότητας έως 12 άτομα, θα φτάσει τα 11.700 ευρώ την εβδομάδα.

Στις τιμές δεν περιλαμβάνεται ο skipper, που μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ την ημέρα, και ο καθαριστής, που κυμαίνεται στα 60 με 80 ευρώ την ημέρα για ένα σκάφος τριών καμπίνων.

Κόστος κατά προσέγγιση: Από 1.300 ευρώ το ζευγάρι

Στην εταιρία Ghiolman, πρωτοπόρα στον χώρο των σκαφών αφού ιδρύθηκε πριν 115 χρόνια, θα βρείτε ιστιοπλοϊκά, η τιμή των οποίων τη high season ξεκινά από 1.100 ευρώ την εβδομάδα για ένα σκάφος 9,5 μέτρων, χωρητικότητας 6 ατόμων, και μπορεί να φτάσει τα 10.940 ευρώ την εβδομάδα για ένα σκάφος 17,5 μέτρων, χωρητικότητας μέχρι 10 άτομα.

Στις τιμές δεν περιλαμβάνεται ο skipper, που θα σας κοστίσει 120 ευρώ την ημέρα, και ο καθαρισμός –που είναι υποχρεωτικός- και θα σας κοστίσει από 50 ευρώ την ημέρα.

Κόστος κατά προσέγγιση: Από 710 ευρώ το ζευγάρι

Η εταιρία Apollonia Yacht Charters λειτουργεί από το 1987, διαθέτοντας ιστιοπλοϊκά -και σκάφη με μηχανή- και προσωπικό για όλη την Ελλάδα. Για τη φετινή high season οι τιμές ξεκινούν από 1.150 ευρώ την εβδομάδα για ένα ιστιοπλοϊκό μήκους 10 μέτρων και χωρητικότητας 6 ατόμων και φτάνουν τα 13.000 ευρώ την εβδομάδα για ένα catamaran μήκους 15,5 μέτρων και χωρητικότητας 10 ατόμων.

Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται ο skipper, ο οποίος θα σας κοστίσει 130 ευρώ την ημέρα, και το υπόλοιπο πλήρωμα, το κόστος του οποίου μπορεί να φτάσει τα 120 ευρώ την ημέρα για μάγειρα και τα 100 ευρώ την ημέρα για hostess.

Κόστος κατά προσέγγιση: Από 700 ευρώ το ζευγάρι

Στην East Med Yachting θα βρείτε έναν αριθμό μεγάλων σκαφών, με εξειδικευμένο πλήρωμα, που μπορούν να σας ταξιδέψουν στην Ελλάδα ή την Τουρκία. Οι τιμές για φέτος το καλοκαίρι ξεκινούν από 800 ευρώ την ημέρα για ένα σκάφος χωρητικότητας 10 ατόμων και φτάνουν τα 16.700 ευρώ την ημέρα για σκάφος χωρητικότητας 48 ατόμων.

Στις τιμές περιλαμβάνεται και το κόστος του πληρώματος.

Κόστος κατά προσέγγιση: Από 480 ευρώ το ζευγάρι

Για όσους, τέλος, αναζητούν την υπέρτατη πολυτέλεια, η εταιρία Athens Yachts με εμπειρία 27 χρόνων, παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες με ιστιοπλοϊκά σκάφη για διακοπές στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τιμές για ενοικίαση ιστιοπλοϊκού φέτος ξεκινούν από 1.750 ευρώ την ημέρα για ένα σκάφος 17 μέτρων, χωρητικότητας 6 ατόμων, και φτάνουν τα 16.500 ευρώ την ημέρα για ένα σκάφος 55 μέτρων και χωρητικότητας 54 ατόμων.

Στην τιμή περιλαμβάνονται και τα έξοδα του προσωπικού, ο αριθμός του οποίου εξαρτάται από το μέγεθος του πλοίου.

Κόστος κατά προσέγγιση: Από 3.500 ευρώ το ζευγάρι

Συνοψίζοντας, με έναν σύντομο υπολογισμό συμπεραίνουμε πως το κόστος ενοικίασης ιστιοπλοϊκού σκάφους για διακοπές δεν ξεπερνάει απαραίτητα αυτό των συμβατικών διακοπών σε ξενοδοχείο. Στις τιμές που αναφέραμε, βεβαίως, πρέπει κανείς να συμπεριλάβει και το έξοδο της βενζίνης, των τελών σε κάποια λιμάνια, καθώς και της διατροφής.

Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι απρόσιτο. Το μόνο, τελικά, που χρειάζεται είναι καλή παρέα και… ανεβασμένη διάθεση!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας