Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό για μια εταιρεία να επέρχεται εκείνη η χρονική στιγμή μετά την οποία δε σε εκπλήσσει ό,τι και να κάνει. Η νέα έκδοση του Google Earth, 5.0, και η προσθήκη σε αυτό του Google Ocean, είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα: χαρτογράφηση του πλέον ανεξερεύνητου κομματιού της Γης, των ωκεανών, χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες τραβηγμένα κάτω από την επιφάνεια του νερού –από σπάνια είδη θαλάσσιας ζωής μέχρι ναυάγια– και… 3D βουτιά στο βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών, το Marianna Trench.

Εξεπλάγη κανείς;

Πριν από μια δεκαετία, το όλο εγχείρημα θα φάνταζε εξωπραγματικό, βγαλμένο από τη φαντασία του Ιουλίου Βερν. Ήδη όταν η Google ανακοίνωσε το μεγαλεπήβολο σχέδιο, πριν από ένα περίπου χρόνο, οι ειδικοί έσπευσαν να τονίσουν ότι για μια πλήρη χαρτογράφηση του ωκεανού, στο επίπεδο ανάλυσης με την οποία βλέπουμε την ξηρά στο Google Earth, θα χρειαζόταν εκατοντάδες χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Εννοείται πως κανένας από τους ιθύνοντες του project της εταιρείας κολοσσού δεν πτοήθηκε.

Το αποτέλεσμα είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα υδάτινη περιήγηση στην Υδρόγειο, η οποία στην αρχική απογοήτευση –θα το ομολογήσουμε, όσο αφελές και αν ακούγεται, περιμέναμε την ανάλυση της ξηράς και στις υποβρύχιες βόλτες μας– αντιπαραβάλλει εξαιρετικά ενδιαφέροντα βίντεο του BBC, του National Geographic και του Cousteau Ocean World, αμέτρητες φωτογραφίες των συμπαθέστατων πλασμάτων που κατοικούν τους ωκεανούς, των ναυαγίων που τους… στοιχειώνουν, και βέβαια της ξηράς που τους αγκαλιάζει –ή μήπως την αγκαλιάζουν;– καθώς και πληροφορίες υπό τη μορφή κειμένου από πολλές διαφορετικές πηγές –της Wikipedia, αλλά και διαφόρων επιστημονικών κέντρων ερευνών, περιλαμβανομένων.

Το πρόγραμμα κατεβαίνει δωρεάν από το επίσημο site του Google Earth, και πέραν του Ocean περιλαμβάνει διαδραστική περιήγηση στον Άρη, με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τη NASA τις τελευταίες ώρες, καθώς και ιστορική αναδρομή στη Γη, με φωτογραφίες – δορυφορικές λήψεις που απεικονίζουν το σημείο που θα επιλέξετε ανά χρονική περίοδο, από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα.

Περιηγούμενοι τους ωκεανούς της Γης –που ξαφνικά μοιάζουν τόσο κοντά, τρία κλικ από τον Ειρηνικό μέχρι την πόρτα του σπιτιού μας– θα ανακαλύψετε και ιδανικά σημεία για scuba diving, surfing και kite surfing –με φωτογραφίες και χρηστικές πληροφορίες, σε συνεργασία με τα WannaDive.net, WannaSurf.net και WannaKiteSurf.net– και, φυσικά, πολλές μα πολλές ιδέες για τα επόμενα ταξίδια σας.

Θα βρείτε, επίσης, διατροφικές πληροφορίες για αμέτρητα είδη ψαριών και θαλασσινών, από το Seafood Watch, περιβαλλοντικές μελέτες και αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο από σταθμούς εγκατεστημένους από διεθνή κέντρα μελετών, και διαδρομές των ερευνητικών πληρωμάτων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόσβαση σε μια μέχρι πρότινος δυσεύρετη πληροφορία όπως αυτή της μορφολογίας του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, έβαλε φωτιά στη φαντασία των λάτρεων του μυστηρίου, και λίγες μόνο μέρες μετά το ντεμπούτο του Google Ocean, τα σενάρια περί ανακάλυψης της χαμένης Ατλαντίδας άρχισαν να γίνονται η νέα αγαπημένη συζήτηση σε διαδικτυακά forum και παγκόσμια media.

Η φήμη γρήγορα διαψεύστηκε από την Google, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να συνεχίσουμε να αναζητάμε περίεργες ενδείξεις και να φτιάχνουμε τις δικές μας ιστορίες φαντασίας στο μπλε ανάγλυφο του υδάτινου πλανήτη μας.

Να προειδοποιήσουμε, μόνο, πως αν και στην αρχή δεν του φαίνεται, το νέο Google Earth είναι άκρως εθιστικό: όσο το χρησιμοποιείτε τόσο ανακαλύπτετε νέες λειτουργίες και τόσο περισσότερο κολλάτε.

Καλές βουτιές!

Ηρώ Κουνάδη

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν