Ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πλεύσιμος και χωρίς ίχνος πάγου τα καλοκαίρια σε δέκα χρόνια από τώρα. Την είδηση βόμβα έδωσε στο BBC ο ειδικός για θέματα που αφορούν τους πόλους της Γης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Peter Wadhams, ο οποίος πρόσθεσε: 'είναι λες και ο άνθρωπος βγάζει το καπάκι από τον Αρκτικό Ωκεανό'.



Ο καθηγητής Wadhams ο οποίος μελετά τους πάγους της Αρκτικής από το 1960 οδήγησε στις αρχές του χρόνου μια αποστολή σε 435 χιλιόμετρα πάγου, μαζί με τον εξερευνητή Pen Hadow. Οι μετρήσεις της ομάδας έδειξαν ότι οι πάγοι που επέπλεαν είχαν κατά μέσο όρο πάχος 1,8 μέτρα, δηλαδή το σύνηθες πάχος του φρέσκου πάγου, που σχηματίστηκε τον περασμένο χειμώνα, και είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο λιώσιμο.

Στα σημεία όπου συμπεριλαμβάνονταν οι κορυφές ανάμεσα στα κομμάτια του πάγου, η ομάδα βρήκε μέσο πάχος της τάξεως των 4,8 μέτρων.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Wadhams 'Τα στοιχεία της Catlin Arctic Survey υποστηρίζουν το συμπέρασμα –με βάση την εποχική διακύμανση της έκτασης και του πάχους των πάγων, τις αλλαγές στη θερμοκρασία, τους ανέμους και κυρίως τη σύνθεση του πάγου– ότι μέσα σε περίπου 20 χρόνια η Αρκτική δε θα έχει καθόλου πάγο το καλοκαίρι, και ότι ένα μεγάλο μέρος των πάγων της θα λιώσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια'.

'Αυτό σημαίνει ότι η Αρκτική θα μετατραπεί ουσιαστικά σε ανοιχτή θάλασσα, στην οποία θα είναι δυνατές οι μεταφορές'.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ταχύτερη ναυσιπλοΐα και η ευκολότερη πρόσβαση σε κοιτάσματα πετρελαίου και γκαζιού είναι ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα οφέλη από το λιώσιμο των πάγων.
Μακροπρόθεσμα, όμως, η απώλεια των πάγων της Αρκτικής ενέχει το ρίσκο της επιτάχυνσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της αλλαγής της ροής στους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα και των άγνωστων συνεπειών στα οικοσυστήματα.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο