Κάθεστε στο γραφείο και αναζητάτε ένα άρθρο (καλή ώρα) για το πώς θα μπορούσατε να αποκτήσετε – επιτέλους – συγκέντρωση στη δουλειά σας. Την ίδια στιγμή έχετε 87 νέα μηνύματα στο mail, το κινητό σας χτυπάει για την άφιξη της παραγγελίας που είχατε κάνει μέσω courier, μια συνάδελφος έρχεται και σας ρωτάει τι χρώμα να βάψει τα νύχια της, «σκάνε» δύο νέες ειδοποιήσεις για tag στο Facebook και καπάκια ένα sms από την μάνα.

Ας είναι. Βλέπετε τα mail, κανονίζετε την παραλαβή της παραγγελίας, απαντάτε όσο πιο ευγενικά γίνεται στη συνάδελφο ότι δεν έχετε ιδέα από μανό, αποδέχεστε τα tags στο Facebook και απαντάτε μονολεκτικά στη μάνα. Ήρθε η ώρα να δουλέψετε.

Μπα.

Το σώμα σας βρίσκεται στο γραφείο αλλά το μυαλό σας είναι σε μια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Ακόμα χειρότερα, συνειδητοποιείτε πως έχετε αφήσει τουλάχιστον πέντε μισοτελειωμένα projects. Μην αγχώνεστε, δεν είστε οι μόνοι.

Ιδού πως θα ανακτήσετε την συγκέντρωσή σας στο γραφείο.

Πάταξον τα social media

Κάθε status update είναι αφορμή για λίγη κουβεντούλα με φίλους, κάθε notification είναι πειρασμός και κάθε φωτογραφία που κάνει την εμφάνισή της στο wall σας είναι ένα ακόμη νοερό ταξίδι στα γαλάζια νερά μιας εξωτικής παραλίας στην οποία τυγχάνει να μην βρίσκεστε.

Όταν «επιστρέφετε» στη δουλειά, είναι λογικό κι επόμενο η απόδοσή σας να είναι μειωμένη. Όσο σκληρή κι αν ακουστεί, είναι η μόνη λύση: μην κάνετε login στο Facebook και τα υπόλοιπα social media αμέσως μόλις κάθεστε στον υπολογιστή.

Αν πρέπει να ρίξετε «μια γρήγορη ματιά» κάντε το κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, και μην «ξεχάσετε» να το κλείσετε αμέσως μετά. Έτσι, η σταθερή ροή των posts και τα συνεχή notifications δεν θα αποσπούν την προσοχή σας την ώρα που δουλεύετε.

Τα e-mail του διαόλου

Τα έχουμε πει και σε παλαιότερο άρθρο. Κάνουν απροειδοποίητα την εμφάνισή τους στο inbox σας και σχεδόν φωνάζουν «απάντησε τώρα». Ακόμη και τα επαγγελματικά e-mail σας αποσπούν από την δουλειά που κάνετε τη δεδομένη στιγμή –πόσο μάλλον τα e-mails των φίλων σας, που αναλύουν την χτεσινή βραδιά.

Αντί να τα τσεκάρετε διαρκώς, θεσπίστε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να τα διαβάζετε και να απαντάτε. Την υπόλοιπη μέρα, κρατήστε το παράθυρο του outlook ή του web mail σας κλειστό και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις στην επιφάνεια εργασίας.

Αν είναι «κάτι επείγον» θα σας τηλεφωνήσουν.

Mute στο κινητό

Ίσως ο μόνος πιο αποδιοργανωτικός ήχος από την ειδοποίηση του νέου e-mail είναι το ringtone σας. Λίγοι μπορούμε να το αγνοήσουμε, ειδικά όταν ξέρουμε πως εννιά φορές στις δέκα είναι κάποιος φίλος. Προκειμένου να αποφύγετε όχι μόνο να χάσετε λίγα λεπτά μιλώντας στο τηλέφωνο αλλά και να «ξεμυαλιστείτε» με σχέδια για το βράδυ/ το Σαββατοκύριακο/ τις διακοπές σας, βάλτε το τηλέφωνο στο αθόρυβο και αφήστε το μέσα στην τσάντα ή το συρτάρι σας.

Θα κοιτάξετε τις αναπάντητες κλήσεις στο διάλειμμα, και θα τους τηλεφωνήσετε εσείς.

Όχι άλλη βαρεμάρα

Κάποιες από τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε καθημερινά είναι πιο ενδιαφέρουσες από τις άλλες. Αυτές οι τελευταίες είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της συγκέντρωσής σας: το τηλέφωνό σας, το internet, ακόμα και το να ξεσκονίσετε το γραφείο σας φαίνονται πολύ πιο ενδιαφέρουσες προοπτικές από μια δουλειά που βαριέστε να κάνετε.

Συνιστούμε να κάνετε μια συμφωνία με τον εαυτό σας: για κάθε βαρετή δουλειά που τελειώνετε, κερδίζετε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα, έναν καφέ ή ένα τηλεφώνημα σε κάποιον φίλο.

Αντιμετωπίστε (και) το άγχος

Είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθείτε σε μια συγκεκριμένη δουλειά, όταν σκέφτεστε διαρκώς τις επόμενες που περιμένουν στη σειρά. Η λύση; Κάντε οτιδήποτε σας χαλαρώνει: από μαθήματα διαλογισμού και yoga μέχρι να μιλήσετε στο αφεντικό σας ή να μάθετε να λέτε «όχι» και να μην αναλαμβάνετε ευθύνες στις οποίες δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε.

Βγείτε για μια βόλτα, κάντε τζόκινγκ, πάρτε βαθιές ανάσες ή –αν όλα τα άλλα αποτύχουν– ζητήστε άδεια.

Κάτι κουρασμένα παλικάρια

Κατά πάσα πιθανότητα θα το γνωρίζατε. Η κούραση και/ ή η έλλειψη ύπνου μειώνουν την αποδοτικότητά σας και επηρεάζουν την προσοχή και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας. Προσπαθήστε λοιπόν, να κοιμάστε τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες κάθε μέρα.

Παρατηρήστε, επίσης, ποιες ώρες της ημέρας έχετε περισσότερη ενέργεια, και αφιερώστε τις στις σημαντικότερες δουλειές που έχετε να κάνετε.

Ο πεινασμένος…

Λιγότερο προφανής από την κούραση, η πείνα είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της συγκέντρωσής σας. Αν, μάλιστα, δεν συνηθίζετε να κάνετε διάλειμμα για φαγητό στο γραφείο, είναι πολύ πιθανό να μην αισθάνεστε ότι πεινάτε –γιατί ο οργανισμός σας δεν έχει συνηθίσει να τρώει το μεσημέρι– αλλά να μην καταφέρνετε να συγκεντρωθείτε, διότι δεν έχετε ενέργεια.

Αν έχετε αποκλείσει όλες τις άλλες αιτίες, αλλά και πάλι δεν καταφέρνετε να συγκεντρωθείτε, τότε μάλλον φταίει το άδειο στομάχι σας. Τι να κάνετε; Κατ’ αρχάς, μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό. Επίσης, αποφύγετε τους υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά και τα ζυμαρικά, και προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης για το μεσημεριανό σας.

Ακούστε την

Δοκιμασμένη συνταγή για να διατηρήσετε τη συγκέντρωση (και την ψυχική σας ακεραιότητα στο γραφείο: φορέστε ακουστικά. Αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για να δείξετε στους άλλους ότι δουλεύετε πάνω σε κάτι σημαντικό και δεν έχετε χρόνο για κουβεντούλα.

Χρησιμοποιούνται για να πετύχουν τον… στόχο τους ακόμα και αν δεν ακούτε μουσική.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις