Το καλοκαίρι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και η καινούργια (επαγγελματική) χρονιά ουσιαστικά ξεκινάει από τα τέλη Αυγούστου. Κάτι όμως δεν πάει καλά. Η επιστροφή στα εργασιακά σας καθήκοντα συνοδεύεται από μία αίσθηση μιζέριας και μελαγχολίας.

Τι έχει συμβεί; Ίσως η δουλειά στην οποία βρίσκεστε έχει σταματήσει να σας ενδιαφέρει ή πιθανότατα όλον αυτόν τον καιρό που ήσασταν διακοπές σκεφτήκατε πως θα ήσασταν περισσότερο ευτυχισμένος σε ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον.

Μπορεί επίσης, η εταιρεία στην οποία εργάζεστε να έχει πάρει την... κάτω βόλτα.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος είναι δυσαρεστημένος από την δουλειά του είναι αρκετοί. Το ζήτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να αντιμετωπίσουμε την συγκεκριμένη κατάσταση. Όλοι οι δρόμοι σε αυτήν την περίπτωση, δείχνουν προς μία κατεύθυνση: Αυτήν της αλλαγής καριέρας.

Αν είστε πραγματικά σίγουροι και νιώθετε έτοιμοι να κάνετε το μεγάλο βήμα στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία, τότε πιθανότατα οι παρακάτω συμβουλές να σας φανούν χρήσιμες.

Ενδοσκόπηση

Οι λόγοι για τους οποίος κάποιος αποφασίζει να αλλάξει δουλειά είναι πολλοί όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή. Αυτό που έχετε να κάνετε λοιπόν, πριν από οτιδήποτε είναι να προσδιορίσετε τι πραγματικά δεν σας αρέσει στην δουλειά που βρίσκεστε.

Ύστερα θα πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό που θα σας έκανε να νιώθετε ευχαριστημένος ή έστω ικανοποιημένος σε έναν εργασιακό χώρο.

Τι θα σας ολοκλήρωνε επαγγελματικά και θα σας έκανε να πηγαίνετε με χαμόγελο στην δουλειά ή έστω με καλή διάθεση; Τι θα σας έδινε ενέργεια και θα σας έκανε περισσότερο αποδοτικό; Ποιό είναι το πραγματικό σας πάθος; Την απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα την βρείτε μόνο αν αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να ανακαλύψετε τα "θέλω" και τις προσδοκίες σας.

Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει και το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Έρευνα

Από την στιγμή που αποφασίσατε και είστε σίγουρος για το τι πραγματικά θέλετε να κάνετε, βρείτε χρόνο για να ψάξετε και να βρείτε τα επαγγέλματα που περιστρέφονται γύρω από τα ενδιαφέροντά σας και αυτό που έχετε σπουδάσει.

Αν για κάποιον λόγο 'κολλήσετε' ή νιώσετε αμφιβολίες, μην νιώσετε περίεργα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις ριζικών αλλαγών, όπως η αλλαγή καριέρας.

Το πόσο πολύ θα ψάξετε για την καινούργια σας δουλειά, εξαρτάται και από το πόσο μεγάλη αλλαγή είστε διατεθειμένος να κάνετε και πόσο 'σχετικό' θα είναι το νέο σας επάγγελμα με το παλιό. Άλλη έρευνα θα κάνετε αν θέλετε να μεταφερθείτε π.χ.

από την ιδιωτική στην δημοσία εκπαίδευση και άλλη αν από υπεύθυνος προσωπικού θέλετε να γίνετε μάνατζερ.

Εμπειρία

Να έχετε πάντα υπόψη ότι οι γνώσεις και τα προσόντα που αποκτούμε με τον καιρό «μεταφέρονται». Ένας καλός επαγγελματίας, λοιπόν, μπορεί να έχει σπουδάσει π.χ. πληροφορική, να ξεκινήσει να εργάζεται ως υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού, και μέσα σε λίγα μόνο χρόνια να καταλήξει χρηματιστής.

Μπορεί να εκπλαγείτε συνειδητοποιώντας ότι έχετε ήδη ένα πολύ καλό βιογραφικό για την καινούργια σας δουλειά.

Επίσης, έχετε κατά νου ότι σε κάθε περίπτωση ξεκινάτε την καριέρα σας από την αρχή. Γι'αυτό ίσως χρειαστεί να μαζέψετε εντυπώσεις και επιπλέον εμπειρία, ξεκινώντας σαν part- timer ή κάνοντας πρακτική σε αυτήν τα Σαββατοκύριακα.

Κάτι τέτοιο πιθανότατα να οριστικοποιήσει την επιλογή σας, δίνοντάς σας παράλληλα και τα απαραίτητα εφόδια για την νέα δουλειά.

Δικτύωση

Ένα από τα 'κλειδιά' για να αλλάξετε επιτυχημένα καριέρα είναι η ικανότητα που έχετε στο να δικτυωθείτε. Άτομα του κοντινού ή οχι και τόσο κοντινού σας περιβάλλοντος, μπορούν να σας βοηθήσουν αρκετά στο να επιλέξετε την καινούργια σας δουλειά, προσφέροντάς σας συμβουλές και πληροφορίες για κάποια εταιρεία ή θέση.

Επίσης, μπορούν να σας φέρουν σε επαφή με άτομα του δικού τους περιβάλλοντος, επεκτείνοντας έτσι το 'δίκτυό' σας.

Αν ο όρος 'δικτύωση' σας φαίνεται ξένος, μην πάτε μακριά. Δεν χρειάζεται να έχετε εκατοντάδες γνωριμίες για να είστε δικτυωμένος, αρκούν μερικοί συνάδελφοι, φίλοι, αλλά και μέλη της οικογένειας. Σκεφτείτε πόσες φορές ακούσατε για γνωστούς σας που βρήκαν δουλειά μέσω κάποιου φίλου ή συγγενή.

Για ποιόν λόγο να μην το επιδιώξετε και εσείς αυτό; Οι γνωριμίες δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, πόσο μάλλον έναν ανερχόμενο επαγγελματία προς αναζήτηση νέας δουλειάς.

Ζητήστε βοήθεια

Η αλλαγή επαγγέλματος είναι μία φάση στην επαγγελματική μας ζωή που μόνο εύκολη δεν μπορει να χαρακτηριστεί. Βρείτε λοιπόν, έναν μέντορα που θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε καθαρά και να πάρετε την σωστή απόφαση. Αυτός μπορεί να είναι είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας με εμπειρία σε ανάλογες καταστάσεις ή ένα τρίτο πρόσωπο με αρκετές γνωριμίες (βλ.

προηγούμενη παράγραφο) που θεωρείτε πως μπορείτε να εμπιστευτείτε. Δεν είναι ντροπή να ζητήσετε την συμβουλή κάποιου τρίτου, πόσο μάλλον αν αυτός μπορεί να σας ανοίξει δρόμους και -γιατί όχι- να σας βρει μια θέση στο επάγγελμα που θέλετε να ακολουθήσετε.

Παραμείνετε ελαστικός

Θα σας χρειαστεί να έχετε ελαστικότητα σε όλους τους τομείς. Από την θέση που θα αναζητήσετε, μέχρι τον μισθό και την περιοχή που θα βρίσκεται η δουλειά σας. Ναι μεν θα θέσετε τον πήχυ ψηλά, αλλά πάντα έχετε υπόψη οτι ίσως να μην βρείτε αυτό ακριβώς που περιμένετε και ότι ίσως θα χρειαστεί να κάνετε και ορισμένες υποχωρήσεις.

Ο,τι και να γίνει μην σας πάρει από κάτω. Στην τελική, οι επιλογές που έχετε είναι πολλές και εσείς πρέπει να βρείτε αυτή που ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο