'Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, όπως δεν θα το δεχόταν και καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση στη θέση της, καθότι η αποδοχή θα ισοδυναμούσε με τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής των γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια'.



Αυτή ήταν η απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, στις φερόμενες δηλώσεις της Διευθύντριας Επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου, Χάνα Μπόλτον, περί βραχύχρονου δανεισμού, τον οποίο σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική του Μουσείου η διεύθυνσή του θα ήταν διατεθειμένη να εξετάσει, αν δεχόταν αίτηση από οποιοδήποτε ξένο κράτος, της Ελλάδας περιλαμβανομένης.

Η απάντηση του Υπουργού θα ήταν σαφώς η πλέον αρμόζουσα αν το Βρετανικό Μουσείο είχε όντως προτείνει να μας δανείσει τα Μάρμαρα 'προφανώς ενόψει των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης', όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.

Σαμαράς. Μόνο που, σύμφωνα με την… άλλη πλευρά της Γηραιάς Ηπείρου, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Όπως δήλωσε η κ. Μπόλτον την προηγούμενη εβδομάδα στο BBC, το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει λάβει καμία τέτοια αίτηση από την Ελλάδα, ούτε έχει προσφέρει τα Μάρμαρα για δανεισμό.

Η δήλωσή της αφορούσε τον δανεισμό εκθεμάτων ξένων κρατών, τα οποία θα τον αιτούνταν –και η κάθε περίπτωση θα εξεταζόταν ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ένα πλήθος παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των εκθεμάτων, και του αν αυτή θα τα καθιστούσε ασφαλή για μεταφορά.

Ακόμη και αν εγκρινόταν ο δανεισμός, η χώρα που τον είχε αιτηθεί θα έπρεπε να αναγνωρίσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του Βρετανικού Μουσείου. Πράγμα που, θέλουμε να ελπίζουμε, θέτει το όλο θέμα απλά εκτός συζήτησης.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως 'χαιρόμαστε που το Βρετανικό Μουσείο… φαίνεται ότι θέλει να ξεκινήσει τον ουσιαστικό διάλογο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα'.

Και πρόσθεσε 'είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε, μέσα από προγράμματα δανεισμού αρχαιοτήτων, να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει στο Βρετανικό Μουσείο η οριστική επιστροφή των γλυπτών στο χώρο που ανήκουν'.

 Το Βρετανικό Μουσείο θα μας ευγνωμονεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα