Όπως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έτσι και η κάθε ράτσα σκύλων έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τον δικό της χαρακτήρα. Αν λοιπόν σκοπεύετε λίαν συντόμως να αποκτήσετε ένα νέο και… τριχωτό μέλος στην οικογένεια, τότε δείτε ποια είναι εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ράτσας, τα οποία την καθιστούν ξεχωριστή.

Λαμπραντόρ: Είναι ευφυή και εργατικά και γι’αυτόν τον λόγο θεωρούνται τέλεια κυνηγόσκυλα. Παρά το γεγονός ότι σε νεαρή ηλικία είναι αρκετά άτακτα, τα Λαμπραντόρ εκπαιδεύονται γρήγορα και διατηρούν στενούς δεσμούς με τα αφεντικά τους.

Λατρεύουν το παιχνίδι και είναι αξιόπιστοι σύντροφοι για τα παιδιά. Επίσης, παίρνουν εύκολα βάρος γι’ αυτό θα πρέπει να ασκούνται συνεχώς.

Γκόλντεν ριτρίβερ: Γνωστά για τη μεταξένια, χρυσαφένια μακρύτριχη γούνα τους, τα Γκόλντεν ριτρίβερ έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν εύκολα. Προσαρμόζονται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, είναι αρκετά κοινωνικά και αφοσιωμένα, ενώ ξεχωρίζουν για τη συντροφικότητά τους.

Είναι ήπια και ήρεμη ράτσα και συνδέονται στενά με την οικογένειά τους, ενώ εμπιστεύονται αρκετά εύκολα και τους ξένους κάτι που δεν τα καθιστά καλούς φύλακες. Η εκπαίδευσή τους, εκτός από εύκολη μπορεί να γίνει και άκρως διασκεδαστική.

Γερμανικός Ποιμενικός: Το γνωστά μας «Λυκόσκυλα», είναι πανέξυπνα σκυλιά και εκπαιδεύονται γρήγορα.

Έχουν μεγάλη δύναμη, είναι πιστά στην οικογένεια με την οποία αναπτύσσουν εύκολα δεσμούς αγάπης και αρκετά επιφυλακτικά με τους ξένους, κάτι που τα κάνει ιδανικά τόσο για συντροφιά όσο και για φύλαξη. Η πειθαρχία και η αγάπη τους για τον άνθρωπο είναι τέτοια που τα καθιστούν εξαιρετικούς οδηγούς για άτομα με προβλήματα όρασης.



Μπιγκλ: Το αξιαγάπητα αυτά μικρόσωμα λαγωνικά είναι τα πιο δημοφιλή οικογενειακά κατοικίδια και λόγω μεγέθους και λόγω ήπιου και ευχάριστου χαρακτήρα. Η σχέση τους με τα παιδιά είναι εξαιρετική και σε γενικές γραμμές έχουν καλές σχέσεις και με άλλους σκύλους.

Είναι πανέξυπνα και υπάκουα, όμως χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να τα εκπαιδεύσετε. Η ιδιαίτερη κοινωνικότητά τους τα καθιστά ανεπαρκή για φύλακες.

Κόκερ: Είναι συντροφικά σκυλιά, με έντονη διάθεση και ανάγκη για παιχνίδι, τα οποία λατρεύουν το νερό και μπορούν να συμβιώσουν εύκολα με τα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα.

Είναι αφοσιωμένα στο αφεντικό τους και σε γενικές γραμμές οι σχέσεις τους με τα παιδιά είναι πολύ καλές. Είναι αρκετά έξυπνα και σχετικά εύκολα στην εκπαίδευσή τους, όμως πιθανόν να σας δυσκολέψουν στο να τα πειθαρχήσετε μέσα στο σπίτι.

Παρ’ ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φύλακες, το γαύγισμα τους είναι ιδανικό για… συναγερμό.

Κανίς: Τα σημερινά «σκυλιά του καναπέ» (παλαιότερα υπήρξαν ακόμα και πολεμικά), είναι εξαιρετικά δραστήρια ράτσα , ιδανικά για συντροφιά αλλά και για όσους έχουν υστερία με την καθαριότητα, μιας και δεν χάνουν τρίχες ούτε προκαλούν αλλεργίες.

Είναι φιλικά, πιστά και τρυφερά και μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών, μιας και είναι αρκετά υπομονετικά μαζί τους.

Μπασέ: Τα γνωστά «Λουκάνικα» είναι ευγενικά και τρυφερά εκ φύσεως και αρκετά… τεμπέλικα επίσης.

Είναι πολύ καλά με τα παιδιά και αφοσιώνονται εύκολα στην οικογένεια, όμως έχουν μεγάλη επιμονή και χρειάζονται υπομονή κατά την εκπαίδευσή τους. Πολλοί τα κατατάσσουν στα ιδανικά οικογενειακά κατοικίδια. Μαδάνε συνεχώς, γι’ αυτό θα πρέπει να τα βουρτσίζετε καθημερινά, ενώ λόγω της προδιάθεσής τους για αραλίκι, είναι αναγκαίο να τα εξασκείτε.

Μπόξερ: Από την φύση τους πιστά και τρυφερά σκυλιά προς τα οικεία τους πρόσωπα, τα Μπόξερ διακρίνονται για την αφοσίωσή τους στην οικογένεια και την αγριάδα τους σε καταστάσεις κινδύνου ενάντια σε ξένους.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι χρησιμοποιούνταν κατά κόρον ως σκύλοι μάχης. Έχουν έντονο το ένστικτο της φύλαξης του περιβάλλοντος και εκπαιδεύονται αρκετά εύκολα.

Τσιουάουα: Άκρως χαριτωμένα και δραστήρια, τα μικροσκοπικά αυτά σκυλάκια είναι αφοσιωμένα, πιστά και ιδιαίτερα προστατευτικά για τους ιδιοκτήτες τους. Τα τσιουάουα δεν είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά και δεν συνυπάρχουν εύκολα με άλλα κατοικίδια, ενώ είναι αρκετά δύσκολο να τα εκπαιδεύσετε.

Ροτβάιλερ: Παρά την επιβλητική τους εμφάνιση, τα Ροτβάιλερ έχουν καλό χαρακτήρα, είναι πιστά και εκπληκτικά ήρεμα.

Παρ’ όλα αυτά αν προκληθούν, μπορεί να γίνουν πραγματικά… θηρία. Είναι αρκετά δραστήρια και απαιτούν καθημερινή άσκηση, ενώ η εκπαίδευσή τους δεν είναι εύκολη και χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό. Θεωρείται πάντως ότι έχουν έμφυτο το ένστικτο του φύλακα.

Δεν είναι κατάλληλη ράτσα για άπειρους ιδιοκτήτες.

Γιορκσάιρ Τεριέ: Μην σας ξεγελά το μέγεθός τους, τα Γιόρκσαιρ είναι ανθεκτικά, ζωηρά και με έμφυτο το κυνηγετικό ένστικτο.

Λατρεύουν τις βόλτες στην ύπαιθρο και μπορούν να γίνουν ιδανικοί σύντροφοι, εφ’ όσον βέβαια και εσείς ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας όσον αφορά την περιποίησή τους (πλύσιμο, χτένισμα κτλ.). Θέλουν να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ δύσκολα θα συνυπάρξουν με άλλα κατοικίδια.

Επίσης, δεν ενδείκνυνται για πολύ μικρά παιδιά.

Ακίτα: Η πανέμορφη αυτή ιαπωνική ράτσα (όσοι έχουν δει την ταινία Hatchiko την έχουν σίγουρα ερωτευτεί) διαθέτει δυνατή προσωπικότητα και δεν συνίσταται σε νέους ιδιοκτήτες σκύλων.

Δεν θα πρέπει να το εμπιστεύεστε με μικρότερα ζώα μιας και είναι κυνηγός, ενώ η παρουσία ενηλίκου συνίσταται κάθε φορά που το Ακίτα έρχεται σε επαφή με παιδιά. Συνίσταται να εκπαιδεύεται από νωρίς, αφού έχει εκ φύσεως την διάθεση για φύλαξη και προστασία ιδιοκτησίας.



Ντόπερμαν: Είναι ιδιαίτερα εύστροφα και με σταθερό χαρακτήρα, όμως χαρακτηρίζονται από έντονη νευρικότητα και βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή. Είναι δραστήρια, ζωηρά και διαθέτουν εντυπωσιακή δύναμη και αντοχή.

Τα Ντόπερμαν έχουν έμφυτη την ικανότητα της προστασίας του σπιτιού και της οικογένειας, όμως απαιτούν συνεχή προσοχή και δεν πρέπει να αφήνονται μόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν συνυπάρχουν ειρηνικά με άλλα οικιακά κατοικίδια.

Δαλματίας: Τα πανέμορφα αυτά σκυλιά έχουν εξαιρετική αντοχή και ενέργεια, επομένως χρειάζονται πολύ άσκηση και παιχνίδι. Η «μωρουδίστικη» και παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τους τα καθιστά αγαπητά στα παιδιά όλων των ηλικιών, όμως χρειάζεται επίβλεψη όταν έρχονται σε επαφή με παιδιά μικρής ηλικίας.

Θέλουν να γίνουν μέλος της οικογένειας και να εισπράξουν αγάπη και γι’ αυτό θα πρέπει να είστε συνεχώς μαζί τους.

Τζακ Ράσελ: Μην σας ξεγελάσει το μέγεθός τους, έχουν τεράστια ενέργεια σε σημείο που θα σας κάνουν να απορήσετε για το αν εξαντλούνται ποτέ.

Είναι πανέξυπνα, απολαμβάνουν το παιχνίδι, το κυνήγι και την εξερεύνηση και είναι ιδανικοί σύντροφοι για όλη την οικογένεια. Είναι φιλικά με τα παιδιά, αρκεί αυτά να ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται σε σκύλο, ενώ δεν θα πρέπει να τα εμπιστευτείτε με μικρά κατοικίδια όπως γάτες, πουλιά και κουνελάκια.





Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα