Τετάρτη μεσημέρι, δύο ώρες και σαράντα λεπτά από τη στιγμή που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η συγγραφή αυτού του άρθρου. Ένα τελευταίο video στο YouTube, λίγο ακόμη χρώμα στο avatar μου, η τελευταία φωτογραφία της Τενερίφης στο site του Lonely Planet, άλλες δύο γραμμές από τη λίστα των άχρηστων πληροφοριών στο Bored.com. Ένα τελευταίο blog. Ένα τελευταίο άρθρο της Wikipedia. Πώς περνάει έτσι η ώρα;

Σε όλους έχει συμβεί. Ένα σύντομο διάλειμμα στη μέση ενός κουραστικού project, λίγα λεπτά διαθέσιμα πριν το επόμενο meeting, κάποιες ώρες χαλάρωσης το απόγευμα μετά τη δουλειά… Οι αφορμές –όχι, δε θα τις πούμε δικαιολογίες– είναι άπειρες, και το ”σκότωμα” του χρόνου όταν δεν είναι παρά ελάχιστα διαθέσιμος μοιάζει, συνειδητά ή υποσυνείδητα, με την υπέρτατη πολυτέλεια.

Λίγα λεπτά χαλάρωσης μπορούν να εκτονώσουν συσσωρευμένα νεύρα και στρες, να μας κάνουν παραγωγικότερους, να μας δώσουν την ψευδαίσθηση ότι έχουμε άπλετο χρόνο στη διάθεσή μας και, ως εκ τούτου, να μας φτιάξουν τη διάθεση και να διώξουν το άγχος. Αν, τώρα, τα λεπτά αυτά γίνουν περισσότερα, πιθανότατα θα χρειαστείτε καλύτερες δικαιολογίες. Με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δημιουργικοί. Άλλο ένα υπέρ.

Για τη –μάλλον απίθανη– περίπτωση να μην έχετε βρει πολλούς τρόπους για να σκοτώσετε ”δημιουργικά” το χρόνο σας ή για την πιο πιθανή να έχετε βαρεθεί τους ήδη υπάρχοντες, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έξι από τα καλύτερα sites που θα σας απασχολήσουν για ώρα, χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Πέραν του να σας κάνουν περισσότερο δημιουργικούς –στην εύρεση δικαιολογιών–, βέβαια.

YouTube: Μετρώντας (το χρόνο σε) εικόνες

Περισσότερο εθιστικό απ’ όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως, το νούμερο ένα site video στο internet θα σας κάνει να γελάσετε, να προβληματιστείτε, να εκπλαγείτε, να ταξιδέψετε και, τελικά, να ”κολλήσετε” για ώρες. Μουσικά video clips, trailers ταινιών, διαφημιστικά σποτάκια, αποσπάσματα παραστάσεων, τηλεοπτικές εκπομπές, ”σπιτικά” video, ξεκαρδιστικές ταινίες μικρού μήκους, στιγμιότυπα από μακρινές περιοχές του πλανήτη… Η λίστα δεν έχει τέλος.

Αναζητείστε τα video που σας ενδιαφέρουν χρησιμοποιώντας μια λέξη κλειδί, περιπλανηθείτε στις κατηγορίες, σχολιάστε τα video που βλέπετε, δημιουργήστε μια λίστα με τα αγαπημένα σας ή ανεβάστε τα δικά σας και δείτε τι βαθμολογία παίρνει η πρώτη σας χορογραφική απόπειρα ή το τελευταίο κατόρθωμα της γάτας σας.

Second Life: Διάλεξε ζωή

Ονειρεύεστε να αλλάξετε ζωή; Επάγγελμα; Εμφάνιση; Φύλο; Το Second Life είναι η ευκαιρία σας. Δημιουργήστε ένα avatar, ήτοι το χαρακτήρα σας στον ψηφιακό κόσμο, προσδίδοντάς του ό,τι χαρακτηριστικά θέλετε, περιπλανηθείτε σε υπαρκτές πόλεις και φανταστικά μέρη, γνωρίστε κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη, πηγαίνετε σε πάρτι, βγείτε για ψώνια, διαβάστε τις ειδήσεις από το virtual office του Reuters, κάντε φιλανθρωπίες, παρακολουθήστε σεμινάρια, αγοράστε γη και χτίστε το σπίτι ή την επιχείρηση των ονείρων σας.

Ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια των RPG games και της φαντασίας, το Second Life παραπαίει κάπου μεταξύ ενός ευχάριστου online game – chat και μιας συλλογικής μανίας. Δε μας πιστεύετε; Ρίξτε μια ματιά στους αριθμούς: 4.600.000 χρήστες από 100 διαφορετικές χώρες ζουν αυτή τη στιγμή μια ”δεύτερη ζωή”, ενάμισι εκατομμύριο δολάρια ξοδεύτηκαν σε συναλλαγές το τελευταίο εικοσιτετράωρο –ναι, η εικονική ζωή κοστίζει, σε κάποιες περιπτώσεις, αληθινά λεφτά–, τέσσερα εκατομμύρια δολάρια είναι η περιουσία του πλουσιότερου avatar.

Κι αν πιστεύετε ότι δε θα επηρεαστείτε, κρίνοντας από το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξατε φαν αντίστοιχων παιχνιδιών –μισούσατε, για παράδειγμα, όπως και η πλειοψηφία του εχέφρονος κόσμου, τους Sims– ξανασκεφτείτε το. Το σημείο - κλειδί εδώ είναι η διαδραστικότητα.

Καθώς οι χαρακτήρες με τους οποίους αλληλεπιδράτε δεν ελέγχονται από κάποιες προκαθορισμένες εντολές, αλλά από άλλους χρήστες, και οι ”υπηρεσίες” που παρέχονται μοιάζουν ανησυχητικά αληθινές –δείτε, για παράδειγμα, το video που διαφημίζει το ”Reuters στο Second Life” και θα καταλάβετε τι εννοούμε– το Second Life θυμίζει, πολύ περισσότερο από έναν εικονικό κόσμο, αυτό ακριβώς που υποδηλώνει το όνομά του: μια εικονική ζωή. Μην το δοκιμάσετε σε περιόδους αυξημένων υποχρεώσεων.

Lonely Planet: Σερφάρετε τον κόσμο

Δεν έχει καμία σημασία αν ετοιμάζετε ταξίδι, αν μόλις γυρίσατε ή αν η επόμενη άδεια απέχει έξι μήνες. Μια επίσκεψη στο site του νούμερο ένα εκδοτικού οργανισμού ταξιδιωτικών οδηγών θα σας ”ταξιδέψει” σε κάθε γωνιά του κόσμου –και, αναμφίβολα, θα σας βάλει ιδέες.

Με ένα από τα καλύτερα ταξιδιωτικά forum που έχουμε συναντήσει στο internet, χιλιάδες ηλεκτρονικούς οδηγούς για κάθε χώρα του πλανήτη, εντυπωσιακά photo albums για να… μπείτε στον πειρασμό, ταξιδιωτικά podcasts, εξαιρετικά ενδιαφέροντα blogs και άρθρα γεμάτα ιστορίες και εμπειρίες από κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς πώς το lonelyplanet.com έχει καταφέρει να συγκεντρώνει πέντε εκατομμύρια επισκέπτες μηνιαίως.

Ιδιαίτερα το forum του site, Thorn Tree, αποτελεί το πλέον ”επικίνδυνο” section σε ό,τι αφορά την κατανάλωση χρόνου. Με θέματα συζήτησης ταξινομημένα ανά ήπειρο και ανά χώρα, εμπειρίες ταξιδιωτών, αλλά και γενικότερα θέματα, που ποικίλλουν, από τις εθνικές κουζίνες και τις τοπικές κουλτούρες μέχρι το ταξίδι με παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις γλώσσες και τους ηλικιωμένους ταξιδιώτες, το… δέντρο με τα αγκάθια έχει κάτι για όλους.

Ακόμη κι αν δεν μπείτε στον πειρασμό να μοιραστείτε τις γνώσεις σας με άλλους ταξιδιώτες, κάποια από τα ”κλαδιά” θα σας κρατήσουν απασχολημένους με ενδιαφέρουσες ιστορίες και χρηστικές πληροφορίες που δύσκολα θα βρείτε συγκεντρωμένες κάπου αλλού.

Wikipedia: Αξιοποιώντας τον χαμένο χρόνο

Γελάσαμε, παίξαμε, ταξιδέψαμε… Καιρός να μάθουμε και κάτι. Διακρίνω βλέμματα δυσπιστίας; Σκέψεις πως μια εγκυκλοπαίδεια δεν μπορεί να συναγωνιστεί παιχνίδια και διασκεδαστικά sites στην κατασπατάληση χρόνου;

Δοκιμάστε το εξής πείραμα. Αναζητήστε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει –όχι απαραίτητα ένα ”σοβαρό” ιστορικό θέμα, άλλωστε το περιεχόμενο της Wikipedia δεν οριοθετείται από τέτοιου είδους συμβάσεις– και δείτε πόση ώρα θα σας πάρει να το διαβάσετε. Στην καταμέτρηση του χρόνου συμπεριλάβετε και τα links που σας παραπέμπουν από το ένα άρθρο στο άλλο, με αποτέλεσμα να διαβάζετε τελικά πολύ περισσότερα του ενός.

Από την ιστορία και τη λογοτεχνία μέχρι τις θετικές επιστήμες και από την ιατρική μέχρι την pop culture, την πλήρη βιογραφία του αγαπημένου σας σταρ, τη φιλμογραφία του πλέον underground σκηνοθέτη και τον πλήρη κατάλογο όλων των κόμικς που μπορείτε να διαβάσετε στο internet, η θεματολογία της πλέον δημοφιλούς online εγκυκλοπαίδειας καλύπτει σχεδόν τα πάντα. Μια στοιχειώδης περιέργεια είναι αρκετή για να χαθείτε στο λαβύρινθό της. Αν, μάλιστα, μπείτε στον πειρασμό να συμβάλλετε στο περιεχόμενο με τις δικές σας πολύτιμες γνώσεις, υπολογίστε το διπλάσιο χρόνο.

Bored, Koproskilo: Βαριέμαι τελεία com

Αγνοήστε, για αρχή, το μάλλον απλοϊκό –έως βαρετό– layout. Τα δύο site που δεν κρύβουν το λόγο ύπαρξής τους περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις μικρές, ασήμαντες πλην όμως διασκεδαστικές επιλογές τις οποίες το internet προσφέρει απλόχερα στη συμπαθέστατη κατηγορία χρηστών που αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να σκοτώσουν το χρόνο τους.

Τεστ προσωπικότητας, κουίζ γνώσεων, μουσική, βίντεο, σπορ, αστεία και παράδοξα και βέβαια οι all time classic λίστες άχρηστων πληροφοριών είναι μερικά μόνο από τα θέματα του καταλόγου του bored.com –από τα πλέον συνηθισμένα, πάντα όμως διασκεδαστικά, όπως είναι οι παρωδίες γνωστών τραγουδιών μέχρι τα πιο πρωτότυπα, όπως η λίστα με τις πιο παράξενες δημοπρασίες του eBay, η αποστολή εικονικών λουλουδιών ή η εικονική καταστροφή ιστοσελίδων.

Η... ελληνική εκδοχή του, το koproskilo.gr, από την άλλη, κατέκτησε φανατικούς οπαδούς με τις παλιές ελληνικές και ξένες σειρές, τις διαφημίσεις, τα cartoons και τα video clips που διαθέτει για download. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Ελληνικά και ξένα κόμικς, φάρσες, ”cult” ελληνική μουσική, άρθρα γενικού ενδιαφέροντος και πολύ μα πολύ χιούμορ συνθέτουν το προφίλ μιας από τις πλέον ανορθόδοξες ελληνικές ιστοσελίδες, που θα σας κρατήσει απασχολημένους πολύ περισσότερο απ’ όσο υπολογίζατε.

Ηρώ Κουνάδη 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας