Εδώ και μερικούς μήνες παρακολουθούμε με θλίψη τις μαζικές απολύσεις στις οποίες προβαίνουν κολοσσιαίες εταιρίες του εξωτερικού είτε λόγω πτώχευσης ή με σκοπό να την αποφύγουν. Απελπισία μας προκάλεσαν οι απολύσεις χιλιάδων στη Ν.

Κορέα μέσω sms, και η απόλυση μιας γυναίκας στον Καναδά μέσω Facebook! Ενώ μείναμε άναυδοι την περασμένη εβδομάδα όταν παρακολουθήσαμε την είδηση για αυτόν τον 40χρονο Αμερικανό που, έχοντας περιέλθει προφανώς σε απόγνωση μετά την απόλυσή του, σκότωσε την σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους και κατόπιν αυτοκτόνησε. 

Στην Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, τον Νοέμβριο του 2008 κατεγράφησαν 3.000 απολύσεις και 400 διαθεσιμότητες και τον Δεκέμβριο 3.500 απολύσεις και 980 διαθεσιμότητες, ενώ από την αρχή του έτους έχουν κοινοποιηθεί 1.400 απολύσεις κυρίως σε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Και τα πράγματα δεν δείχνουν να βελτιώνονται άμεσα.
Είναι πολύ πιθανό και εσείς που διαβάζετε αυτό το άρθρο τώρα να βρίσκεστε σε παρόμοια θέση. Σκοπός μας, ωστόσο, δεν είναι να σας μαυρίσουμε την καρδιά, ούτε να γίνουμε προφήτες κακών.

Σκοπός μας είναι να σας εμψυχώσουμε! Γιατί όσο απογοητευμένοι, στρεσαρισμένοι ή ακόμα και ένοχοι νιώθετε στην σκέψη της απόλυσης, να ξέρετε ότι θα το ξεπεράσετε. Το μυστικό είναι να έχετε ένα συμπαγές πλάνο το οποίο θα σας καλύψει τόσο ηθικά και ψυχολογικά όσο και οικονομικά.

Και θα σας βοηθήσουμε εμείς σε αυτό.

Βήμα 1ο: Αποχωρήστε με αξιοπρέπεια

Είναι απολύτως φυσιολογικό να εξοργιστείτε όταν ενημερωθείτε για την απόλυσή σας. Αν ξεσπάσετε όμως αυτήν την οργή με βρισιές και τσακωμούς στο γραφείο, είναι πολύ πιθανό μετά να το μετανιώσετε. Προσπαθήστε, όσο γίνεται, να μείνετε ήρεμοι και μην αναλωθείτε σε πολλά λόγια.

Δεν θα αλλάξει κάτι.

Βήμα 2ο: Αυτο-προστατευτείτε

Είναι σχεδόν σίγουρο πως όταν έρθει εκείνη η ώρα θα σας ζητηθεί να υπογράψετε την λεγόμενη 'καταγγελία σύμβασης εργασίας', ώστε να φαίνεται ότι συναινείτε στην απόλυση. Μην βιαστείτε να υπογράψετε. Πάρτε λίγο χρόνο να την διαβάσετε προσεκτικά και αναρωτηθείτε γιατί διάλεξαν να απολύσουν εσάς.

Αν υποψιάζεστε πως η απόλυσή σας σχετίζεται με την εγκυμοσύνη σας, το φύλο σας, την εθνικότητά σας ή κάποια αναπηρία σας, μιλήστε με έναν δικηγόρο που να ειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο.

Βήμα 3ο: Τώρα μπορείτε να κλάψετε

'Η να γελάσετε. Η’ να φωνάξετε. Όλα αυτά, όμως, αφού γυρίσετε σπίτι. Μην καταπνίξετε την στεναχώρια σας. Τώρα μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας να ξεσπάσει. Και 'ρουφήξτε' όλη την συμπαράσταση των φίλων και των συγγενών σας για όσο καιρό χρειαστεί.

Γιατί όταν θα έρθει η ώρα για το επόμενο interview δεν υπάρχει λόγος να έχετε ακόμα οργή μέσα σας.

Βήμα 4ο: Ενημερωθείτε ενδελεχώς

Για να αποφύγετε να σας εκμεταλλευτούν και να σας κοροϊδέψουν και για να «πάρετε» από την εταιρία όλα αυτά που δικαιούστε, μην αμελήσετε να μιλήσετε με κάποιον δικηγόρο που ειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο αλλά και με κάποιον υπεύθυνο από τον ΟΑΕΔ, το Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ή το Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη.

Επισκεφθείτε το Job Update και το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Μάθετε τα πάντα!

Βήμα 5ο: Φερθείτε έξυπνα

Όταν πλέον θα έχετε ηρεμήσει, μπορείτε να κάνετε μία ύστατη προσπάθεια να 'σώσετε' ό,τι μπορείτε, ζητώντας από το αφεντικό σας -εφόσον συνεχίζετε να έχετε κάποιες καλές σχέσεις- βοήθεια. Αν είναι λογικός θα σκεφτεί ότι τον συμφέρει να συνεργαστεί μαζί σας για να αποφύγει η εταιρία την δυσφήμηση από εσάς.

Π.χ:

  • Αν συνεχίζετε να παίζετε σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση συνολικά, αν έχετε αφήσει ανολοκλήρωτα projects, εξηγήστε το και ζητήστε μία παράταση στην ημερομηνία απόλυσης.
  • Μάθετε αν δικαιούστε 'αμοιβή διακοπής εργασιακών σχέσεων' (στο εξωτερικό ανταποκρίνεται σε μισθό δύο εβδομάδων ανά έτος εργασίας) και αν ναι, απαιτήστε την.
    Απαιτείστε αποζημίωση για τις ημέρες άδειας που ποτέ δεν πήρατε. Καθώς και οτιδήποτε άλλο σας ανήκει (έξοδα 'κίνησης', μπόνους κ.λ.π.)
  • Εφόσον (και μόνο τότε) έχετε καλή σχέση με το αφεντικό σας, ζητήστε του αν είναι αυτό εφικτό να σας μεταθέσει κάπου αλλού στην εταιρία ή να δουλέψετε part-time. Γιατί, αν είστε καλός στην δουλειά σας, θα είστε ο πρώτος που θα θέλει να ξαναπάρει, επειδή ξέρετε καλά τη δουλειά.
  • Ζητήστε από το αφεντικό σας μία συστατική επιστολή που θα εξηγεί τους λόγους της απόλυσής σας και θα σας προτείνει στον επόμενο εργοδότη.


Βήμα 6ο: Αποφύγετε την οικονομική παράκρουση

Ανακτήστε τον έλεγχο στα οικονομικά σας. Πάρτε μερικές ιδέες για το πώς:

  • Βάλτε τα κάτω και υπολογίστε τα. Σε βάθος π.χ. ενός έτους πόσο στάνταρ έσοδα και έξοδα έχετε (υπολογίστε τα πάντα, σούπερ μάρκετ, λογαριασμούς, ασφάλειες) και χρησιμοποιείστε το αποτέλεσμα της πράξης σαν κίνητρο για οικονομία.
  • Κάντε οικονομία: Ψωνίστε φθηνότερα αγαθά, πουλήστε ό,τι μπορείτε, κλείστε το καλοριφέρ, κόψτε τις άσκοπες συνδρομές, βάζετε πλυντήριο μόνο όταν γεμίσει.
  • Αν χρωστάτε σε τράπεζες απευθυνθείτε στους υπαλλήλους το συντομότερο και ζητήστε κάποιον διακανονισμό.
  • Εξαφανίστε τις πιστωτικές. Χρησιμοποιήστε την μόνο σε πολύ πολύ έκτακτη ανάγκη.
  • Πιάστε μια 'δουλειά του ποδαριού' ακόμα κι αν δεν σας αρέσει για να έχετε τουλάχιστον ένα minimum εισοδήματος.

Βήμα 7ο: Να είστε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες

Ήσασταν τελικά τόσο ευχαριστημένοι με την προηγούμενη δουλειά σας; Μήπως είχατε κάποτε σκεφτεί ότι θα θέλατε να κάνετε κάτι άλλο στην ζωή σας; Μήπως τώρα έχει έρθει η ώρα να το κάνετε; Μην χάνετε ευκαιρία, αναζητήστε αγγελίες με προσφορά εργασίας και φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνει την εκάστοτε δουλειά.

Ίσως να μην ήταν και τόσο άσχημα… Μήπως θα θέλατε να επιστρέψετε στις σπουδές σας; Να παρακολουθήσετε κάποια χρήσιμα σεμινάρια τα οποία πριν δεν προλαβαίνατε; Μην αφήνετε τον χρόνο να περνάει. Μείνετε σε εγρήγορση. Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία.

Βήμα 8ο: Διατηρήστε τις δημόσιες σχέσεις σας

Επειδή ποτέ δεν ξέρετε από πού μπορεί να σας έρθει η επόμενη δουλειά, μην γίνεστε αντικοινωνικοί και ενημερώστε κάθε γνωστό, γείτονα, τον μανάβη, τον οποιονδήποτε ότι ψάχνετε για δουλειά. Βάλτε το ακόμα και στο προφίλ σας στο Facebook ή στο MySpace και φυσικά θα αναρτήσετε το βιογραφικό σας σε όποιο site ευρέσεως εργασίας υπάρχει και δεν υπάρχει.

Βήμα 9ο: Προετοιμαστείτε για την επόμενη συνέντευξη

'Με απέλυσαν λόγω της οικονομικής κρίσης' ή 'είχαμε διαφορετικές προσδοκίες για το τι απαιτούσε ή δουλειά, αλλά έμαθα πολλά και τώρα μπορώ να αντεπεξέλθω καλύτερα' είναι κάποιες από τις απαντήσεις που μπορείτε να δώσετε όταν έρθετε στην δύσκολη θέση να ερωτηθείτε γιατί σας απέλυσαν και έτσι θα επαναφέρετε την συζήτηση στο τι μπορείτε και θέλετε να κάνετε.

Βήμα 10ο: Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας

Είναι πιθανό όλη αυτή η ψυχοφθόρα περίοδος να σας οδηγήσει στα όρια της κατάθλιψης. Μην αφήσετε να συμβεί αυτό. Προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά. Φροντίστε τον εαυτό σας. Κάντε γυμναστική –δεν θα πιστεύετε πόσο θα σας χαλαρώνει.

Κάντε διαλογισμό ή ψυχανάλυση.

Γράψτε, σε ένα ημερολόγιο ή ένα blog, πώς νιώθετε, πώς θα έπρεπε να νιώθετε… Και κυρίως, μην αφήσετε αυτήν την κατάσταση να επιβαρύνει ψυχολογικά τα παιδιά σας (αν έχετε). Δώστε κουράγιο στον εαυτό σας να βλέπει την ζωή αισιόδοξα.

Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναπεί, προτεραιότητα στην ζωή μας είναι η υγεία μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, η ψυχική μας ηρεμία. Τα χρήματα σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο. Αλλά θα έρθουν και αυτά σιγά-σιγά. Κανείς καλός δεν χάνεται και καμία ενέργεια στην φύση δεν πάει χαμένη.


Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management