Κάθε σεζόν οι πασαρέλες πλημμυρίζουν από τα φρέσκα σχέδια των οίκων υψηλής ραπτικής που, θέλοντας και μη, δημιουργούν κάθε φορά τις εκάστοτε τάσεις της μόδας στα ρούχα και τα αξεσουάρ. Είναι όμως τόσα πολλά αυτά που πρέπει να προσέξει μία γυναίκα για να είναι in fashion αλλά κυρίως, για να μην υποπέσει σε στιλιστικά ατοπήματα. Οι ακόλουθες τάσεις απορρέουν από τις επιδείξεις των σπουδαιότερων σχεδιαστών στο χώρο της μόδας για την Άνοιξη-Καλοκαίρι 2007 και αναμφίβολα θα αποτελέσουν τον χρυσό πεντάλογο για κάθε σωστά προσανατολισμένη fashionista!

1. Χρώμα

Μετά από έναν ”άχρωμο” χειμώνα, που κυριάρχησε το γκρι και το μαύρο, οι σχεδιαστές αποφάσισαν να ξεσαλώσουν παρουσιάζοντας δημιουργίες σε έντονα χρώματα που ”βγάζουν μάτι”. Πρωταγωνιστές στις παλέτες τους είναι το έντονο κίτρινο και το μπλε ρουά, όπως είδαμε στις κολεξιόν της Belanciaga και του Valentino. Χρώματα που είχαν ξεχαστεί για πάνω από μία δεκαετία, και που, αν ψάξετε, θα τα δείτε να ξεπροβάλουν σε ρούχα από τα 60’s, τα 70’s, και ίσως τα early 80’s. Ακολούθως, σύμφωνα με την DKNY και τον Alessandro dell’Acqua, θα φορεθούν οι έντονες αποχρώσεις του ροζ, δηλαδή, μοβ, λιλά και φούξια που προβάλλουν τη δυναμική πλευρά της θηλυκότητας. Το λευκό παραμένει στις προτιμήσεις σχεδιαστών όπως ο Calvin Klein για τους ζεστούς μήνες, αλλά η εκκεντρική πρόταση έρχεται από τον Ralph Lauren με το μεταλλιζέ ασημί και χρυσό να φωτίζει τις θερινές νύχτες.

2. Λουλούδια. Πολλά Λουλούδια

Συνώνυμο της Άνοιξης αποτελούν πάντα τα πολύχρωμα λουλούδια. Για φέτος, όμως, οι σχεδιαστές, πέρα από το χρώμα, ασχολούνται ενδελεχώς και με το σχήμα. Κύριο συστατικό είναι το layering, στρώματα δηλαδή από αέρινα υφάσματα, συχνά κεντημένα, όπως το μετάξι και το τούλι, ενώ το λουλούδι-έμπνευση φαίνεται να είναι η τουλίπα. Όλα αυτά στα ατελιέ μεταφράζονται σε ρομαντικές δημιουργίες με όγκο, όπως οι φούστες με φουρό, αλλά και σε μεγάλα μοτίβα από εξωτικά λουλούδια. Τέτοιες γραμμές είδαμε στη συλλογή του Alexander McQueen, του Christian Dior, του Yves Saint Lauren, του Roberto Cavalli και φυσικά της Missoni.


3. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά

Το μίνι, σε φούστες και φορέματα, είναι από τα λίγα αμιγώς θηλυκά στοιχεία που έχουν επιβιώσει αλώβητα από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Και όπως φαίνεται, πρόκειται για μία τάση που θα μας ακολουθεί για πάντα! Η Chanel, η Moschino, και η Prada, λοιπόν, σηκώνουν τον πήχη πραγματικά ψηλά και προστάζουν να απελευθερώσουμε από τα άχαρα παντελόνια και τις ζεστές χειμωνιάτικες μπότες τα καλογραμμωμένα πόδια μας και να τα προβάλουμε, κάτω από ρομαντικές και σέξι δημιουργίες που θα συγκεντρώνουν τα βλέμματα στο πέρασμά τους. Προσοχή όμως στις υπερβολές. Το ύψος της φούστας οφείλει να σταματά όταν η έννοια της καλαισθησίας αρχίζει να χάνει πόντους.

4. Σπορ διάθεση με 80’s αναμνήσεις

Όπως και να το κάνουμε, οι δημιουργίες των οίκων υψηλής ραπτικής, τις περισσότερες φορές απέχουν κατά πολύ από το ύφος του ντυσίματος που συνηθίζεται από τις κοινές θνητές shoppers. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και κάποιοι σχεδιαστές που συμπεριλαμβάνουν στις προτάσεις τους και κάποια πιο σπορ σχέδια, τα οποία έχουν τη ”μαγική” ιδιότητα να συνδυάζουν το απόλυτο στυλ με την απαραίτητη, για την καθημερινότητά μας, άνεση. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, το ότι έχουν επιστρέψει στη μόδα στοιχεία από την πολύ σπορ δεκαετία του 80, όπως τα παπούτσια τύπου Converse-All Star, οι γυαλιστερές αθλητικές φόρμες με σούρα, καθώς και οι πλαστικοποιημένες ή μεταλλικές λεπτομέρειες σε φούστες και φορέματα. Στην εκκεντρική συλλογή του Jean Paul Gaultier παρατηρήσαμε πολλές παρόμοιες προτάσεις, ενώ με μία πιο luxurious σπορ διάθεση εμφανίστηκαν τα μοντέλα της Anna Molinari και του οίκου του Gianni Versace.

5. Με έμφαση στη λεπτομέρεια

Η τσάντα και το παπούτσι είναι κάτι παραπάνω από αξεσουάρ που απλά συνοδεύουν το ρούχο. Για κάποιες γυναίκες αποτελούν φετίχ, για άλλες δικαιολογημένη αιτία να εξαφανίσουν έναν ολόκληρο μισθό, συχνά δύο ή τρεις. Ενώ για πολλές, μία τσάντα ή ένα ζευγάρι γόβες, μπορούν να αποτελέσουν το θέμα σε πολλά από τα όνειρά τους, που συχνά εμφανίζονται και σε συνέχειες, σε μορφή sequel! Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τη γυναικεία μανία για τσάντες και παπούτσια, ενώ λίγοι είναι αυτοί που έχουν το χάρισμα να πουν με σιγουριά ποιο σύνολο συνδυάζεται καλύτερα με ποια τσάντα και τι παπούτσια.

Σχεδιαστές όπως ο Marc Jacobs και ο Christian Lacroix το γνωρίζουν αυτό καλά και σύμφωνα με τις φετινές τάσεις στα ρούχα δημιούργησαν με χιούμορ τις πλέον κατάλληλες προτάσεις σε τσάντες και παπούτσια. Πιο συγκεκριμένα, τα παπούτσια για τη φετινή άνοιξη και το καλοκαίρι θα ακολουθήσουν σε μεγάλο βαθμό τις γραμμές του χειμώνα, με peep toe ψηλοτάκουνες γόβες και ακόμα πιο ψηλά wedges (πλατφόρμες), μόνο που για πιο summer look, τώρα θα μετατραπούν σε πέδιλα (οπότε η ανάγκη για πεντικιούρ αρχίζει να γίνεται επιτακτική). Όσον αφορά τις τσάντες, σε απόλυτη συμφωνία με τα ρούχα, είναι και αυτές μεγάλες, σε φωτεινά χρώματα από δέρμα φιδιού ή κροκόδειλου αλλά και μεταλλιζέ σε ασημί ή χρυσό, για πιο glamorous εμφανίσεις.

Έλενα Μπούλια 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα