Συνέντευξη στη Nicole Swengley

Ο Giorgio Armani, στα 73 του σήμερα, είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της γνωστής φίρμας και του οίκου lifestyle δημιουργιών, με 300 καταστήματα σε 39 χώρες.

Η ναυαρχίδα των καταστημάτων σας και η έδρα της εταιρίας σας βρίσκονται στο Μιλάνο. Ζείτε και εσείς στην πόλη;

Ναι, ζω στο Μιλάνο εδώ και πολλά χρόνια, από αρκετά νέος όταν έφυγα από την πατρίδα μου το Piacenza, που δεν απέχει πολύ από το Μιλάνο, και ήρθα εδώ για να βρω δουλειά. Το σπίτι μου είναι σε ένα κτίριο όπου στεγάζονται επίσης και τα γραφεία του Οίκου Armani και βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το κεντρικά σχεδιαστήρια, στη Via Borgonuovo, στο κέντρο του Μιλάνο. Έχω ένα πανέμορφο ρετιρέ με μεγάλο μπαλκόνι, καθώς και κάποια καθιστικά και μία αίθουσα αναψυχής.

Αναμορφώσατε το σπίτι σας πριν μετακομίσετε σ’αυτό;

Ναι- γιατί τα παλιά Μιλανέζικα σπίτια είναι στολισμένα και διακοσμημένα, ενώ εγώ ήθελα να ζω σε έναν λιτό χώρο με καθαρές και απλές, μοντέρνες γραμμές. Κάλυψα λοιπόν στο palazzo πολλά από τα αντίκ αρχιτεκτονικά στοιχεία με ψευδότοιχους, έτσι ώστε να δημιουργήσω νέες επιφάνειες και νέους χώρους που θα είναι μη διακοπτόμενοι και ανοιχτοί.

Και σχετικά με τα έπιπλα;

Αγαπώ τα απλά, στέρεα, όμορφα σχήματα και έπιπλα φτιαγμένα από φυσικά υλικά. Έτσι τα έπιπλα του Οίκου Αρμάνι αποτελούν τη βάση της διακόσμησης του δικού μου σπιτιού- καναπέδες, καρέκλες, τραπέζια, βιβλιοθήκες και ου το καθεξής. Αν δε μπορώ να ζήσω εγώ μαζί τους, πώς να περιμένω από άλλους να το κάνουν;

Ο φωτισμός είναι σημαντικός γιατί δημιουργεί ατμόσφαιρα και εγώ χρησιμοποιώ φώτα από τη συλλογή για να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα- απαλό και διάχυτο. Τα έπιπλα και ο εξοπλισμός βοηθούν επίσης στη δημιουργία διαφορετικών ζωτικών χώρων για την κρεβατοκάμαρα, το καθιστικό, την κουζίνα και το μπάνιο. Η παλέτα χρωμάτων αποτελείται από ουδέτερα και χαλαρωτικά χρώματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι επίσης φυσικά- για παράδειγμα ξύλο ή μετάξι.

Σε αντίθεση μ’αυτή την ομοφωνία ωστόσο παραθέτω και αντικείμενα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμένα όπως φωτογραφίες, πίνακες (συχνά τοποθετημένοι στο πάτωμα αντί να κρέμονται στους τοίχους) και κομμάτια από τα ταξίδια μου- ένα τραπέζι από την αγορά στο Μαρόκο, ένα πρες παπιέ από τη Σαγκάη, ένα γλυπτό από την Ασία.

Αγαπώ επίσης την περίοδο του art deco, κυρίως την επιπλοποιία που αναπτύχθηκε στην Κίνα εκείνον τον καιρό, οπότε έχω κάποια αυθεντικά κομμάτια της εποχής. Όπως στους περισσότερους ανθρώπους, μου αρέσει να περιβάλλομαι από πράγματα που μου φέρνουν χαρούμενες αναμνήσεις.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε στο Μιλάνο;

Το Μιλάνο είναι μία μυστηριακή πόλη. Επιφανειακά μπορεί να φαίνεται κάπως λιτή και κρύα αλλά πίσω από αυτό το κάπως αφιλόξενο προσωπείο υπάρχει ένα κόσμος με προαύλια και κήπους. Όπως και με τη μόδα, πιστεύω πως τα πιο γοητευτικά και αισθησιακά σύνολα είναι αυτά που διατηρούν κάποιο μυστήριο και αφήνουν κάτι στη φαντασία. Το Μιλάνο έχει κατά κάποιο τρόπο αυτή την ιδιότητα. Δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος για το τι κρύβεται πίσω από μία πόρτα στον τοίχο.

Τι σας λείπει όταν είστε μακριά;

Μου λείπουν τα γεύματα στο Nobu και τα απογεύματα με τους φίλους μου στο Armani Prive- και τα δύο αυτά βρίσκονται στο κατάστημα Armani στη Via Manzoni. Μου αρέσει να πηγαίνω εκεί για λίγο, να χαλαρώνω και να συναντώ φίλους, να παρατηρώ τον κόσμο. Μου λείπει επίσης το φαγητό. Μου αρέσουν τα απλά, ποιοτικά γεύματα φτιαγμένα από φρέσκα υλικά. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά συχνά εντυπωσιάζομαι από το πόσο δύσκολο είναι να φας καλά και υγιεινά όταν ταξιδεύεις.

Θα περιγράφατε τον εαυτό σας σαν άνθρωπο της πόλης ή της φύσης; Και γιατί;

Είμαι σίγουρα άνθρωπος της πόλης. Μου αρέσει η κινητικότητα της μητρόπολης και η σχετική ανωνυμία. Μπορείς να εξαφανιστείς σε μία πόλη ενώ ο καθένας ξέρει τις δουλειές του άλλου στην επαρχία.

Έχετε κάποιο μέρος που επισκέπτεστε τα Σαββατοκύριακα;

Έχω ένα εξοχικό στο νησί της Μεσογείου Pantelleria, που μου ανήκει εδώ και 25 χρόνια. Έχω επίσης ένα σκάφος, το Mariu, που γίνεται το σπίτι μου τους καλοκαιρινούς μήνες για λίγο καιρό. Μου αρέσει η ιδέα να μπορώ να παίρνω το σπίτι μου μαζί μου, οπότε ένα γιοτ αποτέλεσε την τέλεια λύση. Μόλις αγόρασα και ένα σπίτι στην Antigua για το όποιο είμαι ενθουσιασμένος και το επισκέπτομαι πιο συχνά.

Σε ποιες άλλες χώρες έχετε ζήσει ή θα σας άρεσε να ζείτε;

Ντρέπομαι κάπως να παραδεχτώ πως έχω ζήσει μόνο στην Ιταλία και αντιλαμβάνομαι πόσο τοπικιστικό μπορεί να ακούγεται αυτό. Αλλά η αλήθεια είναι πως ταξιδεύω πάρα πολύ και είμαι αρκετά τυχερός να έχω δει πολλά μέρη του κόσμου. Η Ιταλία μου ταιριάζει γι’αυτό μένω εδώ.

Πιστευώ πως έχουμε πλούσια κουλτούρα και άνετο τρόπο ζωής. Βρίσκω την ατμόσφαιρα πρόσφορη για σκληρή δουλειά και μου αρέσει να εργάζομαι σκληρά. Αν μπορούσα να μετακινούμαι με ευκολία θα μου άρεσε να ζω στην Κίνα για λίγο καιρό, γιατί μου φαίνεται πως είναι μία χώρα με αξιοθαύμαστο παρελθόν και ένα μέρος που εξελίσσεται εντυπωσιακά.

Πείτε μου για τα επόμενα σχέδιά σας.

Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ απασχολημένος με το ξενοδοχειακό μου πρόγραμμα. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε κάποια ξενοδοχεία-μπουτικ, ξεκινώντας από το Μιλάνο και το Ντουμπάι. Είναι η πρώτη φορά που δουλεύω σε ένα πρότζεκτ εσωτερικών χώρων τέτοιας κλίμακας και η διαδικασία μετάφρασης της φιλοσοφίας του Οίκου Αρμάνι σε ένα κτίριο με κοινόχρηστους χώρους καθώς και με πιο προσωπικά δωμάτια, αποτελεί πρόκληση.

Το σχέδιο δεν είναι κάτι που το κάνω φορώντας διαφορετικά καπέλα για διαφορετικά πρότζεκτ. Αντιθέτως, έχω την αισθητική μέσα μου- μία ιδιότυπη οπτική- και τη σέβομαι σε ό,τι κάνω. Πιστεύω πως, με την πάροδο των χρόνων, αυτό με έχει κάνει επιτυχημένο. Οι πελάτες μου ξέρουν πως μένω πάντα πιστός στη σχεδιαστική μου φιλοσοφία και πως δε θα επιδοθώ σε πρόσκαιρες ”τρέλλες”.

Πέρα από αυτό νιώθω όλο και πιο ενθουσιώδης για τη συλλογή Emporio Armani Red, όπου έχω σχεδιάσει για τον Bono και την Κόκκινη φιλανθρωπική καμπάνια του Bobby Shriver. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμβάλλουν εποικοδομητικά στον κόσμο καταναλώνοντας είναι τόσο απλή. Και τόσο ευφυής. Και πείθομαι όλο και περισσότερο ότι, σε μία εποχή μαζικής παραγωγής από μάρκες, μία εταιρία όπως η Armani πρέπει να συνεχίσει να καινοτομεί και να παρέχει αγαθά που κατέχουν πραγματικό χαρακτήρα και μία σαφή υπογραφή.

Έτσι λοιπόν καταναλώνω πολύ ενέργεια σε αυτή την πρωτοβουλία δημιουργίας συνόλων στα μέτρα των ανθρώπων, όπου οι πελάτες μπορούν ουσιαστικά να έχουν ένα μοναδικό ρούχο φτιαγμένο αποκλειστικά γι’αυτούς και όχι για πολύ παραπάνω από την φυσιολογική λιανική τιμή.

Πού βρίσκετε την έμπνευση για τα σχέδιά σας;

Η έμπνευση προέρχεται από διάφορες πηγές- ταινίες, βιβλία, τέχνη, μουσική. Η κουλτούρα στην οποία ζούμε είναι πλούσια σε ιδέες. Μετά είναι τα ταξίδια. Συχνά εμπνέομαι από πράγματα που βλέπω όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό, ιδιαίτερα όταν βρίσκομαι σε ένα εξωτικό και άγνωστο περιβάλλον. Γι’αυτό άλλωστε αγαπώ τη βόρεια Αφρική και την Κίνα τόσο πολύ.

Η ιδέα του cocooning στο σπίτι είναι σημαντική για εσάς;

Ναι είναι. Είμαι πολύ κλειστό άτομο και έτσι δε βγαίνω έξω να διασκεδάσω. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιώ πως ο τρόπος που μου αρέσει να χαλαρώνω τα βράδια είναι αφιερώνοντας χρόνο σε συζητήσεις με καλούς φίλους ή βλέποντας κάποιο DVD με ένα καλό ποτήρι κρασί. Συχνά τα πιο απλά πράγματα στη ζωή προσφέρουν τη μέγιστη ευχαρίστηση.

Διασκεδάζετε στο σπίτι;

Ναι. Και είμαι αρκετά τυχερός που έχω ένα στενό κύκλο συγγενών και φίλων στους οποίους μπορώ να βασιστώ πως θα μου παρέχουν άριστη συντροφιά.

Έχετε βρει το σπίτι των ονείρων σας;

Στη δεκαετία του ’80 βρήκα το σπίτι των ονείρων μου στο Pantelleria. Είναι ένα ηφαιστειακό νησί κοντά στην Αφρική και το φως είναι φανταστικό. Παρόλο που το κλίμα είναι σκληρό, το έδαφος είναι γόνιμο, οπότε έχει πλούσια βλάστηση, καθώς και το χαρακτηριστικό μαύρο πέτρωμα.

Έχω ένα σπίτι εκεί που προσαρμόστηκε βάση των τοπικών κατοικιών. Είναι φτιαγμένο από πέτρα και βρίσκεται ψηλά σε ένα λόφο με πολλούς ευάερους χώρους. Μου αρέσει να πηγαίνω εκεί το καλοκαίρι και να γεμίζω μπαταρίες. Οι παραλίες είναι βραχώδεις και το νερό απίστευτα καθαρό. Δεν υπάρχει τουρισμός στο νησί. Πραγματικά μοιάζει βγαλμένο από όνειρο.

ΠΗΓΗ: FT.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα