του Γιώργου Κόκουβα

Το πρόσφατο crash test που ετοιμάσαμε στο in2life μαζί με τον ειδικό Ενεργειακό Επιθεωρητή για το φετινό κόστος οικιακής θέρμανσης ήταν καταδικαστικό για το πετρέλαιο θέρμανσης: Είναι, μετά το απλό τζάκι, το πιο κοστοβόρο μέσο θέρμανσης, με μηνιαία τιμή που μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000€ μηνιαίως για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών.

Δεν είναι να απορεί κανείς που οι περισσότερες πολυκατοικίες αποφάσισαν να 'σφραγίσουν' τις δεξαμενές τους για τον φετινό χειμώνα. Όσες 'τολμούν' να τις γεμίσουν, σίγουρα φέρνουν αντιμέτωπους τους ενοίκους με το μεγαλύτερο έξοδο της χρονιάς.

Και το υπουργείο Οικονομικών παραδόξως το αναγνώρισε, και θέσπισε το 'Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης'. Όσο για το ποσό που καλύπτει, για τους δικαιούχους του και για τις διαδικασίες που θα χρειαστεί να κάνετε για να το εξασφαλίσετε, συνεχίστε να διαβάζετε.

Ποιοι το δικαιούνται;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε από το υπουργείο Οικονομικών, το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα (άγαμα, έγγαμα ή εν διαστάσει), τα οποία καταναλώνουν στην κύρια κατοικία τους πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, είτε αυτή η κατοικία είναι ιδιόκτητη είτε μισθωμένη/δωρεάν παραχωρημένη.


Εξαιρούνται όσοι δηλώνονται ως προστατευόμενα ή φιλοξενούμενα μέλη στην φορολογική δήλωση άλλου δικαιούχου, οι κάτοικοι εξωτερικού και όσοι διαθέτουν επιβατικό αυτοκίνητο άνω των 2.000 κυβικών, σκάφη άνω των οκτώ μέτρων, πισίνα ή (αν και δεν νομίζουμε να αφορά πολλούς) αεροσκάφη.

Επίσης, δεν δικαιούται κανείς επίδομα για την επαγγελματική του στέγη (ή για χώρο οποιουδήποτε είδους οργανισμού).
Εφόσον πληροίτε τις παραπάνω προϋποθέσεις, λάβετε στη συνέχεια υπόψη τα παρακάτω κριτήρια, με βάση τα οποία θα επιλεγούν οι τελικοί αποδέκτες των επιδομάτων (όχι, δεν θα το πάρουν όλοι, κι αυτοί γιατί ήδη οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 30.000).

Κατ’ αρχήν, υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια: Το ετήσιο εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερο των 25.000€ για τους άγαμους ή 35.000 για τους έγγαμους χωρίς παιδιά (για κάθε παιδί, το όριο αυξάνεται κατά 3.000€). Σε περίπτωση που δεν ήσασταν υποχρεωμένοι να υποβάλλετε φορολογική δήλωση, θα χρειαστεί να υποβάλλετε μια σχετική Υπεύθυνη δήλωση.


Επιπλέον, υπάρχει και κριτήριο ακίνητης περισουσίας, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150.000€ για τους άγαμους και τις 200.000€ για τους έγγαμους.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να διευκρινίσουμε πως το επίδομα αφορά προμήθεια πετρελαίου κατά την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο – δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2012 ως τον Απρίλιο του 2013.

Αυτό σημαίνει πως αν είχατε προμηθευτεί πετρέλαιο την περασμένη άνοιξη, το οποίο σας περίσσεψε, δεν προσμετράται στο επίδομα.

Για τι ποσό μιλάμε;

Το επίδομα είναι ουσιαστικά η επιστροφή 28 λεπτών του ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου που καταναλώνετε, με όριο τα πρώτα 120τ.μ. της κατοικίας σας. Υπάρχει ωστόσο ένα όριο στην επιδοτούμενη κατανάλωση, κι αυτό καθορίζεται με βάση τη ζώνη κατοικίας σας: Οι περιοχές της Ελλάδας έχουν χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, από τη βόρεια μέχρι την πιο νότια, και για καθεμία ισχύει διαφορετική ανώτατη κατανάλωση ανά τετραγωνικό ή ανά κατοικία.


Για παράδειγμα, με τα δεδομένα των ζωνών που μπορείτε να δείτε πιο κάτω, ένα διαμέρισμα 120τ.μ. στην Αττική, θα λάβει για ολόκληρη τη διαχειριστική περίοδο επίδομα 249,60€ (αφού το επίδομα υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τα 120τ.μ.

με το 0,26, δηλαδή τα λεπτά του ευρώ που επιδοτούνται ανά λίτρο).

Συγκεκριμένα, οι ζώνες είναι οι εξής:
Α’ ζώνη: Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας
Ανώτατη κατανάλωση: 25 λίτρα/τ.μ. ή 3.000 λίτρα/κατοικία
Β’ ζώνη: Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
Ανώτατη κατανάλωση: 15 λίτρα/τ.μ.

ή 1.800 λίτρα/κατοικία
Γ’ ζώνη: Νομοί Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
Ανώτατη κατανάλωση: 8 λίτρα/τ.μ.

ή 960 λίτρα/κατοικία
Δ’ ζώνη: Νομοί Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού
Ανώτατη κατανάλωση: 5 λίτρα/τ.μ.

ή 600 λίτρα/κατοικία.

Ποια διαδικασία χρειάζεται;

Η διαδικασία είναι απλή, και ολοκληρώνεται αποκλειστικά online, μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να χρειαστεί η φυσική παρουσία σας στην εφορία ή κάποια άλλη υπηρεσία.

Αρχικά, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει την αίτησή του ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου εδώ. Για να εισέλθετε στο σύστημα του GSIS, θα χρειαστείτε τους κωδικούς που χρησιμοποιήσετε για την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης.

Αν ωστόσο δεν έχετε εγγραφεί ποτέ στο GSIS, μπορείτε να εισέλθετε πληκτρολογώντας το ΑΦΜ σας αντί για username και τον αριθμό ειδοποίησης ενός εκ των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των τελευταίων πέντε ετών ως password.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης;

Μετά από αυτό το πρώτο βήμα, θα βρεθείτε μπροστά σε δύο επιλογές: Τη χρήση ως αιτών του επιδόματος και τη χρήση ως διαχειριστής πολυκατοικίας. Μείνετε στην πρώτη επιλογή, όπου μπορείτε να υποβάλλετε την αίτησή σας, μαζί με δέκα 'δικαιολογητικά' στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσετε και είναι τα εξής:
- το ΑΦΜ σας
- το ονοματεπώνυμό σας
- τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων σας
- τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμείτε να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου
- τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
- την ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
- αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και το Α.Φ.Μ.

του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος
- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης
- την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
- Υπεύθυνη Δήλωση, στην περίπτωση μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης
- τα στοιχεία επικοινωνίας σας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Ο ρόλος του διαχειριστή

Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας ή εκπρόσωπος της κατοικίας αναλαμβάνει να συμπληρώσει τα αντίστοιχα πεδία στην ίδια εφαρμογή, στην ουσία δηλαδή να 'εγγράψει' την πολυκατοικία στην εφαρμογή και να συμπληρώσει τη συμμετοχή του κάθε διαμερίσματος στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά.

Επομένως, δεν είστε υποχρεωμένοι εσείς οι ίδιοι να εισάγετε τις πληροφορίες κατανάλωσης, δαπάνης και χιλιοστών, αλλά καλό είναι να ελέγξετε αν ο διαχειριστής σας έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Και πώς θα καταβληθεί το επίδομα;

Οι εταιρίες διανομής πετρελαίου θέρμανσης είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν στο υπουργείο καταστάσεις με τα στοιχεία των πολυκατοικιών τις οποίες προμηθεύουν πετρέλαιο, κι έτσι η Γενική Γραμματεία εντοπίζει απευθείας, χωρίς δική σας ενέργεια, τις δαπάνες της κάθε πολυκατοικίας για θέρμανση.

Αφού ελεγχθούν τα στοιχεία που παραδίδουν οι διανομείς με την βάση δεδομένων των αιτούντων, το υπουργείο υποστηρίζει πως το επίδομα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός είκοσι ημερών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Επίδομα Θέρμανσης, μπορείτε να απευθύνεστε και στο τηλέφωνο 210-4803131.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο