Τι θα κάνετε αυτό το σαββατοκύριακο; Δεν έχετε αποφασίσει ακόμα; Είναι απλό: Θα στολίσετε το σπίτι σας! Ο Δεκέμβρης έφτασε, τα κρύα έχουν μπει για τα καλά, οι γιορτές πλησιάζουν και το σπίτι μας έχει βαρεθεί τα χοντρά καλύμματα και τα παχιά χαλιά.

Αποζητά λάμψη, ζωντάνια και ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα φωτίζει τα βράδια μας για τον επόμενο ένα μήνα.

Πώς θα ντύσουμε, λοιπόν, το σπίτι μας φέτος τις γιορτές; Με ποια διακοσμητικά και τι χρώματα; Για καλή μας τύχη, οι 'τάσεις' στη γιορτινή διακόσμηση είναι διαχρονικές και δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουμε μία περιουσία για να αγοράσουμε καινούργια στολίδια.

Θα χρειαστεί, όμως, να τα συνδυάσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει μία χρωματική ομοιομορφία και να αποδίδεται ένα και μόνο αποτέλεσμα: Να μας γεμίζει το σπίτι μας χαρά!

Το σαλόνι και το καθιστικό είναι οι χώροι του σπιτιού που επιδέχονται στολισμό περισσότερο από κάθε άλλον.

Εκεί θα βάλουμε το δέντρο μας, εκεί βρίσκεται το τζάκι αλλά και τα έπιπλα που θα φιλοξενήσουν για μερικές μέρες τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά μας.

Ξεκινώντας από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αν έχετε ήδη το περσινό φροντίστε πριν ακόμα το στολίσετε να του φουντώσετε καλά τα φύλλα και να τα ξεσκονίσετε για να δείχνουν πιο λαμπερά. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε φέτος καινούργιο, φροντίστε να πάρετε ένα μεγάλο που δεν θα ακουμπάει μεν στο ταβάνι, αλλά και θα γεμίζει τον χώρο που έχετε υπολογίσει για αυτό ώστε να μη δείχνει μικρό και μίζερο.

Σκέφτεστε να αγοράσετε αληθινό; Κάντε το μόνο αν μπορείτε να υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι μετά το πέρας των γιορτών θα το διατηρήσετε σε μία γλάστρα ή θα το φυτέψετε στον κήπο. Δεν θα αντέξουμε να δούμε άλλα νεκρά δέντρα φέτος!

Ανοίξτε τα κουτιά με τα στολίδια σας και ξεχωρίστε αυτά που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που λέει ότι δεν μπορούμε να τα κρεμάσουμε όλα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα εντυπωσιακότερο αν επιλέξουμε συνδυασμούς δύο -και όχι παραπάνω- χρωμάτων σύμφωνα με τα στολίδια που ήδη έχουμε.

Αν λοιπόν έχουμε πολλές κόκκινες μπάλες, μπορούμε να προσθέσουμε ή να αγοράσουμε και μερικές ασημένιες, αν έχουμε πολλές ασημένιες μπορούμε να τις ταιριάξουμε με κάποιες χρυσές και αν έχουμε πολλές χρυσές μπορούμε να κρεμάσουμε μερικά γυάλινα στολίδια που θα αστράφτουν καθώς τα φωτάκια θα λαμπυρίζουν πάνω τους.

Οι προτάσεις των διακοσμητών για τι φετινές γιορτές διχάζονται. Μία τάση της δυτικής Ευρώπης είναι το μαύρο δέντρο. Το θλιβερό γεγονός, όμως, ότι κάποιοι δεν ονειρεύονται Λευκά Χριστούγεννα (κατά το ομώνυμο τραγούδι) αλλά μαύρα δεν θα μας επηρεάσει.

Θα σνομπάρουμε, λοιπόν, αυτήν την πρόταση και θα επιμείνουμε στο κλασικό και αγαπημένο πράσινο -ή έστω λευκό- δεντράκι.

Μπορούμε, όμως, να λάβουμε υπ’όψιν μας τις χρωματικές προτάσεις των διακοσμητών οι οποίες είναι: Συνδυασμός ασημένιων και χρυσών στολιδιών, π.χ. ασημένιες μπάλες και χρυσά κουκουνάρια. Κόκκινο και ασημί, π.χ. μπάλες κάθε μεγέθους σε κόκκινο και ασημί χρώμα, που θα φτάνουν μέχρι ψηλά στο δέντρο.

Lime και ασημί, π.χ. ασημί μπαλίτσες με στολίδια σε χρώμα lime, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο τεχνητό χιόνι. Θα φέρει έναν αέρα δροσιάς στο σπίτι.

Πορτοκαλί και ασημί, π.χ. πορτοκαλί στολίδια (στο χρώμα του χαλκού) με ασημί μπαλίτσες, και για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα λίγη ασημένια βροχή. Γαλάζιο, ασημί και λευκό, π.χ. ασημένιες και λευκές γυαλιστερές μπαλίτσες με γαλάζια και έντονα μπλε στολίδια.

Ο συνδυασμός αυτός ταιριάζει καλύτερα σε λευκό δέντρο.

Το δέντρο όμως δεν είναι το παν. Αν στο σπίτι μας έχουμε τζάκι μπορούμε να το στολίσουμε και αυτό με μία όμορφη, πλούσια γιρλάντα από την οποία θα κρέμονται διάφορα στολίδια στις αποχρώσεις που προτιμάμε και που ταιριάζουν καλύτερα με το χώρο μας.

Αν, μάλιστα, τοποθετήσουμε γύρω από τη γιρλάντα και μια σειρά λευκά φωτάκια, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Φυσικά, πάνω στο τζάκι, οφείλουν αυτή την εποχή να παρελάσουν όλα τα χριστουγεννιάτικά διακοσμητικά μας, με έμφαση στα ασημένια κηροπήγια με τα κόκκινα ή πράσινα κεριά, ενώ στον εξωτερικό τοίχο του φουγάρου του μπορούμε να κρεμάσουμε ένα πλούσιο στεφάνι, όμοιο σε σχέδιο και χρώματα με τη γιρλάντα.

Η πιο ζεστή γωνιά του σπιτιού είναι έτοιμη!

Αν στο σπίτι έχουμε εσωτερική σκάλα, υπάρχει και εδώ η κατάλληλη πρόταση. Άλλη μία γιρλάντα, που θα τυλίγεται στην κουπαστή της και θα υπονοεί πως και στον πάνω όροφο… οι γιορτές συνεχίζονται! Στην φουντωτή μας γιρλάντα μπορούμε να προσθέσουμε είτε φωτάκια (αν και είναι δύσκολο να βρεθεί κάποια πρίζα εκεί κοντά) ή ακόμα και χριστουγεννιάτικες κάλτσες -ίσως μία για κάθε μέλος της οικογένειας- τις οποίες πρέπει φυσικά να γεμίσουμε με δωράκια τη μέρα των Χριστουγέννων.



Στα τραπέζια και τα coffee tables του σπιτιού την πρωτοκαθεδρία αυτές τις ημέρες παίρνουν τα κρυστάλλινα ή ασημένια ανθοδοχεία, μέσα στα οποία τοποθετούμε μόνο αληθινά χριστουγεννιάτικα φυτά (το καλό feng shui δεν γνωρίζει εποχές), όπως γκι, αλεξανδρινά, αλλά και κλαδιά δέντρων με μικρούς κόκκινους καρπούς.

Θα βρείτε άφθονα αυτές τις ημέρες στα ανθοπωλεία.

Σε κάθε περίπτωση, τα Χριστούγεννα θέλουν φως και λάμψη. Τι καλύτερο λοιπόν από το να γεμίσουμε τα τραπέζια μας με λαμπερά κηροπήγια και κεριά, τα οποία αυτή τη φορά πραγματικά θα κάψουμε. Αν, μάλιστα, μας περισσέψουν και στολίδια που δεν βάλαμε στο δέντρο, μπορούμε να γεμίσουμε με αυτά μεγάλες, χριστουγεννιάτικες πιατέλες και να στολίσουμε τα τραπέζια μας.

Όσο για τους πολυελαίους που κρέμονται πάνω από την τραπεζαρία, μία καλή ιδέα είναι να τους στολίσουμε με χρυσο-κόκκινες κορδέλες ή ακόμα και μικρά κλαδάκια γκι, για να φωτίζουν με πιο ζεστά χρώματα την όλη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, και την κύρια πόρτα του σπιτιού μας. Εκεί από όπου θα υποδεχθούμε τις γιορτές, τους φίλους μας, αλλά και τον Καινούργιο Χρόνο. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, εκεί να τοποθετήσουμε ένα μεγάλο γιορτινό στεφάνι με χρυσές κορδέλες και γκι.

Σύμβολο ότι μέσα στο σπίτι το κλίμα είναι πραγματικά ευχάριστο και γιορτινό. Και μην ξεχάσετε και μερικά κλαδιά γκι πάνω από την κάσα τις πόρτας. Ξέρετε τι λένε; Ότι αν στην αλλαγή του χρόνου φιλήσετε το ταίρι σας κάτω από αυτά, ένα μαγικό ξόρκι θα σας κρατήσει μαζί για πάντα!

Έλενα Μπούλια

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management