Όσο και αν λυπούμαστε που θα στεναχωρήσουμε τις εταιρείες που φροντίζουν για τη θέρμανση των σπιτιών μας –είτε αυτή γίνεται με πετρέλαιο, ρεύμα ή φυσικό αέριο– η διαπίστωση ότι η ζεστασιά ενός χώρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με τη θερμοκρασία, όπως για παράδειγμα το χρώμα των τοίχων, είναι πλέον ευρύτατα γνωστή.

Αυτό που δεν είναι τόσο διαδεδομένο είναι πως, εκτός από το χρώμα, υπάρχουν μερικά ακόμα τρικ που μπορούν να δώσουν σε ένα χώρο την αίσθηση 'χουχουλιάσματος' που αποζητούμε το χειμώνα, χωρίς να πειράξουμε το θερμοστάτη.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε δέκα τέτοια tips, για να 'βγάλετε' οικονομικότερα το χειμώνα τώρα που το πετρέλαιο ακριβαίνει ή απλά για να δημιουργήσετε ζεστές, φιλόξενες γωνιές που θα εμπνέουν και θα δικαιολογούν τεμπέλικα χειμωνιάτικα απογεύματα με παρέα, επιτραπέζια και ζεστές κούπες καφέ.

  • Τίποτα δε συμβάλλει περισσότερο στην εικόνα του ζεστού χειμερινού σπιτιού από τις κουβέρτες. Ρίξτε μια μικρή, μάλλινη –κατά προτίμηση καρό– κουβέρτα σα ριχτάρι στον καναπέ, επιλέξτε μερικά funky χρώματα και απαλότερα υφάσματα, όπως το βαμβάκι, για τις καρέκλες και διπλώστε μερικές για να τις χρησιμοποιήσετε αντί για μαξιλάρες στο πάτωμα.
  • Προσθέστε μερικές μαύρες πινελιές στη διακόσμηση, αποφεύγοντας όμως τις υπερβολές, καθότι το μαύρο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δείξει επιθετικό. Ένα μαύρο βάζο, ένα τραπεζάκι από μαόνι ή ένα λευκό τραπεζομάντιλο με μαύρο pattern θα δώσουν το απαραίτητο σοφιστικέ ύφος χωρίς να 'βαρύνουν' το χώρο.
  • 'Χρωματίστε' τους καναπέδες με πολλά μαξιλαράκια, σε διαφορετικά χρώματα –τα οποία ιδανικά θα έρχονται σε αντίθεση με το ύφασμα του καναπέ– και με αρκετό ύφασμα, για να αντέχουν τις ώρες που θα περνάτε ξαπλωμένοι επάνω τους, ή χρησιμοποιώντας τα για μαξιλαροπόλεμους.
  • Αν έχετε τζάκι, δημιουργήστε ένα 'χώρο μάζωξης' γύρω του, αναδιατάσσοντας τα έπιπλα του σαλονιού –ή του δωματίου στο οποίο βρίσκεται το τζάκι– έτσι ώστε οι πλέον cozy καναπέδες και πολυθρόνες να το 'αγκαλιάζουν', προσφέροντας απευθείας οπτική επαφή με τη φωτιά στους επισκέπτες σας.
  • Δώστε νέα διάσταση στα ελαφριά, βαμβακερά παπλώματα –ιδιαίτερα αυτά με τα εντονότερα σχέδια και τα πιο χαρούμενα χρώματα– χρησιμοποιώντας τα σαν τραπεζομάντιλα για τα coffee tables, ή κορνιζάροντας μικρά, τετράγωνα κομμάτια από δυο-τρία διαφορετικά και κρεμώντας τα στον τοίχο.
  • Δημιουργήστε μία 'γωνιά για διάβασμα', επιλέγοντας το φωτεινότερο σημείο του σπιτιού και τοποθετώντας εκεί την αγαπημένη σας πολυθρόνα κι ένα τραπεζάκι το οποίο θα φορτώσετε με τα βιβλία που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην 'προς διάβασμα' λίστα σας. Συμπληρώστε την εικόνα με ένα φωτιστικό δαπέδου με πτυσσόμενη λάμπα ανάγνωσης.
  • Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, αλλάξτε τις αραχνοΰφαντες, ανοιχτόχρωμες κουρτίνες σας με πιο 'βαριές', σε γήινους τόνους. Αν η σκέψη και μόνο σας προκαλεί μελαγχολία, επιλέξτε χρώματα στους τόνους του μπορντό ή του πορτοκαλί, που είναι ταυτόχρονα ζεστά και χαρούμενα.
  • Δημιουργήστε ένα υφασμάτινο παραβάν, χωρίζοντας, για παράδειγμα, το καθιστικό ή το υπνοδωμάτιο με μια κουρτίνα ή οποιοδήποτε άλλο ύφασμα που θα μαζεύεται με ένα κορδονάκι από τη μέση του, δημιουργώντας θεατρικό σκηνικό και ταυτόχρονα μεταμορφώνοντας το χώρο σε χρόνο μηδέν.
  • Ντύστε ένα ή περισσότερα τραπεζάκια με υφάσματα σε χαρούμενους τόνους, αφήνοντάς τα να πέσουν μέχρι το πάτωμα: αριστοκρατικό look και κρυψώνες για κουτιά γεμάτα χαρτιά και περιοδικά, με μια κίνηση.
  • Ξοδέψτε λίγο παραπάνω χρόνο και κόπο για να βάψετε έστω έναν τοίχο στο ζεστό χρώμα του κόκκινου κρασιού ή –αν σας φαίνεται πολύ τολμηρό– της τερακότα. Θα ζεστάνει εγγυημένα το χώρο, ενώ παράλληλα θα αλλάξει το look του δωματίου πολύ περισσότερο από κάθε καινούριο έπιπλο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]