Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν είσαι και πολύ καλός ενήλικας. Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν τα πας και πολύ καλά, και ότι τα βήματα που κάνεις είναι σημειωτόν. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα η αλήθεια. Επειδή ο εαυτός μας και το μυαλό μας πολλές φορές μας λένε ψέματα—η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Δεν θα βγεις απλά για να βγεις

Ξέρεις ότι θα βγεις όταν είναι να βγεις, και με όποιους θέλεις να βγεις. Και μερικές φορές ξέρεις ότι το να μένεις μέσα με ένα ποτήρι κρασί και την οθόνη του λάπτοπ είναι προτιμότερο. Και, όχι, όταν βλέπεις φωτογραφίες από τις εξόδους των φίλων σου χωρίς εσένα, δεν νιώθεις ζήλεια.

Δεν χρειάζεσαι πολλούς φίλους

Πριν μερικά χρόνια, είχες άπειρους. Ήρθε η στιγμή που κατάλαβες ότι αυτό είναι αδύνατο. Δεν μπορείς να έχεις τόσο στενές σχέσεις με τόσα πολλά άτομα. Και κάπως έτσι άρχισες να κάνεις ένα προσεκτικό ξεδιάλεγμα, και έμεινες με τα άτομα που αγαπάς πραγματικά. Κι αυτό είναι υπέροχο.

Νιώθεις (για κάποια πράγματα) απίστευτη σιγουριά

Θυμάσαι εκείνες τις μέρες που ξυπνούσες και δεν είχες ιδέα τι θα έκανες; Ποιος ήταν ο σκοπός σου; Πλέον δεν συμβαίνει αυτό. Ξέρεις πού βρίσκεσαι, ξέρεις τι κάνεις και ξέρεις ότι είσαι στον σωστό δρόμο—ακόμα κι αν ο προορισμός δεν είναι ακόμα κοντά.

Παραδέχεσαι τον εαυτό σου εκεί που πρέπει

Έχεις καταφέρει αρκετά πράγματα. Έχεις πραγματοποιήσει αρκετούς από τους στόχους σου, και αυτή είναι μια σκέψη που σου δίνει δύναμη να προχωρήσεις. Και δεν αισθάνεσαι πλέον ενοχές, ούτε ότι περιαυτολογείς όταν δίνεις στον εαυτό σου τα εύσημα που του αξίζουν

Καταλαβαίνεις τους γονείς σου

Όσο μεγαλώνεις, σιγά-σιγά θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις περισσότερο τους γονείς σου. Γιατί σου έλεγαν αυτά που σου έλεγαν, γιατί φέρονταν με τον τρόπο που φέρονταν… Και αυτή η σκέψη δεν σε φρικάρει όσο περίμενες. Πόσο μάλλον, θα σε κάνει να νιώθεις πιο ασφαλής και έτοιμος να διαχειριστείς τις καταστάσεις γύρω σου.

Έχεις σταματήσει να ζητάς αχρείαστα συγγνώμη

Για την συμπεριφορά σου, για τον χαρακτήρα σου, για οτιδήποτε βρίσκεται πέρα από τον έλεγχό σου και ο κόσμος πρέπει απλά να αποδεχτεί. Κι αν δεν τα αποδεχτεί, από ‘δω είναι η πόρτα.

Δεν φοβάσαι το μέλλον

Είναι πάρα πολύ φυσιολογικό να σκέφτεσαι ποιο θες να είναι το επόμενό σου βήμα και να νιώθεις φόβο. Η αβεβαιότητα βρίσκεται παντού. Αλλά έρχεται κάποια στιγμή στην ζωή σου που καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις τίποτα να χάσεις, και ότι μπορείς όντως να καταφέρεις τα πάντα.

Έχεις μάθει να εκτιμάς το παρόν…

…αντί να αγχώνεσαι για το μέλλον και να σκαλίζεις συνέχεια το παρελθόν. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Μπορείς να λες “Σ’ αγαπώ”
Και δεν πρόκειται κανείς να σε σταματήσει. Ειδικά τώρα που έμαθες ποια άτομα αξίζουν να το ακούσουν, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πεις σε όλους τους ανθρώπους που αγαπάς πόσο σημαντικοί είναι για ‘σένα.

Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα