της Ηρώς Κουνάδη

Λίγα κλισέ ανταποκρίνονται τόσο πολύ στην πραγματικότητα όσο το 'προορισμός παντός καιρού' που επιστρατεύεται συχνά για να περιγράψει το Πήλιο. Δεν είναι μόνο τα δημοφιλή ορεινά χωριά και οι παραλίες – υπερπαραγωγή, με τα τιρκουάζ νερά και τα πεύκα που φτάνουν ως το κύμα.

Το βουνό των Κενταύρων ακουμπά στη θάλασσα και από την 'άλλη', την ήσυχη δυτική πλαγιά του, που κατεβαίνει ως τις ακτές του Παγασητικού Κόλπου, τις οποίες στολίζει εδώ κι εκεί με μικρά παραθαλάσσια χωριουδάκια.

Ιδανικά (και) για αυτή την εποχή του χρόνου, που θέλουμε να πιούμε τον καφέ μας δίπλα στη θάλασσα και να αποπειραθούμε τις πρώτες μας βουτιές, αλλά όχι και να περάσουμε ώρες κάνοντας ηλιοθεραπεία, τα μικρά παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου συνδυάζουν ειδυλλιακό τοπίο, αίσθηση πρώιμου καλοκαιριού, γαστριμαργικές απολαύσεις και αυθεντική φιλοξενία.

Και αν ο ουρανός συννεφιάσει, ή αν νοσταλγήσετε άρωμα βουνού, μερικά από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου –όπως οι Μηλιές και η Βυζίτσα– είναι λίγες ανηφορικές στροφές μακριά.

Ξεκινώντας από τον Βόλο και οδηγώντας την πανέμορφη παραθαλάσσια διαδρομή προς το Τρίκερι, συναντάμε διαδοχικά…

… την Κάτω Γατζέα

Διάσημη ανάμεσα στους λάτρεις του Πηλίου για τα οργανωμένα κάμπινγκ της, η Κάτω Γατζέα είναι το επίνειο της ελάχιστα πιο ορεινής, στα 100 μέτρα υψόμετρο, Άνω Γατζέας. Ένα μικρό, γαλήνιο λιμανάκι πλαισιωμένο από ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπιο τσίπουρο και παραδοσιακούς μεζέδες πλάι στο κύμα.

Χωρίς αστραφτερά resorts ή συγκλονιστικά αξιοθέατα, καταφέρνει να γοητεύει τους επισκέπτες με την αφοπλιστική απλότητά του. Εδώ τα ανοιξιάτικα weekends έχουν την αίσθηση της απόδρασης από τα εγκόσμια, κι η ησυχία του χωριού λειτουργεί αναζωογονητικά, σαν relax treatment στο καλύτερο spa.


Αν επιμένετε για λίγο sightseeing, ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από το ορεινό alter ego του χωριού, την Άνω Γατζέα, μπορείτε να θαυμάσετε τις τρεις γέφυρες που σχεδίασε ο Evaristo De Chirico για το τρενάκι του Πηλίου, τον θρυλικό Μουτζούρη, στο οποίο θα επιβιβαστείτε για να απολαύσετε το καταπράσινο τοπίο της διαδρομή από τις Μηλιές στα Λεχώνια.

Πού θα μείνετε: Στο δημοφιλέστατο camping Συκιά (τηλ.: 24230 22279), το οποίο προσφέρει, πέρα από θέσεις για σκηνές και τροχόσπιτα, δίκλινα δωμάτια και διαμερίσματα, σε τιμές που ξεκινούν από 45 ευρώ.


Πού θα φάτε: Τοπικές συνταγές… with a twist, με επιρροές από τη Μεσόγειο, στο Γιαλοπαρμένο, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αλλά και πηλιορείτικους μεζέδες στην ταβέρνα Συκιά.

…το Χόρτο

Περιτριγυρισμένο από ελαιώνες που φτάνουν μέχρι την παραλία, το άγνωστο εν πολλοίς ψαροχώρι του Παγασητικού παραμένει ανέγγιχτο από τον χρόνο εδώ και δεκαετίες. Τα κατάλευκα διώροφα σπιτάκια του διαφοροποιούνται, με τα κόκκινα κεραμίδια στις σκεπές τους, από την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, ενώ τα στενά σοκάκια ανάμεσα στις ολάνθιστες αυλές του μας προκαλούν για ατελείωτες απογευματινές βόλτες, με φόντο τον ήλιο που δύει πίσω από τις βουνοκορφές του Πηλίου.

Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι το λαογραφικό Μουσείο Αγγελίνη, το οποίο φιλοξενεί εκθέσεις λαϊκής τέχνης, αλλά και παραδοσιακά εκθέματα όπως εργόχειρα, διακοσμητικά, λάβαρα και παραδοσιακές φορεσιές. Στο υπαίθριο θέατρο του χωριού το καλοκαίρι φιλοξενούνται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Πού θα μείνετε: Στο πανέμορφο, νησιώτικο όσο και πηλιορείτικο Leda Hotel (τηλ.: 24210 27931, από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό), στα εντυπωσιακά διαμερίσματα Μελίες (τηλ.: 24230 65698, από 50 ευρώ το δίκλινο διαμέρισμα) ή στα παραδοσιακά Λευκοθέα Studios (τηλ.: 24230 65691, από 50 ευρώ το δίκλινο).


Πού θα φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ στο μεζεδοπωλείο Ευωχία, ελληνική και διεθνή κουζίνα στο εστιατόριο Αμβροσία του Leda Hotel.

…τη Μηλίνα

Σε απόσταση αναπνοής –μόλις τρία χιλιόμετρα– από το Χόρτο, η Μηλίνα είναι ένα λιλιπούτειο χωριουδάκι δημοφιλές στους κύκλους των ιστιοπλόων για το απάνεμο αραξοβόλι του, απ’ όπου τα σκάφη ανοίγουν πανιά για τις γειτονικές Σποράδες.

Διάσημη, επίσης, για ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του Πηλίου, η Μηλίνα προσφέρεται τόσο για χαλαρές παραθαλάσσιες βόλτες, όσο και για ξενύχτια με τσίπουρο στα μεζεδοπωλεία της ή λοιπά αλκοολούχα στα μπαράκια.

Πολύ κοντά στη Μηλίνα, στο Βαλτούδι, ο αρχαιολογικός χώρος της Ολιζώνος, πατρίδας του Φιλοκτήτη, αξίζει μία επίσκεψη, ενώ στο μικρό νησάκι Αλατάς, απέναντι από την παραλία της Μηλίνας, το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα κοσμείται από ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και βυζαντινές εικόνες.

Πού θα μείνετε: Στο ρομαντικό Οικόσημο (τηλ.: 24230 65217, από 50 ευρώ το δίκλινο) ή στα απλά, περιποιημένα δωμάτια Αθηνά (τηλ.: 24230 65210, από 50 ευρώ το δίκλινο).
Πού θα φάτε: Ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, με το κύμα να σκάει στα πόδια σας, στον ξακουστό Πιγκουίνο, και στην ταβέρνα Εν Πλω.

…και το Τρίκερι

Πήλιο με άρωμα νησιού. Αυτό είναι το Τρίκερι, το δημοφιλέστερο από τα χωριά του Παγασητικού, με το γραφικό λιμανάκι του που φιλοξενεί πολύχρωμα ψαροκάικα, τα φρεσκοασβεστωμένα σπίτια του που σκεπάζονται από κόκκινες κεραμιδοσκεπές και τα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια του που προσφέρονται για ατελείωτες βόλτες.

Εντυπωσιακά καπετανόσπιτα και αρχοντικά ξεπροβάλλουν μέσα από πυκνή βλάστηση, η οποία καταλήγει στα γαλαζοπράσινα νερά του κόλπου που αγκαλιάζει το χωριό.

Αν και το Τρίκερι είναι ένα αξιοθέατο από μόνο του, οι λάτρεις της ιστορίας θα επισκεφθούν και τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Τριάδας. Αυτή η τελευταία φιλοξενεί και τον θρόνο του Ναπολέοντα, τον οποίο σύμφωνα με τις διηγήσεις των ντόπιων, οι Τρικεριώτες καπεταναίοι αγόρασαν στη Βαρκελώνη έναντι λίγων στατήρων σιταριού, όταν ο Βοναπάρτης ακύρωσε την επίσκεψή του στην καταλανική πρωτεύουσα.

Μία επίσκεψη αξίζει επίσης το Ναυτικό Μουσείο που στεγάζεται στο εντυπωσιακό αρχοντικό Κουτμάνη, αλλά και το Μοναστήρι της Παναγιάς, στο μικρό νησάκι Παλαιό Τρίκερι, το οποίο είναι και το μοναδικό κατοικημένο νησί του Παγασητικού Κόλπου.

Πού θα μείνετε: Στο παραδοσιακό ξενοδοχείο Μύλος (τηλ.: 24230 91192, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό)
Πού θα φάτε: Ολόφρεσκα ψάρια και λοιπούς θαλασσινούς μεζέδες πλάι στο κύμα στην ταβέρνα του Μανώλα, αλλά και στον Άγγελο στις Κόττες.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]