Κείμενο - Φωτογραφίες: Ηρώ Κουνάδη

Δάση, φαράγγια και τρεχούμενα νερά. Βουτιές σε νερά τόσο τιρκουάζ που αν τα έβλεπες σε φωτογραφία θα έπαιρνες όρκο πως βρίσκονται στο Ιόνιο. Ασβεστωμένα λευκά σπιτάκια με μπλε παράθυρα και κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές.

Επιβλητικά αρχοντικά και παραδοσιακά καπετανόσπιτα. Αν κάποιος επιχειρούσε να φτιάξει μια μικρογραφία ολόκληρης της Ελλάδας σε 374 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το αποτέλεσμα θα έμοιαζε πολύ με την Άνδρο.

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, μόλις δύο ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας, η Άνδρος είναι ιδανικός προορισμός για τα weekend σας, και όχι μόνο: Οι μεγάλες, όμορφες διαδρομές της, οι ανέγγιχτες παραλίες της, τα όμορφα χωριά και τα καταπράσινα μονοπάτια της θα σας βάλουν αναμφισβήτητα στον πειρασμό να επιστρέψετε, αυτή τη φορά για περισσότερες μέρες.

Βουτιές στο απέραντο… τιρκουάζ

Οι παραλίες της Άνδρου αποτελούν από μόνες τους λόγο για να κάνετε την δίωρη διαδρομή από την Ραφήνα ως το λιμανάκι του Γαυρίου. Δυσπρόσιτες στην πλειοψηφία τους, στο τέρμα άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο βατών χωματόδρομων, θα σας ανταμείψουν για την κουραστική διαδρομή, με χρυσαφένια άμμο ή χρωματιστά βότσαλα, ελάχιστη έως καθόλου «αξιοποίηση» και νερά να τα πιεις στο ποτήρι.



Αντιπροσωπευτικότατο παράδειγμα αποτελεί ο Ζόρκος, μια από τις αγαπημένες παραλίες των ντόπιων, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Κοιτώντας τα τιρκουάζ νερά του από ψηλά η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι «Ιόνιο» -διότι στο Αιγαίο αποκλείεται να έχετε ξαναδεί τέτοια συγκλονιστική απόχρωση.

Ένας τέλεια σχηματισμένος αμμουδερός κολπίσκος, με ψιλό βοτσαλάκι κοντά στη θάλασσα, που κλείνει στις δυο άκρες του με βράχια που βουτούν από ψηλά στη θάλασσα σχηματίζοντας εντυπωσιακές σπηλιές, κι ένα ταβερνάκι που μοιάζει κρεμασμένο από πάνω του.

Ούτε ξαπλώστρες, ούτε ομπρέλες, ούτε beach bars να χαλούν το ειδυλλιακό τοπίο.

Αντίστοιχης ομορφιάς, αλλά προσβάσιμη από αρκετά πιο δύσβατο -και περισσότερων χιλιομέτρων– χωματόδρομο είναι η Άχλα. Διαυγή νερά, ψιλό βοτσαλάκι και βράχια που κλείνουν τον κολπίσκο σχηματίζοντας ένα φυσικό λιμανάκι, στο οποίο βρίσκουν απάγκιο αρκετά (αλλά όχι τόσα ώστε να χαλούν το τοπίο) γιότ και ταχύπλοα.

Μια καντίνα στο πίσω μέρος της παραλίας σερβίρει τα απαραίτητα, νερά, μπύρες, καφέδες και τοστάκια, και απλώνει γύρω της μερικά λευκά χαμηλά τραπεζάκια για τάβλι στη σκιά.

Πέρα, βέβαια, από τη δική μας «χρυσή δυάδα», η ανδριώτικη ακτογραμμή περιλαμβάνει φανταστικές παραλίες για κάθε γούστο και διάθεση.

Θέλετε beach bars και κοκτέιλ στην ξαπλώστρα; Θα έρθετε από νωρίς στη Χρυσή Ακτή, κοντά στο Μπατσί, ή στο Νημποριό, αν προτιμάτε κάτι κοντά στη Χώρα. Προτιμάτε την ησυχία σας; Θα απλώσετε πετσέτα στο Καλαμονάρι, τον Μπουρό, ή τον Άη Γιάννη στις Κρεμμύδες.

Θέλετε να δείτε live την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού; Θα κατευθυνθείτε στης Γριάς το Πήδημα, με τον απόκοσμο βράχο που ξεπηδά από το νερό, κάνοντάς τη διάσημη. Θέλετε άμμο; Στο Ατένι, την Πλάκα, το Καντούνι, το Βίντζι και την Αγία Αικατερίνη.

Προτιμάτε βότσαλο; Στο Στιβάρι, την Αγία Μαρίνα και τον Άγιο Κυπριανό.

Και βόλτες σε πλακόστρωτα σοκάκια

…Πλαισιωμένα από λευκά σπιτάκια με μπλε παράθυρα και ολάνθιστα μπαλκόνια. Όπως ακριβώς και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, δηλαδή; Όχι ακριβώς: στην Άνδρο, τα μπλε παράθυρα σετάρονται με κόκκινα κεραμίδια, και η βλάστηση δεν βρίσκει χώρο μόνο στα μπαλκόνια, υπό τη μορφή μπουκαμβίλιας, αλλά ξεπροβάλλει και ανάμεσα στα σπίτια, αχνοφαίνεται στο φόντο, σκεπάζει τους ελικοειδείς δρόμους της ενδοχώρας και δημιουργεί βιότοπους -ναι, βιότοπους- πλάι σε πηγές.

Αυτή, άλλωστε, είναι και η γοητεία της Άνδρου: ότι ταυτόχρονα είναι και δεν είναι χαρακτηριστικό κυκλαδονήσι.

Στα «οπωσδήποτε» για τις απογευματινές σας βόλτες στην ενδοχώρα σημειώστε τα χωριά Μένητες, με τα τρεχούμενα νερά, τα περιβόλια και τα πλατάνια τους, και τα Αποίκια με την πηγή Σάριζα και την Πυθάρα, έναν καταπράσινο βιότοπο με λίμνες και καταρράκτες.

Από τα ομορφότερα χωριά, οι Στενιές, με τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα και το Κόρθι με τα πανέμορφα αρχοντικά.

Μετά, είναι και η ιδιαίτερη περίπτωση του Μπατσίου. «Τουριστικό» θα σας πουν ότι είναι όσοι γνωρίζουν καλά το νησί.

Μην πτοηθείτε, όμως: «τουριστικό» μπορεί να είναι για τα δεδομένα της Άνδρου, που συγκεντρώνει στον μικρό κολπίσκο του τη συντριπτική πλειοψηφία της τουριστικής της υποδομής. Ο όρος, όμως, εδώ δεν μεταφράζεται καθόλου σε νέον πινακίδες, μαγαζάκια με κιτς σουβενίρ και άσχημα rooms to let.

Τουναντίον, αυτό που θα συναντήσετε είναι ένα μικρό, κουκλίστικο ψαροχώρι αμφιθεατρικά κτισμένο πλάι στη θάλασσα. Λευκά σπιτάκια, μπλε παράθυρα, κόκκινες κεραμιδοσκεπές και φουντωτές μπουκαμβίλιες κυριαρχούν στο τοπίο, ενώ χαριτωμένα café και μπαλκονάκια εστιατορίων πλαισιώνουν την παραλιακή περαντζάδα.

Διαδρομές… φυσιολατρικές

Οι ορκισμένοι fans της πεζοπορίας θα χρήσουν επίσημα την Άνδρο αγαπημένο τους κυκλαδονήσι: καταπράσινα μονοπάτια, τρεχούμενα νερά κι εντυπωσιακή βλάστηση συνθέτουν ένα σκηνικό ιδανικό για φυσιολατρικές εξερευνήσεις. Δύο από τις καλύτερες διαδρομές είναι εκείνη που ξεκινά από τα Αποίκια και καταλήγει στην παραλία Πίσω Γυάλια, και αυτή που διασχίζει το φαράγγι Διποτάματα, περνώντας δίπλα σε εικοσιτέσσερις νερόμυλους κι ένα τοξωτό γεφύρι, για να καταλήξει στο χωριό Κοχύλι.

Περισσότερες ιδέες και λεπτομερέστερες οδηγίες για τις διαδρομές θα σας δώσει το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Trekking Andros (τηλ.: 6937236362).

Η Χώρα είναι η μισή αρχοντιά

Το ομορφότερο χωριό του νησιού το αφήσαμε για το τέλος. Στενά σοκάκια που ελίσσονται ανάμεσα σε ολάνθιστες αυλές, περνώντας πλάι σε νεοκλασικά αρχοντικά, παραδοσιακά καπετανόσπιτα και χαρακτηριστικά νησιώτικα σπιτάκια, πριν καταλήξουν στην παραλιακή περαντζάδα με τα στιλάτα café, συνθέτουν την εικόνα μιας από τις πιο αρχοντικές Χώρες των Κυκλάδων.



Εδώ, οι ώρες περνούν χωρίς να το καταλάβετε. Είναι, άλλωστε, τόσα αυτά που έχετε να κάνετε: Sightseeing στα Μουσεία, Αρχαιολογικό, Σύγχρονης Τέχνης, Ναυτικό, Παραδοσιακών Τεχνών και Βυζαντινών Εικόνων, και το μνημείο του Άγνωστου Ναύτη που ατενίζει τα κύματα του Αιγαίου.

Window shopping στον κεντρικό πεζόδρομο, με τα arty μαγαζάκια που πουλούν χειροποίητες δημιουργίες. Χάζι στην περαντζάδα τρώγοντας παραδοσιακά αμυγδαλωτά στην Πλατεία Καΐρη και την παραλία. Βόλτες χωρίς προορισμό στα πλακόστρωτα σοκάκια.

Και πάλι από την αρχή.

Πού θα φάτε (και πού θα πιείτε)

Σπιτικά μαγειρευτά –must το γιουβετσάκι και οι κολοκυθοκροκέτες– αλλά και εξαιρετική σχάρα –μην χάσετε την καπνιστή μπριζόλα– στο μπαλκονάκι των Δελφινιών, στο Μπατσί, ατενίζοντας την θάλασσα. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο, για full extra γεύμα με χύμα κρασί.



Εξαίσια, τοπική κουζίνα -μη χάσετε τη φρουτάλια, τοπική ομελέτα με χειροποίητο λουκάνικο και τυρί, που σύμφωνα με τους ντόπιους αποτελεί την καλύτερη της Άνδρου, αλλά και το ψητό γουρουνόπουλο- με απαράμιλλη θέα στο απέραντο γαλάζιο και λογικότατες τιμές, στα 15-20 ευρώ το άτομο, στο Μπαλκόνι του Αιγαίου στο Άνω Απρόβατο.



Φρεσκότατο ψαράκι και άλλους αλμυρούς μεζέδες θα δοκιμάσετε στο Barbarola και τα Γιάλια στις Στενιές και στη Νόνα, στη Χώρα –υπολογίστε περί τα 20 ευρώ το άτομο για καθένα από αυτά. Οι σπιτικοί μεζέδες έχουν την τιμητική τους στην Τερψιχόρη στις Στραπουριές, όπου θα φάτε… βασιλικά με 15-20 ευρώ το άτομο.



Εξαίσιες, σπιτικές πίττες και παραδοσιακά μαγειρευτά με ολίγο από δημιουργικό twist (βλέπε κοκκινιστό μοσχαράκι με μανιτάρια και πουρέ πατάτας) θα δοκιμάσετε στα Σκαλάκια (φωτό, αεριστερά), στη Χώρα. Υπολογίστε περίπου 20-25€ το άτομο.



Όσο για ποτό; Πρωτότυπα κοκτέιλ (δοκιμάσαμε και λατρέψαμε τα Pink Passion Martini με ροζ λεμονάδα και ροζέ σαμπάνια, και Melon Drop με βότκα, λικέρ πεπόνι και φρέσκο πεπόνι) ωραίες μουσικές και πανοραμική θέα στη θάλασσα στο Capriccio, στο Μπατσί.

Οι τιμές είναι τσιμπημένες, στα 11-12€ το κοκτέιλ, αλλά οι γεύσεις πραγματικά τα αξίζουν. Στη Χώρα, ο κόσμος ξενυχτά στο Cabo del Mar, που απολαμβάνει πανοραμική θέα της Χώρας και σερβίρει καθαρά ποτά και ωραία κοκτέιλ σε ένα στιλάτο περιβάλλον.

Πού θα μείνετε

Κατ’ αρχάς, το δίλημμα που έχετε να επιλύσετε είναι αν θα επιλέξετε την Χώρα ή το Μπατσί για βάση σας. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αν σκεφτεί κανείς πως μένοντας στην Χώρα θα προλάβετε να επισκεφθείτε τα αξιολογότατα μουσεία κάποιο πρωινό πριν τις βουτιές σας, αλλά μένοντας στο Μπατσί θα είστε πιο κοντά στις υπέροχες παραλίες του εν πολλοίς ανεξερεύνητου βόρειου τμήματος του νησιού.

Την επιλογή δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το γεγονός πως η Χώρα συγκεντρώνει τους ομορφότερους ξενώνες, ενώ το Μπατσί τις οικονομικότερες επιλογές.

Όπου και αν καταλήξετε, μερικές από τις καλύτερες προτάσεις είναι οι εξής:

Amorani Studios, στο Μπατσί.

Λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια με κουζινάκι, και μεγάλα, σκιερά μπαλκόνια που απολαμβάνουν πανοραμική θέα στη θάλασσα και το αμφιθεατρικά κτισμένο γύρω της χωριό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 55€ για τον Ιούλιο, 70€ για τον Αύγουστο.

Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

Villa Alexandros, στο Μπατσί. Πιο low budget δεν γίνεται: από 40€ τον Ιούλιο, 45-60€ τον Αύγουστο για δωμάτια με κουζινάκι και δωρεάν wi-fi , λίγα μόλις μέτρα από την παραλία του Μπατσίου.

Κρατήσεις και μέσω του Booking από εδώ.

Mare e Vista Epaminondas, στο Μπατσί. Ατμοσφαιρική διακόσμηση, μεγάλα, φωτεινά δωμάτια, παροχές που περιλαμβάνουν δορυφορική τηλεόραση, μεγάλα μπαλκόνια και θέα στη θάλασσα.

Οι τιμές ξεκινούν από 90€ για το δίκλινο δωμάτιο τον Ιούλιο και από 110€ τον Αύγουστο.

9 Μούσες, στη Χώρα. Χαριτωμένα studios και μεγάλες, προσεγμένες μεζονέτες, όλα πλήρως εξοπλισμένα με κουζινάκι για έξτρα οικονομία και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα.

Οι τιμές κυμαίνονται στα 70-80€ για το δίκλινο με πρωινό.

Αρχοντικό Ελένη, στη Χώρα. Εντυπωσιακό boutique hotel που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα, προσφέρει κουκλίστικα δωμάτια με όλες τις απαραίτητες παροχές και ανέσεις, σε τιμές που ξεκινούν από 80€ τις καθημερινές και 130€ τα Σαββατοκύριακα, για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.



Ανεμόμυλοι Studios, στη Χώρα. Όμορφα studios, διακοσμημένα σε παραδοσιακό κυκλαδίτικο ύφος, με δωρεάν wi-fi, LCD τηλεοράσεις και μπαλκονάκια που αγναντεύουν την θάλασσα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 70€ το δίκλινο για την high season.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα