του Γιώργου Κόκουβα

Να έχεις στη μύτη σου τη μυρωδιά του πεύκου και στα πόδια σου να σκάει το κύμα. Να βρίσκεσαι σε ένα μεσαιωνικό πύργο, αλλά η σκέψη σου να τρέχει στην τυρκουάζ απόχρωση που λαμπυρίζει στο βάθος.

Να κάνεις μακροβούτι σε μια ερημική παραλία με την παρέα σου, και να απολαμβάνεις την απόλυτη ησυχία, λίγες ώρες πριν βρεθείς στο πιο δυνατό beach party της ζωής σου. Κι εκεί, να σε βρει το ξημέρωμα, με τον ήλιο να εμφανίζεται πίσω από μυστικούς ορμίσκους.

Κι όμως, δεν πρόκειται για το μέρος κάποιου ανέφικτου ονείρου μας. Είναι οι πολλές πλευρές της ομορφιάς που κρύβονται στο θερινό αποκούμπι της βόρειας Ελλάδας. Το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής το πρόλαβε… ο Θεός, αλλά τα άλλα δύο είναι αφιερωμένα στο δικό μας, θεϊκό καλοκαίρι, και διαθέτουν κάτι για όλους μας: Για την αγία ελληνική οικογένεια, για τα party animals της φοιτητικής συνομοταξίας, για τους ερημίτες και τους εναλλακτικούς… Ακολουθούν τα best of της Χαλκιδικής για 'αρχάριους' - ή αλλιώς για τους Νότιους που μέχρι τώρα έκαναν το λάθος να σνομπάρουν τον παράδεισο της Χαλκιδικής 'επειδή δεν είναι νησί'.



Πρώτο πόδι: Τα SOS της Κασσάνδρας

Στη χερσόνησο όπου έλαβε χώρα, σύμφωνα με τον μύθο, η μάχη των Τιτάνων, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται μια άλλη μάχη: Αυτή για μια καλή θέση στις χρυσαφένιες αμμουδιές της Κασσάνδρας.

Το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής διαθέτει και όμορφα χωριά, και παραλίες για όλα τα γούστα, αλλά αυτό για το οποίο φημίζεται είναι η νυχτερινή ζωή του – προτιμάται άλλωστε από τους περισσότερους Θεσσαλονικείς για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου, λόγω κοντινής απόστασης, γι’ αυτό και η πολυκοσμία ίσως το κάνει ιδανική επιλογή για όσους έχουν 'αίμα που βράζει' και αναζητούν πιο κοσμοπολίτικες διακοπές – τα οικογενειακά 'βάρη' γίνονται πιο ανάλαφρα στο δεύτερο πόδι, παρ’ ότι και στην Κασσάνδρα μπορεί να βρει κανείς τα ησυχαστήριά του.



Τα χωριά της Κασσάνδρας

Ξεκινώντας από το βόρειο τμήμα και κινούμενοι κατά μήκος των ανατολικών ακτών, συναντάμε πρώτη τη Νέα Φώκαια, ένα γραφικό ψαροχώρι, χτισμένο πάνω στον λόφο που 'ακουμπά' το γαλάζιο της θάλασσας. Ο βυζαντινός πύργος της περιοχής, καθώς και το μεσαιωνικό κτίσμα του Σταυρονικήτα που δεσπόζει λίγο πιο κάτω, στην κοσμοπολίτικη Σάνη θυμίζουν παλιά μεγαλεία, πλάι στο έτερο μεγαλείο της περιοχής, την –σχεδόν Ιόνειου χρώματος- θάλασσα.



Η Άφυτος, πιο νότια, είναι ίσως η πιο γραφική από τις επιλογές του πρώτου ποδιού, καθώς τα πετρόχτιστα σοκάκια και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της την καθιστούν ένα εκ των ομορφότερων χωριών της περιοχής.

Αν πάλι προτιμάτε πιο έντονη ζωή, η Καλλιθέα και η Χανιώτη έπονται στη διαδρομή, και έχουν να παρατάξουν το βαρύ πυροβολικό της διασκέδασης, καθώς εδώ μεταφέρονται τα μεγαλύτερα θεσσαλονικιώτικα clubs, όπου τα 'τσαμπιά' των θαμώνων με την καλοκαιρινή διάθεση θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος από εντυπωσιακό videoclip κάποιου summer hit.



Αν διαθέτετε αυτοκίνητο, συνεχίστε τη διαδρομή μέχρι την αμφιθεατρικά χτισμένη Κρυοπηγή για να γευτείτε τα τοπικά εδέσματα, ή μέχρι το χωριό Πολύχρονο, στα πέριξ του οποίου θα ανακαλύψετε μια λιμνούλα με νεροχελώνες.

Το Πευκοχώρι και το Παλιούρι, σχεδόν στην άκρη της λωρίδας του πρώτου ποδιού, διαθέτουν όμορφες παραλίες και μερικά beach bars, χωρίς την υπερβολική πολυκοσμία της Καλλιθέας.

Στη 'δυτική ακτή' της Κασσάνδρας, δεσπόζει το Ποσείδι που φιλοξενεί στο camping του τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης, ενώ στην παραλία του τους λάτρεις των watersports, αφού ο αέρας 'ευλογεί» τη' ακτή με το φύσημά του.

Η νυχτερινή ζωή βρίσκει καλό καταφύγιο στα beach bars της Φούρκας, ενώ το ψαροχώρι της Νέας Σκιώνης προσφέρει την επιλογή μιας δροσερής ανάπαυλας για φρέσκο ψαράκι και χαλάρωση.

Οι παραλίες του πρώτου ποδιού

Στη Σάνη θα βρείτε την πιο καλά οργανωμένη παραλία στο πρώτο πόδι. Στο Ποσείδι και την Κύψα θα θαυμάσετε εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα και θα επιδοθείτε σε watersports. Στη μοναχική παραλία Μόλα Καλύβα θα αισθανθείτε ερημίτες, ενώ στις παραλίες των πιο μεγάλων χωριών μπορείτε να επιδοθείτε σε ξέφρενο χορό σε μερικά από τα καλύτερα beach bars της χώρας: Στον Γλαρόκαβο στην ομώνυμη πανέμορφη παραλία, στο 'Λιόση' στην υπέροχη αμμουδιά κοντά στην Άφυτο, στο Pearl της Καλλιθέας, στο Babewatch και το Aqua Mare στη Φούρκα, στο Ναυαγό και στην Λευκή Άμμο, το καινούριο hot spot στο Παλιούρι, σίγουρα θα βρείτε ένα (και δύο και τρία) κοκτέιλ για να βγάλετε τη νύχτα.

Μετά τα μεσάνυχτα, η διασκέδαση μεταφέρεται στα clubs της Καλλιθέας.

Δεύτερο πόδι: Τα SOS της Σιθωνίας

Αν το πρώτο πόδι ποντάρει στη διασκέδαση και την κοσμοπολίτικη οργάνωση των παραλιών του, το δεύτερο δεν έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο: Έχει για προίκα το σίγουρο χαρτί της φύσης.

Πευκοδάση φτάνουν μέχρι τις καταγάλανες ακτές και κάθε ορμίσκος κρύβει πίσω του τον επόμενο, και ο ένας είναι πιο χαριτωμένος από τον προηγούμενο, πιο μαγευτικός από τον άλλον, πιο 'δεν-χρειάζομαι-τίποτα-άλλο' από όσο μπορείτε να φανταστείτε.

Η γοητεία της απομόνωσης, τα γραφικά ψαροχώρια και τα ψήγματα κοσμοπολιτισμού και 'χύμα' διασκέδασης ως το πρωί, στις δόσεις που χρειάζονται, ίσως να μας κάνουν ελαφρώς αμερόληπτους: Μέσα μας, γνωρίζουμε καλά ποιο πόδι της Χαλκιδικής θα επιλέγαμε για να ξεκαλοκαιριάσουμε.



Τα χωριά της Σιθωνίας

Πρώτη στάση, η Νικήτη, ο παραδοσιακός οικισμός με τα χαριτωμένα σπιτάκια, τα ξύλινα μπαλκόνια και τα κατάφυτα σοκάκια. Μην ξεχάσετε να εφοδιαστείτε με μέλι – είναι το καύχημα των ντόπιων, καθώς η Νικήτη θεωρείται το παλιότερο 'μελισσοχώρι' της Ευρώπης.



Στην ανατολική ακτή, η Βουρβουρού κοιτά κατάματα την χερσόνησο του Άθω απέναντι, ενώ η πλούσια βλάστηση, τα πεύκα που ρίχνουν τις πευκοβελόνες τους μέχρι τα κρυστάλλινα νερά των όρμων της και τα 'κρυφά' υδάτινα καταφύγια, όπως ο πάλαι ποτέ πειρατικός όρμος 'Κρυφτός' και τα εννέα νησάκια απέναντι από τον Διάπορο, εγγυώνται πολλές ώρες καλοκαιρινών ανακαλύψεων.



Από τον όρμο της Παναγίας μπορείτε να πραγματοποιήσετε οργανωμένες εξορμήσεις προς το Άγιο Όρος –εφόσον προηγουμένως έχετε ζητήσει σχετική άδεια-, ενώ πιο ανατολικά, στο δρόμο προς τη Σάρτη, θα συναντήσετε πολλά οργανωμένα camping για επιστροφή στη φύση, μεταξύ των οποίων και ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, τον Αρμενιστή.

Στην άκρη του ποδιού, θα εξερευνήσετε ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ευρώπης, το Πόρτο Κουφό, που ξεπηδά μέσα από τις φυλλωσιές και χαρίζει ευκαιρίες για εξωπραγματικά ηλιοβασιλέματα.

Στις δυτικές ακτές της Σιθωνίας ξεχωρίζει ο κοσμοπολίτικος Νέος Μαρμαράς, που πλαισιώνεται από αμμουδερές παραλίες και διαθέτει το πιο πολυσύχναστο μπαράκι της περιοχής, τον Μόλο, και το πιο περιζήτητο beach bar, το Kohi μέσα στο πολυτελές συγκρότημα του Porto Carras.

Μην παραλείψετε να κάνετε μια επίσκεψη στον γραφικό οικισμό του Παρθενώνα, λίγο έξω από τον Νέο Μαρμαρά.

Οι παραλίες της Σιθωνίας

Αν θέλετε βουτιές από τα βράχια, ανάμεσα στα πεύκα, οι Καβουρότρυπες είναι η κατάλληλη παραλία για γυμνιστές και μη. Για ήρεμο κολύμπι ανάμεσα σε επιβλητικούς λευκούς βράχους, κατευθυνθείτε στην παραλία Καρύδι, κοντά στη Βουρβουρού.

Για κάστρα με λευκή άμμο και τιρκουάζ βουτιές, μην προσπεράσετε τον Αρμενιστή. Στην Ελιά, το σκηνικό είναι μαγευτικό, παρά την οργανωμένη πλαζ μπροστά στα κρυστάλλινα νερά. Στον Παράδεισο της Νικήτης και στη Λαγόμανδρα του Νέου Μαρμαρά, η αμμουδιά, τα βράχια και η βλάστηση αρκούν για όλους.

Για περισσότερες παραλίες της Σιθωνίας δείτε παλιότερο δημοσίευμα του In2life.

Πού να φάτε

Στο πρώτο πόδι, δοκιμάστε θαλασσινά στο Στέκι στην Άφυτο, ελληνικές γεύσεις στο El Greco, στο Πευκοχώρι, στη μπυραρία-εστιατόριο Soboro στην Άφυτο μην διστάσετε να συνοδεύσετε την μπύρα σας με τα νόστιμα εδέσματα του καταλόγου, ενώ στο Maxims δοκιμάστε νόστιμα μαγειρευτά στον κεντρικό δρόμο του Πευκοχωρίου.



Στο δεύτερο πόδι, δοκιμάστε τη γαριδομακαρονάδα της Γοργόνας στη Βουρβουρού, φρέσκο ψάρι στα 'Κύματα' στο Νέο Μαρμαρά, πιο 'γκουρμέ' γεύσεις στον Άρη, στη Νικήτη, ή μαγειρευτά στου Καζάνη, στο ίδιο χωριό.

Μην παραλείψετε επίσης να γευτείτε την πληθωρική πίτσα του Οβελίξ στην Βουρβουρού.

Πού να μείνετε

Στο Port Marina, σε μια ήσυχη περιοχή ανάμεσα στο Πευκοχώρι και στο Παλιούρι, που προσφέρει όμορφα δωμάτια και ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, στην τιμή των 46€ για το δίκλινο δωμάτιο.
Στο Hotel Pelli, μέσα στο πευκόδασος του Πευκοχωρίου, που προσφέρει περιποιημένα, μοντέρνα δωμάτια σε τιμή που ξεκινά από τα 57€ για το δίκλινο δωμάτιο τον Αύγουστο.


Στα όμορφα, πλήρως εξοπλισμένα με κουζίνα studios του Ασπίδα κοντά στην όμορφη παραλία του Πολύχρονου, από 60€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο τον Αύγουστο.
Στα ειδυλλιακά δωμάτια του Kassandra Bay Village κοντά στην Κρυοπηγή, που διαθέτουν όμορφα επιπλωμένα μπαλκόνια, κήπο και πισίνα, από 60€ για το δίκλινο τον Αύγουστο.



Στο Camping Armenistis, σε μία τεράστια πευκόφυτη έκταση και επιλογή να μείνετε σε bungalows. Το κόστος για φέτος το καλοκαίρι ανέρχεται στα 8,30 ευρώ ανά βραδιά για μία μεγάλη θέση, 7, 20 ευρώ για διανυκτέρευση ενηλίκου και 4 ευρώ για το αυτοκίνητο.


Στα bungalows της Ακτής Ονείρου, μεταξύ Βουρβουρούς και Σάρτης, που βρίσκονται μέσα στο camping της περιοχής, και στοιχίζουν 75€ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Στα low budget αλλά άνετα δωμάτια του Alexander Haus στη Νικήτη, που κάνει πολλές προσφορές για ανάλογα την περίοδο.


Στα λιτά δωμάτια του Hotel Perlla στον Νέο Μαρμαρά, το τρίκλινο δωμάτιο στο οποίο στοιχίζει 56€ τον Αύγουστο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;