του Γιώργου Κόκουβα

Αν υπάρχουν δυο-τρία μέρη στην Ελλάδα στα οποία ο καύσωνας επιδεικνύει ιδιαίτερη αδυναμία, σίγουρα ένα από αυτά – ίσως το κορυφαίο- είναι η πόλη της Λάρισας. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα σαραντάρια είναι «ευκολάκια» για τον υδράργυρο στο θερμόμετρο, και στους δρόμους της πόλης κάτω από τον θεσσαλικό ήλιο θα μπορούσατε άνετα να ψήσετε μπριζόλα-well done μέχρι να φτάσετε στην άλλη γωνία.

Οι Λαρισαίοι, πάλι, σε αντίθεση με την… άσφαλτο, δεν κάθονται να βράσουν στο ζουμί τους. Φορούν τα μαγιό τους, παίρνουν την πετσέτα τους και κατηφορίζουν προς τις παραλίες του νομού.

Αν η τελευταία φράση της παραπάνω παραγράφου σας φάνηκε οξύμωρη, αφενός δεν είστε οι μόνοι και, αφετέρου, πρέπει να μάθετε πως ο νομός της Λάρισας διαθέτει δεκάδες πανέμορφες, κρυστάλλινες παραλίες, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της θεσσαλικής πρωτεύουσας.

Μάλιστα, όλο και περισσότεροι παραθαλάσσιοι οικισμοί της περιοχής οργανώνονται και αναπτύσσονται τουριστικά τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν είναι λίγοι και οι κάτοικοι της ευρύτερης κεντρικής και βόρειας Ελλάδας που μαθαίνουν σιγά-σιγά τα καλά κρυμμένα γαλάζια μυστικά της «βυσσινί» πόλης - ξέρατε ότι στις ακτές της Λάρισας συμπεριλαμβάνεται η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία της χώρας; Ίσως, αν ο δρόμος σάς βγάλει στην Θεσσαλία, να είναι ώρα να γνωρίσετε κι εσείς τα «outsiders» των ελληνικών ακτών.

Best of παραλίες

Δύο δήμοι της περιφέρειας μοιράζονται τα παραθαλάσσια «φιλέτα» του λαρισινού καλοκαιριού, αυτοί της Αγιάς και των Τεμπών. Πιο δημοφιλή, τα παράλια της Αγιάς σφύζουν από ζωή, χάρη στους λουόμενους που ακολουθούν την κατάφυτη διαδρομή από τη Λάρισα, μέσω της Αγιάς και των δασών που κατηφορίζουν τον φιδίσιο δρόμο, μέχρι εκεί που ο Κίσσαβος συναντά τον Αγιόκαμπο, ο οποίος αποτελεί την «ναυαρχίδα» του παραθαλάσσιου δυναμικού του νομού.

Από τον Αγιόκαμπο ως τη Βελίκα

Οι τρεις γειτονικοί οικισμοί, Αγιόκαμπος, Σωτηρίτσα και Βελίκα, δροσίζονται από την δεύτερη μεγαλύτερη παραλία της Ελλάδας, που απλώνει το ψιλό της βοτσαλάκι σε 12 χιλιόμετρα συνεχούς πρόκλησης για βουτιά - θα σας αρέσει ιδιαίτερα, αν αντιπαθείτε την ρηχή θάλασσα, εκείνη που περπατάς για λεπτά και το νερό δε λέει να ανέβει πάνω από το γόνατο.

Εδώ, η θάλασσα βαθαίνει απότομα, είναι αρκετά δροσερή, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς είναι επιρρεπής στα ψηλά κύματα.

Οι τρεις συνεχόμενες παραλίες είναι αυτές που φιλοξενούν και την πιο «ζωντανή» παραθαλάσσια πλευρά της Λάρισας, με δεκάδες beach bars και οργάνωση που θα ζήλευαν πολλές κοσμοπολίτικες παραλίες, χωρίς φυσικά τις χρεώσεις των τελευταίων – σε όλα τα beach bars της περιοχής η ξαπλώστρα διατίθεται δωρεάν, ενώ μαζί με τον (σχετικά οικονομικό) καφέ, τα μπουκαλάκια με το νερό είναι επίσης δωρεάν.

Από αυτά, τα «best of» είναι τα εξής:

- Παράγκα: Το πιο «hot» beach bar του Αγιόκαμπου αυτό το καλοκαίρι μας υποδέχεται στις αναπαυτικές σεζλόνγκ και την σκιά των μεγάλων ομπρελών του, με πολύ δυνατές μουσικές, αλλά και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για beach volley και ρακέτες, ώστε να μην ενοχλούνται οι λουόμενοι από τα γνωστά φονικά μπαλάκια.


- Thalassa: Μετρά χρόνια παρουσίας στην περιοχή του Αγιόκαμπου, και τραβά τα βλέμματα κυρίως για τις βραδιές που οργανώνει, με την παρουσία γνωστών καλλιτεχνών και ανερχόμενων συγκροτημάτων που περνούν από εδώ για live gigs και βουτιές.


- Αέρας: Εδώ θα συναντήσετε τα πιο γυμνασμένα σώματα του κάμπου, αφού ο Αέρας φιλοξενεί αγώνες beach volley και επιδείξεις γυμναστικής – μάλιστα, ειδικά λεωφορεία καταφθάνουν ειδικά από την πόλη της Λάρισας για τον Αέρα.

- Spitaki: Περνάμε την Κάτω Σωτηρίτσα και την αμμουδιά της, που προτιμάται από όσους ψηφίζουν πετσέτα και μοναχικότητα, και φτάνουμε στην Βελίκα, όπου το Spitaki café γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές τα βράδια, κατά τα οποία οργανώνει special events, κάτω από τους φοίνικες και τα ατμοσφαιρικά φαναράκια του.

Προσβάσιμο και για άτομα με ειδικές ανάγκες, το Spitaki καλωσορίζει τους πάντες, και συμμετέχει σε αξιοσημείωτες δράσεις, όπως αυτές οι ξεναγήσεις στα σπήλαια του Μαυροβουνίου και του Βόρειου Πηλίου, που ξεκινούν με φουσκωτά σκάφη από την περιοχή.


- Buca: Με σύνθημα «sea, sun, fun», το Buca στα Βραχάκια Βελίκας φιλοξενεί επίσης πολύ δυνατές βραδιές με διάσημους DJs.

Οι «εναλλακτικές» παραλίες

Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τον Αγιόκαμπο και με λίγες εκατοντάδες μέτρα παραλίας, ο Ρακοπόταμος, πολύ κοντά στο γραφικό χωριό του Πολυδενδρίου, ανεβαίνει εντυπωσιακά φέτος σε δημοτικότητα και ενδείκνυται για τους εναλλακτικούς που αναζητούν πιο ήσυχες γωνιές.

Η παραλία πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ποτάμι που πηγάζει από το Μαυροβούνι και χύνεται στα νερά του Αιγαίου. Διαθέτει ένα και μοναδικό beach bar, το «Πλάτσα Πλούτσα», ενώ στο «ελεύθερο» μέρος της συχνάζουν και γυμνιστές.



Λίγο πιο μακριά, από την άλλη πλευρά των ακτών της Αγιάς, η Πλατιά Άμμος υποδέχεται free campers και μη στον όμορφο κολπίσκο της, που διαθέτει βότσαλο – τα σαββατοκύριακα, ωστόσο, βουλιάζει από κόσμο.

Οι «άσσοι στο μανίκι» της Αγιάς 

Μην διστάσετε να οδηγήσετε λίγο παραπάνω και να ξεστρατίσετε από τον Αγιόκαμπο: Οι όμορφες παραλίες, οι ανερχόμενοι οικισμοί και οι καταπράσινες διαδρομές, στις οποίες ο Κίσσαβος παρεμβάλλει φυλλωσιές από δέντρα που κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από τον δρόμο, θα σας αποζημιώσουν.

Στα πέριξ λοιπόν, και περί τα 14 χιλιόμετρα μακριά, θα συναντήσετε τις αφράτες αμμουδιές της Παλιουριάς που σκιάζονται από αιωνόβια πλατάνια και της Κουτσουπιάς, που μαζί σχηματίζουν ακτή 2,5 χιλιομέτρων. Στην Κουτσουπιά, ψάξτε για τον δικό σας κολπίσκο, από αυτούς που σχηματίζονται πίσω από τους βράχους και απολαύστε την ηλιοθεραπεία ατενίζοντας είτε το γαλάζιο της θάλασσας είτε το πράσινο του δάσους που φτάνει μέχρι τα πόδια σας.

Αν δεν θέλετε να αποχωριστείτε την άνεση της ξαπλώστρας και της σκιάς, αράξτε στις σαιζλόνγκ του «Νησιού» και του «Γιαλού».

Τέλος, εκεί που η Αγιά συναντά τα Τέμπη, βουτήξτε στο ιδιαίτερο τοπία του Κόκκινου Νερού, με τους περίεργους σχηματισμούς των βράχων, ή στην πιο οικογενειακή, χάρη στα ρηχά νερά, αμμουδιά του Στομίου. Πολύ κοντά τους, αξίζει να επισκεφθείτε το πανέμορφο γραφικό χωριό της Καρίτσας, που διαθέτει πολλές ταβέρνες για να δοκιμάσετε τις λιχουδιές του βουνού, του κάμπου και της θάλασσας.

Στα παράλια των Τεμπών

Πιο αμμουδερές και με όλο και περισσότερες επιλογές στην νυχτερινή ζωή, χάρη στα beach bars που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, λίγο πιο βόρεια θα συναντήσετε τις παραλίες της Αιγάνης στον δήμο Τεμπών. Ψάξτε την δική σας γωνιά στα Μεσάγγαλα και στο Καστρί Λουτρό, και πιάστε θέση για χορό στο Liberty και τον Αλχημιστή, μπροστά στα εξαιρετικά ρηχά νερά του Καστρί Λουτρό ή στο Fish eye, το Ζμπούκα και το Del Sol στα Μεσάγγαλα.

Μάθετε περισσότερα κρυμμένα μυστικά στις παραλίες της περιφέρειας Λάρισας, μέσα από το εξαιρετικά λεπτομερές οδοιπορικό του LarissaNet και συγκεντρώστε όλες τις χρηστικές πληροφορίες που χρειάζεστε στο εξαιρετικό website Larissa-beach.gr.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο