της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι μόνο τα κανάτια που πέφτουν με θόρυβο από τα χαριτωμένα μπαλκόνια στα γραφικά πλακόστρωτα της παλιάς πόλης, οι μπάντες του δήμου που πλημμυρίζουν τις γειτονιές με μουσική, και οι λόφοι του νησιού που λουλουδιάζουν.

Πέρα από τα πασχαλινά (γοητευτικότατα, δε λέμε) κλισέ της, η Κέρκυρα είναι και τα καντούνια της, οι απογευματινές βόλτες με παγωτό στο χέρι, τα παγωμένα νερά που προκαλούν τους τολμηρότερους εξ ημών για τις πρώτες βουτιές του χρόνου στις υπέροχες παραλίες της, η λαχταριστή τοπική κουζίνα και οι περιηγήσεις από χωριό σε χωριό, μέχρι να ανακαλύψεις την δική σου αγαπημένη μυστική γωνιά.

Βολτάροντας στην ωραιότερη πόλη του Ιονίου

Ό,τι και αν κάνετε, δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε στον πειρασμό να ξεκινήσετε από την παλιά πόλη. Κι εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει και λόγος: τα κλισέ τα αποφεύγουμε μόνο όταν δεν μας αρέσουν, και η ρίψη των κανατιών από τα μπαλκόνια το Μεγάλο Σάββατο είναι πιθανότατα το πιο διασκεδαστικό από τα ελληνικά πασχαλινά έθιμα.

Θα βολτάρουμε, λοιπόν, στα στενά βενετσιάνικα καντούνια, ανάμεσα σε κουκλίστικα αρχοντικά, κληρονομιά της Αγγλοκρατίας, θα κάνουμε μια στάση στην τεράστια πλατεία της Σπιανάδας, απλώς για να χαζεύουμε τον κόσμο που περνά, και θα συνεχίσουμε προς τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και το Δημαρχείο-Θέατρο San Giacomo του 17ου αιώνα.

Φυσικά, καμία βόλτα στην παλιά πόλη δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς καφεδάκι στο Λιστόν, το περίφημο «βουλεβάρτο» με τις καμάρες και τα όμορφα café.

Θέλετε λίγο sightseeing ακόμα; Το Αχίλλειον, το θερινό παλάτι της βασίλισσας Σίσσυ της Αυστρίας με τους μοναδικούς πίνακες και το Κανόνι, τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, με την θέα προς το πολυτραγουδισμένο Ποντικονήσι και την Παναγία των Βλαχερνών είναι τα αγαπημένα των… πρωτάρηδων στην Κέρκυρα.

Μετά, είναι και το παλιό φρούριο της Κέρκυρας, με τους θολωτούς του διαδρόμους, τα επιβλητικά τείχη με θέα στη θάλασσα και την 60 μέτρων γέφυρα που περνά πάνω από την περίφημη τάφρο Contra fossa, αλλά και το νέο φρούριο, στον λόφο του Αγίου Μάρκου.


Μέσα στο παλιό φρούριο μπορείτε να επισκεφθείτε την Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας και να ξεφυλλίσετε τις σπάνιες επτανησιακές εκδόσεις στο αναγνωστήριο, να θαυμάσετε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και να απολαύσετε τον καφέ σας με την υπέροχη θέα στον ανοικτό χώρο, όπου συχνά φιλοξενούνται μουσικές εκδηλώσεις.

Στο νέο φρούριο, από την άλλη, στεγάζεται το ενδιαφέρον Μουσείο Κερκυραϊκής Κεραμικής τέχνης.

Μικρές ανοιξιάτικες αποδράσεις

Όχι ότι η πόλη της Κέρκυρας δεν φτάνει (και περισσεύει) για να γεμίσει ένα τετραήμερο, αλλά αν η ανοιξιάτικη διάθεσή σας επιβάλλει… εκδρομές στη φύση, αποκλείεται να απογοητευτείτε. Εμείς προτείνουμε να ξεκινήσετε από τα νότια του νησιού, την ανεξερεύνητη Λευκίμμη, με την απέραντη αμμουδιά, την «κερκυραϊκή έρημο», το κεδροδάσος, τα γαλαζοπράσινα νερά (παγωμένες βουτιές, κανείς;) και τις μεσαιωνικές αλυκές που όλα μαζί συνθέτουν ένα τοπίο εξωπραγματικό, αιώνες μακριά από το τουριστικό hype με το οποίο πολύ συνδέουν (λανθασμένα) την Κέρκυρα.

Στη βόρεια πλευρά του νησιού, αξίζει να επισκεφθείτε την Παλιά Περίθεια, όπου τα υποβλητικά απομεινάρια άλλων εποχών συνδυάζονται με… απολαυστική κρεατοφαγία στις φημισμένες ταβέρνες της. Ανεβείτε προς την παραθαλάσσια Αχαράβη για ούζο στον «Αφρό» και κατευθυνθείτε προς την Κασσιόπη, κάνοντας την απαραίτητη στάση για το καλύτερο παγωτό του νησιού στον Σπίγγο.

Τέλος, οι κατάφυτες πλαγιές του Παντοκράτορα στην βορειανατολική πλευρά του νησιού αξίζουν… όσες αναβάσεις μπορείτε να τους αφιερώσετε, όχι μόνο για το ειδυλλιακό ανοιξιάτικο τοπίο τους, αλλά και για την πανοραμική θέα που προσφέρουν απλόχερα σε ολόκληρη την Κέρκυρα.

Πού θα φάτε

-Στο εστιατόριο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, μέσα στο παλιό φρούριο. «Πειραγμένη» ελληνική και ευρωπαϊκή κουζίνα, σε υπέροχο περιβάλλον και ωραιότατες τιμές, στα 20€ το άτομο με κρασί.
- Στο Τρίκλινο στον Αμπελώνα, που εκτός από ατμοσφαιρικό μεζεδοπωλείο είναι και αξιοθέατο: αμπελώνας με παραδοσιακές ποικιλίες σταφυλιών, ανοιχτός σε ξεναγήσεις στην παραδοσιακή εγκατάσταση παραγωγής κρασιού, όπως γίνεται από την οικογένεια των ιδιοκτητών τα τελευταία 150 χρόνια, αλλά και στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο με κινητήρια δύναμη το άλογο.

Εμπειρία.
- Στην Τούλα στο Αγνί, για ολόφρεσκο ψαράκι, σε τιμές που κυμαίνονται στα 30€ το άτομο.
- Στον Βιοπόρο, στη Λίμνη του Χαλικούνα, στη νότια Κέρκυρα, για υπέροχη τοπική κουζίνα βασισμένη στα βιολογικά προϊόντα που καλλιεργούνται στο κτήμα.

Έξτρα μπόνους, η φανταστική θέα στη λίμνη και την θάλασσα, και οι εξαιρετικές τιμές, στα 15-20€ το άτομο.
- Σε οποιοδήποτε από τα ταβερνάκια στο γραφικό ψαροχώρι Πετριτής, επίσης στον νότο, για ολόφρεσκο ψάρι και άλλους θαλασσινούς μεζέδες.


- Στο Lemon Garden, στην Αχαράβη. Μεσογειακή κουζίνα και «πειραγμένες» ελληνικές συνταγές, στα 25€ το άτομο.
- Στον Σταμάτη στο Βιρό, για εξαίσια κερκυραϊκή κουζίνα και άλλες τοπικές νοστιμιές, στα 20€ το άτομο.

Πού θα μείνετε

- Στο Folies Corfu Town Hotel Apartments, δύο χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας: Προσφέρει όμορφα διαμερίσματα με καθιστικό και κουζίνα, σε τιμές που ξεκινούν από 81€ για το διαμέρισμα δύο ατόμων.
- Στο Efi & Sofia Appartments, στη Δασιά: Δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας, προσφέρει κουκλίστικα δωμάτια γύρω από έναν προσεγμένο κήπο, σε τιμές που ξεκινούν από 66€ το δίκλινο.


- Στο Felicita-Balis, στην Παλαιοκαστρίτσα: Λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια με μπαλκονάκια και δορυφορική τηλεόραση, σε τιμές που ξεκινούν από 32€ το δίκλινο.
- Στο Dominoes Appartments, στο Ύψος: Είκοσι λεπτά οδήγησης από την πόλη της Κέρκυρας, προσφέρει συμπαθητικά studios με κουζινάκι και μπαλκόνι με θέα στην πισίνα, σε τιμές που ξεκινούν από 30€ το δίκλινο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management