του Ιάσωνος Τάπα

Μια φορά κι έναν καιρό, χιλιάδες χρόνια πριν, ένας θεός που όριζε τη θάλασσα και τον έλεγαν Ποσειδώνα, προσπαθώντας να βοηθήσει τον Δία στον αγώνα του κατά των Τιτάνων, κατεδίωκε έναν τρομερό γίγαντα, τον Πολυβώτη, σε στεριές και θάλασσες.

Μην μπορώντας να τον πιάσει, κι έχοντας φτάσει πια στην Κω, έκοψε με την τρίαινα ένα κομμάτι του νησιού και το έριξε κατά πάνω του. Ο γίγαντας θάφτηκε από κάτω, με το στόμα του να ανοίγει στη θέση που βρίσκεται σήμερα το ηφαίστειο και τους βρυχηθμούς του να προκαλούν τακτικές δονήσεις στο μικρό κομμάτι γης που αργότερα ονομάστηκε Νίσυρος.

Χωρίς ποτέ να χάσει τη στενή της σύνδεση με το νησί του οποίου, θεωρητικά τουλάχιστον, κάποτε αποτελούσε μέρος, η Νίσυρος ακολούθησε, ιστορικά, την πορεία της Κω και των υπόλοιπων Δωδεκανήσων, διαμορφώνοντας, όμως, τον δικό της, ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Έναν χαρακτήρα που δε χωρούσε σε μπροσούρες και καρτ-ποστάλ, που δεν αποκαλυπτόταν στους τουρίστες του island hopping, που διατηρούσε την αρχέγονη, σχεδόν μυστηριακή ομορφιά του φυλαγμένη για εκείνους που θα έμπαιναν στον κόπο να αφιερώσουν χρόνο για να την ανακαλύψουν.



Κι έτσι παρέμεινε. Ένα νησί με ατμόσφαιρα γοητευτική όσο και απόκοσμη, με ηφαίστειο σαγηνευτικό όσο και επικίνδυνο, με επισκέπτες φανατικούς, που, αν τους ζητήσεις πέντε λόγους για να το επισκεφθείς, δε θα εστιάσουν σε συγκεκριμένα πράγματα.

Θα σου μιλήσουν για «αυτή τη μαγική ατμόσφαιρα», «αυτή την αίσθηση που αποπνέει το ηφαιστειακό τοπίο, που είναι ταυτόχρονα άγρια και ειδυλλιακή», «αυτά τα ηλιοβασιλέματα, που έχουν άλλο χρώμα», «αυτή τη γαλήνη, που δεν τη βρίσκεις πουθενά» –πολύ περισσότερο απ’ ότι για παραλίες, χωριουδάκια, ταβέρνες ή άλλα hot spots.



Αυτή είναι η Νίσυρος. Το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή της αποβίβασης στο Μανδράκι, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, όταν αντικρίζεις την εικόνα του παραδοσιακού οικισμού, με τα λευκά σπιτάκια με τα ξύλινα μπαλκόνια, και του ενετικού κάστρου που τον στεφανώνει.

Το νιώθεις από τις πρώτες βόλτες στα λιθόκτιστα σοκάκια του, ότι αυτό το μέρος έχει μια ατμόσφαιρα κατάδική του, μια γοητεία που ξεφεύγει από τις φυσικές ομορφιές του και τις δημιουργίες των κατοίκων του. Τέτοια που θα έλεγε κανείς ότι οφείλεται στα ενεργειακά vibes του ηφαιστείου.



Εκτός από το Μανδράκι, που συγκεντρώνει την περισσότερη κίνηση του νησιού, και επιδεικνύει υπερήφανα μερικές από τις ομορφότερες εικόνες –κατάλευκα σπίτια με μπλε και τιρκουάζ παράθυρα, ολάνθιστες αυλές και πλακόστρωτα καλντερίμια– η Νίσυρος διαθέτει τρεις ακόμη οικισμούς.

Οι Πάλλοι, το γραφικό ψαροχώρι, κτισμένο πάνω στην ομώνυμη αρχαία πόλη, με τα δημοφιλή ιαματικά λουτρά, όπου σώζονατι και ερείπια από τα Ιπποκράτεια Λουτρά της αρχαιότητας, και δύο από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, την Παχιά Άμμο και τις Λυές είναι ο πλησιέστερος στην πρωτεύουσα.

Εδώ, ακόμη κι αν δε σας δελεάσουν οι ιαματικές ιδιότητες των νερών, θα κάνετε οπωσδήποτε μια στάση για ουζάκι και μεζέ πλάι στο κύμα.

Πάνω από το λιμανάκι των Πάλλων, ο μεσαιωνικός οικισμός του Εμπορειού, σκαρφαλωμένος στην πλαγιά, κοιτάζει από το μπαλκόνι του μια λιγότερο φωτογραφημένη, αλλά εξίσου γοητευτική, Καλντέρα.

Όταν καταφέρετε να αποχωριστείτε την εκπληκτική του θέα, θα περπατήσετε στο Κάστρο της Παντονίκης, την εκκλησία των Ταξιαρχών, τη Φυσική Σάουνα.

Ο επίσης ορεινός οικισμός των Νικειών θα σας γοητεύσει με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική του και τη μαγευτική θέα στην Καλντέρα, ενώ η στρωμένη με βότσαλα πλατεία της Πόρτας, βραβευμένη ως μια από τις καλύτερες της Ευρώπης, θα κερδίσει αρκετές ώρες στο –ούτως ή άλλως χαλαρό– πρόγραμμά σας.

Μιλώντας για πλατείες, η φημισμένη Πλατεία της Ηλικιωμένης με τους ψηλούς της φίκους βρίσκεται στο Μανδράκι και προσφέρεται για ατελείωτες σουμάδες –ναι, υπάρχουν ακόμα– και πολύωρες συζητήσεις με τους ντόπιους. Εδώ καταλήγουν όλοι, τα απομεσήμερα για τη φυσική δροσιά της και τα δειλινά για την εντελώς διαφορετική έννοια που αποκτά στο μέρος αυτό το socializing.



Κι από παραλίες; Απόκρημνες ακτές και καταπράσινες πλαγιές που καταλήγουν σε δαντελωτά ακρογιάλια, άλλα αμμουδερά και άλλα με εμφανή στα μαύρα τους βότσαλα τη γειτνίαση με το ηφαίστειο, συνθέτουν ένα παζλ που δύσκολα συναντάς σε άλλο νησί.

Ηφαιστειογενές τοπίο και μοναδικό ηλιοβασίλεμα στους Χοχλάκους, κατάλευκη λεπτόκοκκη άμμος στην –ομώνυμη– Άσπρη Άμμο, εξωτικό σκηνικό στο Κοχλάκι, θερμές πηγές που αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα στο Αυλάκι. Οι νησίδες – δορυφόροι Γυαλί, Άγιος Αντώνιος και Στρογγυλή διαθέτουν, επίσης, καλές παραλίες, τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε με καραβάκι.



Το ηφαίστειο της Νισύρου, ακόμη ενεργό, αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί –κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ασχολούμενους με τη γεωλογία. Υπαίθριο μουσείο, με τους έξι κρατήρες του, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων, ο Στέφανος, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και καλύτερα διατηρημένους υδροθερμικούς κρατήρες στον κόσμο, συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών –διατηρεί, όμως, τη μυστηριακή του γοητεία αλώβητη από φωτογραφικές μηχανές και καρτ-ποστάλ.



Το sightseeing συνεχίζεται στα αμέτρητα εκκλησάκια του νησιού, που ξεφυτρώνουν σε κάθε πλαγιά, κοντά ή μακριά από τους οικισμούς, στα μοναστήρια του, σημαντικότερο εκ των οποίων αυτό της Παναγίας Σπηλιανής, κτισμένο μέσα στο βράχο που δεσπόζει πάνω από το Μανδράκι, στα μουσεία του Μανδρακίου, Λαογραφικό και Αρχαιολογικό, στα Ιπποτικά Κάστρα του Εμπορειού, των Νικειών, και του Μανδρακίου, όπου και το Παλαιόκαστρο, η αρχαία ακρόπολη των κλασσικών χρόνων, και, τέλος, στα Αρχαία Ρωμαϊκά Λουτρά στους Πάλλους.



Πολύ περισσότερο από τα αξιοθέατά της, όμως, η πραγματική Νίσυρος βρίσκεται στις εμπειρίες που προσφέρει στον επισκέπτη της. Επισκεφθείτε μικρές ταβέρνες μέσα στα σοκάκια και γευτείτε τη ντόπια κουζίνα, τα «πιτθιά» όπως λέγονται οι ρεβυθοκεφτέδες και το «τυρί της τυριάς», ντόπιο τυρί ψημένο σε κόκκινο κρασί.

Περπατήστε σιωπηλοί στο ηφαίστειο αναπνέοντας την αύρα του. Πιείτε σουμάδα με τους ντόπιους στις σκιερές βοτσαλόστρωτες πλατείες. Ξαπλώστε στα μαύρα βότσαλα των Χοχλάκων, για να θαυμάσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο νησί.

Ζήστε τη μοναδική εμπειρία των δωδεκανησιακών πανηγυριών. Κλείστε τα μάτια κι ευχηθείτε να υπάρχουν για πάντα μέρη αυθεντικά, μακριά από τουριστικές παγίδες και λοιπή «αξιοποίηση». Όταν τα ανοίξετε, η Νίσυρος θα είναι ακόμα εκεί.



Διαμονή

Η «μόδα» των all inclusive resorts και των πεντάστερων ξενοδοχείων δεν έχει, ευτυχώς, χτυπήσει ακόμα τη Νίσυρο. Αντ’ αυτών, θα μείνετε σε συμπαθέστατα, προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια με εκπληκτική θέα στη θάλασσα, όπως τα White Beach (22420 31497-8, περίπου 50 ευρώ) στο Μανδράκι και Mammis Appartments στους Πάλλους (22420 31453, από 30 ευρώ το δίκλινο).

Το Πορφυρίς (22420 31376, από 35 ευρώ) διαθέτει πισίνα με θαλασσινό νερό, ενώ ο Πολυβώτης (22420 31011) απέχει ελάχιστα βήματα από τη θάλασσα –και τα δύο στο Μανδράκι.

Φαγητό

Οι λάτρεις της ψαροφαγίας θα βρουν στη Νίσυρο τον παράδεισό τους.

Το Captain's House και ο Μάκης στους Πάλλους είναι από τις κλασσικότερες διευθύνσεις για φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά, πλάι στο κύμα. Αμφότερα σερβίρουν και μαγειρευτές σπεσιαλιτέ, για την περίπτωση που η παρέα είναι διχασμένη.

Υπολογίστε περίπου 15-20 ευρώ το άτομο.

Hot spot για μαγειρευτά θεωρείται το Μπαλκόνι του Εμπορειού, όπου θα απολαύσετε σπιτικές νοστιμιές, καθώς και ψητά και σουβλιστά κρέατα, με εκπληκτική θέα στην Καλντέρα, και μόλις περί τα 15 ευρώ το άτομο, όπως επίσης και το Πανόραμα, στο Μανδράκι, που διεκδικεί επάξια το βραβείο για τις τοπικές σπεσιαλιτέ του -κατά τι ακριβότερο, περίπου 20-25 το άτομο.



Στα Νικειά, θα κάνετε οπωσδήποτε μια στάση για πιτιά και κοκκινιστό κατσικάκι στην Πόρτα, στην ομώνυμη πλατεία, ενώ στην άλλη διάσημη πλατεία, αυτή της Ηλικιωμένης, στο Μανδράκι, η to πρόταση ακούει στο όνομα Ειρήνη και σερβίρει home made μαγειρευτά και ψητά στη σούβλα.

Περίπου 15 ευρώ το άτομο, και για τα δύο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;