της Φιλουμένας Ζλατάνου

Ήταν θυμάμαι Παρασκευή απογευματάκι και στη Θεσσαλονίκη έκανε πολύ κρύο, χειμώνας γαρ, όταν ήρθε η πρόταση να πάρω το πρώτο λεωφορείο και να πάω στην παγωμένη Καστοριά για διήμερο. Λόγω της τρέλας της ηλικίας, το τόλμησα και έτσι η Καστοριά με υποδέχθηκε βραδάκι, με έναν υπέροχο καθαρό ουρανό, ένα τοπίο άγνωστο ακόμη αλλά σίγουρα πολύ φιλόξενο.



Το πρωί ξημέρωσε και η ξενάγηση άρχισε και μαζί θα προσπαθήσω να πάρω και εσάς σε ένα μίνι τουρ σε μια υποτιμημένη πόλη που πραγματικά αξίζει να την επισκεφτείτε ακόμη και αν ζείτε πολύ μακριά.

Άλλωστε συνδέεται οδικώς μέσω των εθνικών οδών Κοζάνης-Καστοριάς, Έδεσσας-Αμυνταίου-Καστοριάς και Φλώρινας-Καστοριάς, με όλη την Ελλάδα και αεροπορικώς από την Αθήνα. Ανεβήκατε στο μίνι-bus μας; Πήρατε τα χοντρά παλτά σας τώρα που είναι χειμώνας; Αν όχι μια στάση στις γουνοποιίες για τις οποίες φημίζεται η Καστοριά επιβάλλεται.

Φύγαμε!

Το σημαντικότερο σημείο της πόλης είναι η πανέμορφη λίμνη της, ένας από τους σπουδαιότερους υγρότοπους στην Ελλάδα, και ένα φιλόξενο σπίτι και πέρασμα, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, 150 ειδών πτηνών. Θα θαυμάσετε τους κατάλευκους κύκνους και θα απολαύσετε τη βόλτα στους γεροπλάτανους.

Είτε τη δείτε το χειμώνα παγωμένη, είτε την άνοιξη, έχει μια αιθέρια ομορφιά, σας καλεί να περπατήσετε στις όχθες της, να κάνετε βόλτα με το πλοιάριο του δήμου στα νερά της και να τη χαζεύετε με τις ώρες. Είναι το στολίδι της πόλης.

Επιπλέον, προσφέρεται για διάφορα σπορ, όπως κωπηλασία, σκι, ιστιοπλοϊα, ψάρεμα και σέρφινγκ. Φιλοξενεί πλήθος ναυτικών, αθλητικών εκδηλώσεων με κορυφαία εκδήλωση κάθε Σεπτέμβρη τους Διεθνείς Αγώνες Οκτακώπων Κωπηλασίας.



Η πόλη έχει μια αύρα βυζαντινή και αυτό φαίνεται και από τα Βυζαντινά τείχη, τις σχεδόν 75 βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναδικά στην αρχιτεκτονική παραδοσιακά αρχοντικά. Επιπλέον, στα αξιοθέατα που θα θαυμάσετε συγκαταλέγονται οι παραδοσιακοί οικισμοί Ντουλτσό και Απόζαρι, το Βυζαντινό και Λαογραφκό Μουσείο, το Μουσείο Ενδυματολογίας, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και οι βυζαντινές εκκλησίες - από το τέλος του 9ου αιώνα - Παναγία Κουμπελίδικη, Παναγία Μαυριώτισσα, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Στέφανος και ο Άγιος Νικόλαος Κασνίτση.

Στο κέντρο της πόλης σας βγάζει η οδός Μητροπόλεως, στην πλατεία Ομονοίας. Επίσης, για τους λάτρεις του σκι, υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, που σαφώς είναι από τα καλύτερα της χώρας.
Ανάλογα την εποχή που θα την επισκεφτείτε μπορεί αν πετύχετε μία από τις ξακουστές γιορτές της, που βασίζονται σε πανάρχαια έθιμα που αναβιώνουν έως τις ημέρες μας, όπως:

  • Τα παραδοσιακά κόλλιεντα (τοπικά κάλαντα των Χριστουγέννων) και η τοπική παραδοσιακή μαγειρική των ημερών.
  • Τα Ραγκουτσάρια (οι τοπικές γιορτές μεταμφίεσης)
  • Οι Μπουμπούνες της Αποκριάς και ο Χάσκαρης
  • Η Ροδάνη του Πάσχα και ο Κλήδωνας στις 24 Ιουνίου.

Πού να μείνετε:

Η Καστοριά διαθέτει υπέροχα παλαιά αρχοντικά που ταιριάζουν με το ύφος της. Παρουσιάζουμε παρακάτω ορισμένα από αυτά:
Το Αρχοντικό της Βενετούλα (Αγίων θεολόγων 6, Καστοριά, Παλαιό νοσοκομείο (Βόρεια είσοδος), Πλατεία Ντολτσό (Νότια είσοδος), τηλ.: 24670 22446) είναι ένα νεοκλασικό αρχοντικό στην παραδοσιακή γειτονιά της Καστοριάς στο Ντολτσό .

Διαθέτει 8 δωμάτια, το καθένα διαφορετικά επιπλωμένο, με τοιχογραφίες, γύψινες διακοσμήσεις, χρώματα και stencil. Επιπλέον, έχει μαγευτική θέα στην παλιά πόλη και τη λίμνη. Έχει ιδιωτικό πάρκινγκ και κλειστό για μοτοσυκλέτες.

Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο κυμαίνονται από 77 έως 160 ευρώ.

Το ξενοδοχείο Aiolis (Αγίου Αθανασίου 30 Καστοριά τκ. 52100, τηλ.: 24670 21080-86) πρόκειται για κτίριο με χαρακτηριστικά γερμανικής και αυστριακής αρχιτεκτονικής, που εδράζεται 11 χμ. από το αεροδρόμιο στην πόλη. Είναι τεσσάρων αστέρων και διαθέτει πάρκινγκ, ενώ παρέχει Μίνι Μπαρ, Κλιματισμό, Μπανιέρα ή Ντουζιέρα, Κεντρική Θέρμανση, Στεγνωτήρας Μαλλιών (Σεσουάρ), Τηλέφωνο, Φαξ.

Έχει και σουίτα 2 ατόμων. Ήταν παλαιό αρχοντικό και αυτό. Ένα μικρό δίκλινο δωμάτιο θα σας κοστίσει 60 ευρώ, ενώ ένα μεγαλύτερο 80 ευρώ, και τα δύο με πρωινό.

Το Αρχοντικό του Βέργουλα (Αιδίτρας 14, Ντουλτσό, Καστοριά, τηλ.: 24670 23415) βρίσκεται στην περιοχή Ντούλτσο, στην παλιά πόλη της Καστοριάς. Η αρχιτεκτονική του είναι βασισμένη στο ξύλο και του δίνει μια άλλη αύρα. Είναι από τα σημαντικότερα διατηρητέα της Δυτικής Μακεδονίας με φρουριακή μορφή και αυθεντικά αντικείμενα εποχής.

Διαθέτει 12 δωμάτια με όλες τις ανέσεις με ξύλινα δάπεδα και παραδοσιακή διακόσμηση. Υπάρχουν δωμάτια με θέα στη λίμνη ενώ τα δωμάτια στον πρώτο όροφο διαθέτουν και τζάκι. Στο ισόγειο λειτουργεί 'enoteca', με ελληνικά, ιταλικά και γαλλικά κρασιά.

Η κουζίνα του είναι παραδοσιακή, με πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς, το ψωμί ζυμωτό σε φούρνο με ξύλα.Το ξενοδοχείο διαθέτει εστιατόριο που το βράδυ μετατρέπεται και σε wine bar. Όσο για το πρωινό, πέρα από το κλασσικό continental, θα απολαύσετε ζυμωτό ψωμί καθώς και αλμυρές ή γλυκές πίτες.

Δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δεκτά κατοικίδια. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο κυμαίνονται από 88 έως 118 ευρώ, με πρωινό.

Από ξενοδοχεία ξεχωρίζει το ομώνυμο Καστοριά (Νίκης 122, Βόρεια Παραλία, Καστοριά, τηλ.: 24670 29453) πάνω σχεδόν τη λίμνη της Καστοριάς, τεσσάρων αστέρων με εξαιρετικές παροχές και διαβαθμίσεις στα δωμάτια ανάλογα με τη θέα.

Προσφέρει Μίνι Μπαρ, Κλιματισμός, Μπανιέρα ή Ντουζιέρα, Στεγνωτήρας Μαλλιών (Σεσουάρ), Χρηματοκιβώτιο, Δορυφορική Τηλεόραση, Υπηρεσία Δωματίου, 24ωρη Ασφάλεια και Θυρίδα Φύλαξης Τιμαλφών. Το δίκλινο δωμάτιο με θέα στη λίμνη αυτήν την εποχή θα σας κοστίσει 116 ευρώ, ενώ χωρίς θέα 106 ευρώ.

Εξίσου πολυτελή διαμονή προσφέρει και το Ξενοδοχείο Τσάμης (Δισπηλιό Καστοριάς, τηλ.: 24670 85334) με θέα στη λίμνη, Στον υπέροχο κήπο του ξενοδοχείου δίπλα στην λίμνη μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το δείπνο σας. Από την προβλήτα του ξενοδοχείου μπορείτε να πραγματοποιήσετε κρουαζιέρα στην λίμνη της Καστοριάς με τα καράβια που κάνουν στάση στην προβλήτα του ξενοδοχείου.

Θα βρείτε επίσης ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο με όλα τα απαραίτητα όργανα γύμνασης, δύο σάουνες, καθώς και υδρομασάζ. Τα δίκλινα δωμάτια με θέα στη λίμνη κοστίζουν 80 ευρώ, ενώ αυτά με θέα στο βουνό 70 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις περιλαμβάνεται το πρωινό.

Πού θα φάτε:

H Kαστοριά διαθέτει υπέροχα εστιατόρια όπως:
Nautical Hall (τηλ.: 24670 29400, 24670 24418): Χώρος κομψός, μοντέρνος και πρωτότυπος, για δείπνα με στυλ και θέα στη φωτισμένη λίμνη της Καστοριάς. Mπορείτε να απολαύσετε και τον καφέ ή το ποτό σας.

Τιμή: από €17 το άτομο (γεύμα και ποτό).
Κράτεργο (Ορεστείων 19, τηλ.: 24670 29981): Ένα πρώην κτίριο φυλακών γίνεται μεζεδοπωλείο και αποδεικνύει πώς ένας αρνητικά φορτισμένος χώρος μπορεί να αλλάξει πόλο και να αποπνέει φιλική θετικότητα.

Η Γιάννα μαγειρεύει, ο Γιώργος σερβίρει και επιβλέπει, οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές. Δοκιμάστε το τσίπουρό τους (ο χάλκινος αποστακτήρας δεν είναι μόνο ντεκόρ) και αν έχει κόσμο, κάντε υπομονή για ωραία τηγανιά, μοσχάρι σαλμί και νόστιμα σαγανάκια.

Τιμή: € 8-12
Ντολτσό (Τσακάλη 2, τηλ.: 24670 23377): Καταλαμβάνει το ισόγειο ενός αρχοντικού που χτίστηκε το 1860 και μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν γουναράδικο. Η οικογένεια το γύρισε στη γεύση: ψητά, κεφτεδάκια με σάλτσα μακάλο (ντομάτα, αλεύρι, σκόρδο, λάδι), σαρμάδες, χοιρινό με λάχανο τουρσί (αρμιά), και όταν υπάρχει, φρέσκο αγριογούρουνο.

Τιμή: € 10-14
Κροντήρι (Ορεστιάδος 13, τηλ.: 24670 28358): Ευρύχωρο μεζεδοπωλείο σε επίπεδα, με ατού τη θέα στη λίμνη. Αν και γίνεται προσπάθεια απόδοσης της τοπικής κουζίνας, οι γεύσεις είναι συμπαθείς χωρίς ιδιαιτερότητες.

Αντισταθμίζει η θέα στη λίμνη. Τιμή: € 14-18

Πού θα πιείτε καφέ:

Όλη η νότια παραλία έχει πολύ όμορφα καφέ που το βράδυ είναι και μπαράκια, όπως τα Zaza (Μ. Αλεξάνδρου 61, 24670 24016): Όμορφο καφέ με πρωτότυπες και αναπαυτικές μπαμπού πολυθρόνες, πινελιές χρώματος να κάνουν πιο χαρούμενο το ντεκόρ και θέα στη λίμνη από την τζαμαρία.

Baccarat (Μ. Αλεξάνδρου 71, τηλ. 24670 23332): Μοντέρνος χώρος για καφέ ή ποτό. Aποτελεί ένα από τα στέκια της πόλης, με προσεγμένες μουσικές επιλογές ροκ ρεπερτορίου ή μπλουζ…

Για πιο βραδινή διασκέδαση, προτείνουμε το Cinema στο εμπορικό και το La.la.i. (Μητροπόλεως & Β.Κωνσταντίνου 1): Μια «κουρτίνα» από μαύρες υφασμάτινες ίνες, καναπέδες σε λευκό και μαύρο, κολόνες-καθρέφτες και μια κεντρική μεταλλική μπάρα που περιβάλλεται από τετράγωνα stands, συνθέτουν το ντεκόρ ενός μοντέρνου bar που εμφανίστηκε πρόσφατα.

Μainstream μουσικές και ελληνικά.

Oriental (Διοικητηρίου 3, Κρατήσεις: 6947040060- 61): Μουσική σκηνή για βραδιές που συνδυάζουν την ελληνική μουσική με το ανατολίτικο στυλ. Αναπαυτικοί καναπέδες και ναργιλέδες σε πολλές γεύσεις σε ένα από τα καθιερωμένα πλέον στέκια της πόλης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα