της Φιλουμένας Ζλατάνου

Πριν λίγο καιρό στα πλαίσια μίας εκδήλωσης που θα πραγματοποιούταν στις Σέρρες, μου πρότειναν να πάω. Ήταν σίγουρα από τις ωραιότερες προτάσεις που μου έχουν κάνει για εντός της Ελλάδας ταξίδι. Οι Σέρρες είναι από τα μέρη της Βόρειας Ελλάδας που ίσως δεν είναι πρώτα στον κατάλογο επιλογής για να τα επισκεφτείς, καθώς απέχουν 615 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Πολύ κακώς κατ’ εμέ. Η ομορφιά της περιοχής ξετυλίγεται πέπλο πέπλο στον επισκέπτη, καθώς έχει πολλά μέρη να δεις και να ερωτευτείς.

Ναι, ερωτευτείς, διότι οι Σέρρες και η γύρω περιοχή απευθύνονται σε όλα τα γούστα και σε όλες τις ηλικίες.

Αξιοθέατα, πεζοπορία, clubbing, χαμάμ, πικνίκ, βουνά, δάση, πόλη γεμάτη ζωή, χωριουδάκια παραδοσιακά ακατοίκητα, ό,τι θελήσει ένας επισκέπτης το βρίσκει. Κάθε χωριό γύρω από τις Σέρρες είναι ξεχωριστό, με το δικό του μοναδικό χρώμα.

Καλό είναι να έχετε αυτοκίνητο μαζί σας για να μπορέσετε άνετα να τα γυρίσετε. Το Χιονοχώρι είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που δεν κατοικείται πλέον. Είναι όλο πετρόχτιστο και ο νόμος απαγορεύει να χτίσει κανείς τσιμέντο.

Μέχρι πέρυσι έμεναν δύο παππούδες αλλά τώρα έχει ερημωθεί τελείως.

Στο χωριό Λιθότοπο, που βρίσκεται δίπλα στη Λίμνη Κερκίνη, μπορείς να φας πολύ καλό ψάρι. Η Κερκίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της χώρας. Είναι μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή του φράγματος στο Στρυμόνα.

Στην περιοχή όμως προϋπήρχε υγρότοπος και έτσι η λίμνη συνεχίζει να φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ειδών και αποτελεί μεταναστευτικό σταθμό πολλών σπάνιων πουλιών. Επιπλέον εκτρέφονται νεροβούβαλοι.

Λόγω της Βουλγαροκρατίας, στα Δαρνακοχώρια έχουν ακόμη μια ιδιαίτερη ντοπιολαλιά. Αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς για να περιηγηθεί στα σοκάκια τους και να μιλήσει με τους κατοίκους. Από τα Δαρνακοχώρια που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Εμμανουήλ Παππά, η Πεντάπολη, το Χρυσό και το Άγιο Πνεύμα.

Επίσης, ένα υπέροχο χωριουδάκι είναι τα Άνω Πορόια Σερρών, στο βουνό ψηλά, με εξαιρετική θέα και όλο από πέτρα.

 Η Πρώτη των Σερρών, άρρηκτα συνδεδεμένη με όλη την πολιτική ιστορία του 20ου αιώνα, καθώς εκεί είναι η γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι αξιοποιημένη, και είναι το μόνο χωριό που διαθέτει κολυμβητήριο. Αξίζει μία βόλτα στο Βυζαντινό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου ή 'Προδρομούδι', που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τις Σέρρες, πηγαίνοντας προς τον Αη- Γιάννη.

Στην πόλη των Σερρών από τους καλύτερους καλοκαιρινούς προορισμούς είναι η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, με τα πλατάνια και τις γραφικές ξύλινες γέφυρες να δεσπόζουν στη μία πλευρά και τα καλοκαιρινά καφέ-μπαρ και κλαμπ να σφύζουν από ζωή στην άλλη.

Εάν είστε λάτρεις του σκι, μην αμελήσετε να πάτε το χειμώνα στο Λαϊλιά με την πλούσια δασική του βλάστηση και το σύγχρονο χιονοδρομικό του κέντρο. Εκτός από αυτό, όμως, επιβάλλεται να επισκεφτείτε το πετρόχτιστο, παραδοσιακό χαμάμ στο Άγκριστρο, που διαθέτει και καλοφτιαγμένο Ξενώνα, όπου πωλούνται και παραδοσιακά προϊόντα.

Ιαματικές πηγές έχει και στο Σιδηρόκαστρο.

Η Αμφίπολη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νομού. Διαθέτει και Μουσείο. Στον αρχαιολογικό χώρο της Aμφίπολης υπάρχει ο 'Λέων της Aμφίπολης' σύμβολο περηφάνειας αλλά και φύλακας της αρχαίας πόλης.

Αξίζει επίσης μία επίσκεψη στο Σπήλαιο της Aλιστράτης, μετά το οποίο μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Φαράγγι και το Γιοφύρι του Αγγίτη και να θαυμάσετε την κατασκευή των Μακεδόνων του Φιλίππου Β, σε μια προσπάθεια να αποξηράνουν τα τενάγη των Φιλίππων και Δράμας.

Μέσα στην πόλη των Σερρών ανεβείτε στον Κουλά, όπου βρίσκεται ο Πύργος του Ορέστη. Η θέα είναι υπέροχη. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα βυζαντινής προελεύσεως που μπορείτε να περιηγηθείτε.

Τέλος, επιβάλλεται να δοκιμάσετε ακανέ Σερρών και την κλασσική σερραϊκή μπουγάτσα. Τα τρία καλύτερα ζαχαροπλαστεία είναι ο 'Ακανές Ρούμπου', το 'Παγωτό-Τουλουμπάκι-Ακανές Βασάκη' και το φημισμένο 'Παρφέ'. Το 'Σερραϊκόν' και το 'Χρυσό' είναι τα καλύτερα μπουγατσατσίδικα (όπως λέγονται στη Βόρεια Ελλάδα) των Σερρών.

Πού να μείνετε

Φίλιππος- Ξενία (Αγίας Σοφίας 1, Σέρρες, 23210 99360): Ένα ξενοδοχείο Πρώτης Κατηγορίας που θα σας προσφέρει όλη την πολυτέλεια που θέλετε, από 80 ευρώ με πρωινό.
Ελπίδα (Μεραρχίας 66, Σέρρες, 23210 59311): Από 65 ευρώ το δίκλινο, εξτρά το πρωινό 6 ευρώ ανά άτομο.


Έλενα (Τσαλοπούλου 7, Σέρρες, τηλ.: 23210 62184, 23210 63103): Από 60 ευρώ με πρωινό το δίκλινο.
Μητρόπολις (Διον.Σολωμού 49, Σέρρες, τηλ.: 23210 54433, 63065, 22271): Από 50 ευρώ το δίκλινο αλλά δεν παρέχεται πρωινό.


Αλεξάντερ (τηλ.: 23210 78777): Στο Λευκώνα Σερρών, μία από τις πιο μεγάλες και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Πού να φάτε

  • Κεντρικόν: Ταβέρνα-ουζερί με πολύ καλή κουζίνα.
  • Νέο Κρόνιο: Στον πεζόδρομο της Νομαρχίας, ένα από τα παραδοσιακά ουζερί των Σερρών.
  • Περί ορέξεως… κάτσε καλά: Μεγάλο εστιατόριο με πολύ καλή κουζίνα.
  • Ηρωϊκός: Για καλό μπακαλιάρο σκορδαλιά επισκεφτείτε τον 'Ηρωϊκό'.
  • Η 'Ψαροταβέρνα', οι 'Καταρράκτες' και ο 'Καπετάνιος' στον Άη-Γιάννη ενδείκνυνται για φρέσκο ψάρι.

Καφέ-Μπαρ-Κλαμπ

  • Αίγλη: Μπαρ με έντεχνη- λαϊκή μουσική.
  • Άρωμα Πόλης: Στην Πλατεία Ελευθερίας, προσεγμένο καφέ που ενδείκνυται για έξοδο και κουβέντα.
  • Εν Σέρραις
  • Γκόγια: Μπαρ με έθνικ Μουσική.
  • Μπρίκι: Μοιάζει με το Μπρίκι της Αθήνας και είναι must.
  • Moi: Και για καφέ και για βράδυ με πολύ ωραία ατμόσφαιρα.
  • Splendid: Μπαρ με ροκ μουσική.
  • Cuba (στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων)
  • New York
  • Galea
  • SofaQ: Ένα από τα φημισμένα Bar-restaurant με μεσογειακή κουζίνα. Στον πεζόδρομο Π. Τσαλδάρη

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα