Όταν ήμουν μικρή -όπως φαντάζομαι ισχύει με όλα τα παιδιά- τα Ζωολογικά Πάρκα ήταν πάντα το καλύτερό μου. Ο Εθνικός Κήπος στο Ζάππειο, που κάποτε φιλοξενούσε ένα μάλλον θλιβερό ζωολογικό πάρκο, στα μάτια μου φάνταζε παράδεισος! Και το να ταΐζουμε με το μπαμπά μου τις πάπιες που κυκλοφορούσαν ελεύθερες μπορούσε να με γεμίσει ευτυχία για μέρες.

Μετά μεγάλωσα. Άρχισα να γίνομαι όλο και πιο ευσυνείδητη σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και πολύ υποψιασμένη ως προς τις συνθήκες διαβίωσης τους στα ζωολογικά πάρκα, όσο οργανωμένα και να δείχνουν πως είναι αυτά.

Και ομολογώ ότι οι σκέψεις αυτές με έκαναν να διστάσω πριν δεχθώ τελικά να επισκεφθώ το περασμένο σαββατοκύριακο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Μάλλον έκανα λάθος.

Το Πάρκο ιδρύθηκε πριν ακριβώς 8 χρόνια, φιλοξενώντας αρχικά πουλιά, πιο συγκεκριμένα, την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή πουλιών στον κόσμο, μερικά ζώα φάρμας και τρία τεράστια κλουβιά –μικρογραφίες τριών ηπείρων- με την αντίστοιχη ορνιθολογική πανίδα.

Πράγματι, μπαίνοντας στο Πάρκο, πέρα από τις θαλάσσιες χελωνίτσες σε μικρά λιμνάκια αριστερά και δεξιά, μας υποδέχτηκαν τραγουδιστά αμέτρητες ποικιλίες (εξωτικών και μη) πουλιών, περιορισμένα πάντα σε ασφαλισμένα κλουβιά, γειτονικά τοποθετημένα ωστόσο για να «τα λένε» με την ησυχία τους οι φτερωτοί φίλοι.

Ένα χρόνο μετά, στο Πάρκο προστέθηκε ο «Κόσμος των Ερπετών», ένας χώρος όπου οι πύθωνες, οι βόες αλλά και μερικοί κροκόδειλοι δείχνουν να έχουν βρει την ησυχία τους, αφού μικροί και μεγάλοι μπορούν πλέον να τους παρατηρούν από πολύ κοντά με θαυμασμό και χωρίς ίχνος τρόμου.

Στα πλαίσια της εξοικείωσης, για κακή τους τύχη όμως, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που -από την προνομιακή θέση της ασφάλειας- χτυπούν με μανία τα δάχτυλά τους στις βιτρίνες των κουτιών που τα φιλοξενούν, με αποτέλεσμα να ταράζουν τα κακόμοιρα τα φίδια και να προκαλούν φυσικά την εξαγρίωση των επιστατών του πάρκου.

Άλλες φορές πάλι, ακούγεται ένα βρυχηθμός από το στέκι του κροκόδειλου και τότε οι επισκέπτες επανέρχονται άμεσα στην τάξη.

Πραγματική έρημος μας περίμενε στην «Αφρικανική Σαβάνα», που φιλοξενεί από το 2003 μερικές απίθανες Καμηλοπαρδάλεις, Αντιλόπες και Ζέβρες (οι οποίες, όπως μάθαμε, έχουν λευκές λουρίδες στο μαύρο τρίχωμά τους και όχι το αντίστροφο).

Τα μικρά παιδιά, μάλιστα, ξετρελαίνονται όταν οι πανύψηλες καμηλοπαρδάλεις τα πλησιάζουν, χαιρετώντας τα υπόκωφα, αφού, όσο παράξενο κι αν σας φανεί, δεν έχουν φωνητικές χορδές!

Την παράσταση, πάντως, κλέβει, μεταξύ άλλων, η περίφημη Κλάρα (guest star σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή), η οποία πέρσι γέννησε το Κλαράκι της και έχει πλέον την καλύτερη παρέα. Όλα αυτά διαδραματίζονται στην Φάρμα, όπου θα συναντήσετε μεταξύ άλλων κουνελάκια, κάποια εκ των οποίων περιφέρονται ελεύθερα στο πάρκο, γουρουνάκια, σκυριανά άλογα, κατσίκια και πάπιες.

Στην «Ελληνική Πανίδα», πάντως, λίγο παραδίπλα τα πράγματα έχουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον: Καφέ αρκούδες, λύκοι, αλεπούδες, αγριόγατες και βίδρες απολαμβάνουν το γεύμα τους λίγα μόνο μέτρα μακριά μας, φιλήσυχα και ειρηνικά.

Κατά τ’άλλα αξίζει κανείς να επισκεφθεί τους συμπαθέστατους ιπποπόταμους και να καλωσορίσει στη ζωή τον «μικρό» Μποσέντα που γεννήθηκε πριν μερικούς μήνες, να παρατηρήσει του πελαργούς και τους πελεκάνους, να φωτογραφίσει τα Φλαμίνγκο και να πει ένα «γεια» στους πολυσυζητημένους τον τελευταίο καιρό Μακάκους, που παίζουν ασταμάτητα.

Οι πίθηκοι και οι μαϊμούδες είναι πραγματικά αξιολάτρευτα ζώα, ειδικά αν τα επισκεφθείτε στο «Δάσος των Μαϊμούδων», όπου γίνεται ένας πραγματικός χαμός. Ενώ οι κακόμοιροι οι πιγκουΐνοι έμοιαζαν έτοιμοι για ομαδική αυτοκτονία, παρατεταγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον στους 30 βαθμούς υπό σκιά!

Περιδιαβαίνοντας τα 190 συνολικά στρέμματα του Αττικού Πάρκου, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα κουραστείτε. Η στάση σας μπορεί να σας βρει είτε δίπλα σε κάποιον από τους υπαίθριους χώρους πικ-νικ, στην καφετέρια ή στην παιδική χαρά με τις κούνιες και το καρουζέλ που λατρέψουν τα παιδιά.

Χαλαρώστε πίνοντας ένα αναψυκτικό για να ανακτήσετε δυνάμεις: Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει πολλά ακόμα να μας μάθει!

Χρήσιμα tips: 

  • Ακολουθήστε προσεκτικά τον χάρτη της διαδρομής προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (θα τον βρείτε στο site του Πάρκου), γιατί ταμπέλες στην Περιφερειακή Υμηττού δεν υπάρχουν, παρά μόνο όταν θα έχετε ήδη φτάσει πολύ κοντά. 
  • Προτιμότερο είναι να επισκεφθείτε το Πάρκο νωρίς το πρωί, που τα ζώα θα είναι ξεκούραστα και δραστήρια. Από το μεσημέρι και μετά τα ζωάκια έχουν ταϊστεί με αποτέλεσμα, ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει, να βρίσκονται σε… καταστολή. 
  • Κατά τη βόλτα σας εκεί φορέστε καπέλο (και αντηλιακό). Το μοναδικό ίσως, αλλά σοβαρό, μειονέκτημα του Πάρκου είναι η έλλειψη πρασίνου και δέντρων και η ζέστη μπορεί να σας φανεί αφόρητη. 
  • Μην ταΐζετε, μην πετάτε αντικείμενα και μην ενοχλείτε τα ζώα. Τα 54 άτομα προσωπικό του πάρκου φροντίζει 24 ώρες το 24ωρο να καλύπτει τις ανάγκες του κάθε ζώου, ενώ κυκλοφορούν συνεχώς στο χώρο φύλακες που ελέγχουν την ασφάλεια των ζώων. Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο παρέχεται πλήρης υποδομή για άτομα με ειδικές ανάγκες. 
  • Μετά από συνεννόηση με τους υπευθύνους μπορείτε να οργανώσετε εκεί παιδικά πάρτι ή όποια άλλη εκδήλωση. Στο Πάρκο πραγματοποιούνται, άλλωστε, και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές κάθε ηλικίας. 
  • Γίνετε «Φίλος του Πάρκου»: Με μία ετήσια συνδρομή που κυμαίνεται από 80 έως 500 ευρώ μπορείτε να υιοθετήσετε ένα αγαπημένο σας ζωάκι, βοηθώντας έτσι το Πάρκο για την πληρέστερη φροντίδα του (Περισσότερες πληροφορίες στο site του Πάρκου). 
  • Στην είσοδο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου υπάρχει κατάστημα για να προμηθευτείτε αναμνηστικά δωράκια και σουβενίρ. 
  • Το Πάρκο είναι ανοιχτό καθημερινά όλο το χρόνο από τις 9.00 έως τη δύση του ήλιου. 
  • Είσοδος: Ενήλικες: 14 ευρώ, παιδιά 3-12 ετών: 10 ευρώ, παιδιά κάτω των 3 ετών: ελεύθερα. Υπάρχουν ειδικές τιμές για γκρουπ, αλλά και μία ετήσια κάρτα για παιδιά και ενήλικες στα 35 και 45 ευρώ αντίστοιχα.

Και κάτι ακόμα…
Μάθετε στα παιδιά να αγαπούν τα ζώα. Παρατηρήστε τα μαζί τους, ρωτήστε τους υπεύθυνους του Πάρκου πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη ζωή του κάθε ζώου και θα χαρούν να σας διαφωτίσουν. Αφιερώστε ποιοτικά τον χρόνο αυτό μαζί τους.

Αν μη τι άλλο, μετά από μερικά χρόνια αυτές είναι οι στιγμές που θα θυμούνται με χαμόγελο.

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Θέση Υαλού, Σπάτα, τηλ. 210 6634724.

Έλενα Μπούλια

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας