της Έλενας Μπούλια

Με ρωτάνε πώς μου φάνηκε η Βιέννη. Και ενώ κάθε φορά που ταξιδεύω σε ένα καινούργιο μέρος έχω σαν πρώτη σκέψη μία σαφή απάντηση ('Μου άρεσε' - 'Δε μου άρεσε'), με τη Βιέννη είναι διαφορετικά. Δυσκολεύομαι να απαντήσω. Ίσως γιατί η μικρή, καταπράσινη αυτή πόλη του ενάμιση εκατομμυρίου κατοίκων απέχει τόσο μα τόσο πολύ από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας, που -στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον- με ξένισε.

Μου θύμισε το συναίσθημα που μου είχε δημιουργήσει όταν ήμουν παιδάκι το παραμύθι του Χάνσελ και της Γκρέτελ. Ή, μάλλον, το συναίσθημα που δεν μου είχε δημιουργήσει.

Και πώς θα μπορούσα να 'νιώσω' σε μια πόλη με πυκνότητα 4 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όταν στην Αθήνα η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι τετραπλάσια; 'Παράδεισος!', σκέφτηκα την πρώτη μέρα εκεί. Άριστα μεταφορικά μέσα, πεντακάθαροι δρόμοι και τα κτίρια… Κλασικά, μπαρόκ, ρωμαϊκά! Η χαρά του αρχιτέκτονα.

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το πόσο καλά είναι διατηρημένα τα κτίρια της πόλης, αν σκεφτεί κανείς ότι η Βιέννη δέχθηκε επίθεση τόσο από τα ναζιστικά όσο και από τα σοβιετικά στρατεύματα στους Παγκόσμιους Πολέμους.

Ίσως, πάλι, αυτό που με ξένισε να ήταν η διάχυτη κουλτούρα που αιωρείται στην ατμόσφαιρα της Βιέννης. Το Burgtheater θεωρείται ένα από τα καλύτερα του γερμανό-φωνου κόσμου, το Voklstheater χαίρει παγκόσμιας εκτίμησης με τις εξαιρετικής κλασικές και σύγχρονες παραστάσεις που ανεβάζει, ενώ η Όπερα της πόλης (Staatsoper), η διασημότερη του κόσμου αφού φιλοξενεί μία από τις αρτιότερες φιλαρμονικές ορχήστρες, θα μπορούσε να θεωρηθεί αρχιτεκτονικό θαύμα.

Τα δε Πανεπιστήμια μου έδωσαν την αίσθηση ότι φιλοξενούν πρίγκιπες και όχι multi-culti φοιτητές. Πείτε το φθόνο, αλλά τη δεύτερη μέρα, ο Παράδεισος που ξετυλιγόταν σε κάθε γωνιά άρχισε να με πνίγει.

Τα καταπράσινα πάρκα ήταν πολύ μεγάλα και περιποιημένα για να είναι αληθινά, οι ίδιοι οι Βιεννέζοι τόσο γλυκομίλητοι και χαμογελαστοί, που νόμιζες ότι σε κοροϊδεύουν, πώς θα επέστρεφα στην Αθήνα μετά από τόσο ισχυρές δόσεις πολιτισμού;

Επισκεφθήκαμε τα περισσότερα από τα αξιοθέατα που προτείνουν οι τουριστικοί οδηγοί. Θα ξεκινήσω από το Prater, ένα τεράστιο πάρκο στο δεύτερο προάστιο της Βιέννης, που φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα λούνα παρκ της Ευρώπης διάσημο για τη ρόδα του (Riesenrad), η οποία κατασκευάστηκε το 1897.

Για πολλούς το Riesenrad είναι τοπόσημο της Βιέννης αφού από τα 'δωματιάκια' του μπορεί κανείς να θαυμάσει ολόκληρη την πόλη. Τοπόσημο, αναμφισβήτητα, είναι και ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom), η Μητρόπολη της Βιέννης, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε το 1147.

Ο ήχος από τις καμπάνες του Ναού πραγματικά μας καθήλωσε, το ίδιο και η θέα από τα μπαλκόνια της οροφής του, η οποία ωστόσο δεν ενδείκνυται σε όσους πάσχουν από υψοφοβία.

Σημεία που αξίζει να επισκεφθείτε είναι σίγουρα τα επιβλητικά αυτοκρατορικά παλάτια Hofburg και Schönbrunn, στο οποίο βρίσκεται και ο παλαιότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου. Oι λάτρεις της τέχνης θα ενθουσιαστούν με τα μουσεία Albertina και, περισσότερο κατά τη γνώμη μου, με το Belvedere, το οποίο στεγάζεται στο εκπληκτικό πρώην ανάκτορο και φιλοξενεί κορυφαία έργα τέχνης από το Μεσαίωνα, τη Μπαρόκ εποχή αλλά και τον 20ο αιώνα (Klimt, Schiele κ.α.).

Αξίζει, τέλος, αν έχετε χρόνο να κάνετε μία βόλτα και στα μουσεία Ιστορίας της Τέχνης και Φυσικής Ιστορίας, με τους τεράστιους κήπους και τις απαράμιλλης βαρύτητας συλλογές.
Εκεί πάντως που θα βρείτε σίγουρα χρόνο να πάτε είναι στις δύο μεγάλες αγορές της Βιέννης.

Στην πρώτη, αναπόφευκτα, αφού αποτελεί το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Το Graben, λοιπόν, ξεκινάει από την Stephansplatz και τον ομώνυμο Ναό, και στον κεντρικό του δρόμο, την Kärtnerstrasse, φιλοξενεί τις διασημότερες μπουτίκ αλλά και τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων με είδη ένδυσης και υπόδησης.

Είναι κάτι σαν το δικό μας Κολωνάκι, όπου οι Βιεννέζοι τους θερινούς μήνες λιάζονται στα υπαίθρια μπιστρό και χαζεύουν την 'πασαρέλα'.

Πολύ πιο προσιτή και international είναι η αγορά της Mariahilferstrasse. Εκεί συνυπάρχουν τα πιο σύγχρονα και μεγάλα εμπορικά πολυκαταστήματα, με μικρά, παραδοσιακά μαγαζάκια, στα οποία θα βρείτε γνήσια βιεννέζικα είδη λαϊκής τέχνης, με έμφαση στα έπιπλα, τα διακοσμητικά, αλλά και εξαιρετικά second-hand stores.


Τώρα που το ξανασκέφτομαι… η Βιέννη μου άρεσε. Όπως μου άρεσε εκείνη η απίθανη Sacher Torte, με εκείνο το εντυπωσιακό γλασάρισμα, που λυπόμουν να φάω για να μην την χαλάσω. Αλλά -μεταξύ μας- την έφαγα τελικά…
Πού θα φάτε – βγείτε – πιείτε καφέ στη Βιέννη;

Στη Βιέννη θα βρείτε αμέτρητα εστιατόρια για κάθε γούστο και… βαλάντιο. Αυτά που κλέβουν, όμως, την παράσταση είναι τα λεγόμενα Imbiss (= γρήγορο φαγητό) που δεν είναι βέβαια εστιατόρια, αλλά μικρές καντίνες με μερικά σκαμπό όπου θα δοκιμάσετε τα καλύτερα λουκάνικα (bratwurst) και hot-dogs της ζωής σας! Θα βρείτε αμέτρητα στους δρόμους της Βιέννης καθώς θα βολτάρετε ή θα κάνετε τα ψώνια σας.

Ακολούθως, συνηθισμένα στην πόλη είναι και τα μαγαζιά-καφετέριες που μοιάζουν με γαλλικά μπιστρό και διαθέτουν στους καταλόγους τους λίγα αλλά καλά πιάτα και παραδοσιακά γλυκά που θα σας ξετρελάνουν. Οι Βιεννέζοι, επίσης, συχνάζουν όλες τις ώρες της μέρας σε μπυραρίες, ή Irish pubs, όπου μπορούν να σας ετοιμάσουν κρεατο-λιχουδιές για να συνοδεύσετε τη μπύρα σας.

Οι καλύτερες από αυτές είναι: Το Charlie P’s (Währinger Strasse 3) με το πολύ ευχάριστο περιβάλλον, το Chelsea (Stadtbahnbögen 29-31, με το Μετρό Στάση: Josefstädter Strasse) που μαζεύει 'φοιτητόκοσμο', παίζει ροκ, και μένει ανοιχτό μέχρι το πρωί και το Billy’s Bones (Schlickplatz 4) για εξαιρετικά burgers, αλλά και για τους φανατικούς του ποδοσφαίρου, αφού διαθέτει δύο τεράστιες οθόνες.

Τα σαββατοκύριακα μένει ανοιχτά μέχρι τις 2.00πμ.

Οι έθνικ κουζίνες είναι ένας ακόμα αγαπημένος γαστρονομικός προορισμός των Βιεννέζων. Στην πόλη θα βρείτε αμέτρητα ελληνικά (δεν τα συστήνουμε), κινέζικα και μεξικάνικα εστιατόρια. Από τα τελευταία μας άρεσαν πολύ το Maria’s Cantina (Schubertgasse 13), με την σπιτική κουζίνα και τις πολύ καλές τιμές, και το Maria’s Roses (Biberstrasse 8), το οποίο διοργανώνει εβδομαδιαία μοναδικές χορευτικές βραδιές.

Στην κατηγορία των έθνικ εστιατορίων, ξεχωρίσαμε, τέλος, την (με έδρα τη Γερμανία) αλυσίδα Maredo (Κεντρικό Κατάστημα: Fleischmarkt 18, Δεύτερο Κατάστημα: Opernring 3-5) με τη γνήσια αργεντίνικη κουζίνα. Σχετικά 'τσιμπημένο' σε τιμές (περί τα 40 ευρώ το άτομο), αξίζει πάντως τον κόπο για το καλό φαγητό και το ευχάριστο περιβάλλον.

Αν πάλι επιθυμείτε αμιγώς βιεννέζικη κουζίνα, ζουμερά σνίτσελ και εξαιρετικά μπιφτέκια ή burger σε πραγματικά καλές τιμές, σας προτείνουμε τα: Wienerwald (= Βιεννέζικο Δάσος): Αλυσίδα εστιατορίων στη Γερμανία και την Αυστρία που λειτουργεί από το 1955 με παραδοσιακή κουζίνα (μεγάλη ποικιλία σε κοτόπουλα, σνίτσελ, χοιρινά κλπ).

Πολύ καλές τιμές. (Διεύθυνση: Slamastraße 29, στο κέντρο της Βιέννης). Και την αλυσίδα Schnitzelhaus (πάνω από 30 εστιατόρια σε όλη την πόλη), στην οποία αν καταφέρει κανείς να φάει δύο γεμιστά Rio Grande Schnitzel σε μία ώρα, δεν πληρώνει τίποτα.

Το δοκιμάσαμε. Είναι αδύνατο!

Το απογευματάκι στη Βιέννη είναι πιθανό να σας βρει σε κάποια καφετέρια ή, αν θέλετε να 'do as the Viennese' σε κάποια μπυραρία. Για βιεννέζικο kaffe, λοιπόν, σας προτείνουμε το Steincafé (Währinger Strasse 6-8) όπου μπορείτε και να φάτε ή να απολαύσετε κάποιο γλυκό, το Testarossa Café (Dr.

Karl Lueger Ring 14), που προτιμάται από τους ντόπιους για business-lunch, και το χαριτωμένο Di Stefano, όταν βρεθείτε για ψώνια στη Mariahilferstrasse, ενώ για μπύρα κάτσαμε στο πολύ in (για τους νεώτερους) Anton Frank (Gymnasiumstraße 25).

Μία ζωντανή φοιτητούπολη, όπως είναι η Βιέννη, δεν θα μπορούσε να μην βρίθει από clubs και bars. Συγκεκριμένα, στην πόλη θα βρει κανείς τριών ειδών nightclubs: Τα μεγάλα clubs όπου συχνάζουν οι νεώτεροι, τα prive clubs όπου συχνάζει η αφρόκρεμα των εύπορων Βιεννέζων, και τα bar-clubs με την πιο χαλαρή ατμόσφαιρα, όπου συχνάζουν… όλοι! Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην -άτυπα ονομασμένη- συνοικία Bermudadreieck (καλά υποψιάζεστε, το Τρίγωνο των Βερμούδων), όρος που χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τους Βιεννέζους, ως απάντηση στην ερώτηση: Τι θα κάνεις το βράδυ; Εμείς εκεί επισκεφθήκαμε και σας προτείνουμε τα clubs 'Q' και 'Ride'.

Και στα δύο γινόταν πα-νι-κός!

Πού θα μείνετε στη Βιέννη;

  • Hotel Post: Ιστορικό ξενοδοχείο μέσα στο κέντρο της πόλης, δίπλα στα σημαντικότερα αξιοθέατα, και με πολύ καλές τιμές. Διαθέτει μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, με ιδιωτικό ή κοινόχρηστο μπάνιο, και οι τιμές τους ξεκινούν από 97 ευρώ το δίκλινο με μπάνιο και από 66 ευρώ το δίκλινο χωρίς μπάνιο. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και πρωινό.
  • Schweizer Pension Solderer: Πεντακάθαρη και φιλικότητα πανσιόν στο κέντρο της Βιέννης. Τα δωμάτια εδώ χωρίζονται σε μονόκλινα και δίκλινα με ιδιωτικό ή με κοινόχρηστο μπάνιο. Οι τιμές τους ξεκινούν από 80 ευρώ για ένα δίκλινο με μπάνιο, συμπεριλαμβανομένου βιολογικού μπουφέ για πρωινό. Διατίθενται επίσης και επί πληρωμή θέσεις πάρκινγκ.
  • Pension Nossek: Επίσης στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο Graben, με τα αξιοθέατα και τα καταστήματα να βρίσκονται σε απόσταση μερικών λεπτών με τα πόδια. 30 όμορφα, ψηλοτάβανα δωμάτια, με παραδοσιακή βιεννέζικη διακόσμηση, που χωρίζονται σε μονόκλινα, δίκλινα και σουίτες. Η τιμή για ένα δίκλινο ξεκινά από 110 ευρώ τη μέρα.
  • Hotel zur Wiener Staatsoper: Ένα εντυπωσιακό νέο-μπαρόκ κτίριο, με μία πανέμορφη πρόσοψη που δείχνει να έχει ξεχαστεί στον 19ο αιώνα. Βρίσκεται δίπλα στην Kärntner Strasse, τον δρόμο που αποτελεί την κεντρική αγορά της Βιέννης αλλά ένα λεπτό από την Όπερα. Τα πανέμορφα δωμάτιά του χωρίζονται σε δίκλινα και τρίκλινα και οι τιμές τους ξεκινούν από 113 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.
  • Hotel am Schubertring: Ένα ήσυχο ξενοδοχείο στο κέντρο της Βιέννης, στην περίφημη Ringstrasse (δρόμος-δαχτυλίδι), διακοσμημένο με τη γνήσια αυστριακή αρχιτεκτονική. Τα άνετα δωμάτια διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Χωρίζονται σε μονόκλινα, δίκλινα, superior δίκλινα, junior suites και δίχωρες σουίτες και οι τιμές τους ξεκινούν από 128 ευρώ για ένα απλό δίκλινο με πρωινό και φτάνουν τα 218 ευρώ για μία junior σουίτα με πρωινό. Το ξενοδοχείο έχει ήδη ανακοινώσει ειδικές τιμές για την περίοδο του Euro.
  • Hotel Kaiserin Elisabeth: Πολυτελές και πληθωρικό όπως η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, βρίσκεται και αυτό στο κέντρο της Βιέννης και εντυπωσιάζει με τα μεγάλα και πλούσια δωμάτιά του, που χωρίζονται σε μονόκλινα, standard δίκλινα και superior δίκλινα. Οι τιμές τους ξεκινούν από 216 ευρώ για ένα απλό δίκλινο με πρωινό.
  • Hotel Imperial: Αναμφισβήτητα το πολυτελέστερο ξενοδοχείο της Βιέννης, πραγματικά αυτοκρατορικό με τεράστιες αίθουσες και σάλες και εκπληκτικά δωμάτια που χωρίζονται σε μονόκλινα, δίκλινα και σουίτες. Οι τιμές τους ξεκινούν από περίπου 500 ευρώ για ένα δίκλινο-σουίτα με πρωινό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"