Η ηγεσία της αρχαιολογικής ομάδας που εξερευνούσε έναν χώρο στο Μεξικό που δημιουργήθηκε από σεισμό, ισχυρίζεται πως έχει ανακαλύψει τον πρώτο τάφο ενός Αζτέκου ηγεμόνα. Αν οι ισχυρισμοί τους επαληθευτούν, τότε πιθανότατα μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της αρχαιότητας.

Εκείνους που και μόνο στη σκέψη τους, μαγευόμαστε και ταξιδεύουμε αιώνες πίσω σε μεγάλα βασίλεια και αρχαίους πολιτισμούς. Λέτε να έφτασε η ώρα για την ανακάλυψη του αιώνα;

Προς το παρόν, κανένα από τα ευρήματα δεν έχει εκτεθεί σε κοινή θέα, αν και η Μεγάλη Βρετανία σκοπεύει να το πράξει σύντομα.

Δεκατέσσερα χρυσά αντικείμενα από τον χώρο των ανασκαφών θα παρουσιαστούν στο Βρετανικό Μουσείο στα πλαίσια της έκθεσης για τον Moctezuma τον δεύτερο, τελευταίο μεγάλο αυτοκράτορα των Αζτέκων.

Τα συγκεκριμένα αντικείμενα πιθανότατα να είναι τα πρώτα δείγματα μιας πολύ μεγαλύτερης ανακάλυψης. Ο επικεφαλής του Μουσείου, Colin McEwan, μιλάει για πιθανή 'ανακάλυψη της γενιάς'. Η ανασκαφή έγινε στο κέντρο της αρχαίας πόλης Tenochtitlan, κοντά στην Catedral Metropolitana de la Asunción de María, της εκκλησίας που χτίστηκε από τις πέτρες του ναού του Μοκτεζούμα, που καταστράφηκε από τους Ισπανούς το 1521.

Τα ερείπια του ναού είχαν χαθεί σχεδόν για πέντε αιώνες και ανακαλύφθηκαν εντελώς τυχαία το 1978. Τα οικοδομήματα που είχαν χτιστεί τριγύρω από την εκκλησία έκαναν ακόμα δυσκολότερη την ανεύρεση των ερειπίων, αλλά ο σεισμός του 1985 άνοιξε τον δρόμο για τις πρόσφατες ανασκαφές.

Τα καινούργια ευρήματα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, φαίνονται να είναι προσφορές έξω από την είσοδο ενός τάφου. Μεταξύ αυτών, υπάρχει και ένα εντυπωσιακό πέτρινο γλυπτό της Tlaltecuhtli, θεάς της Γης. Ο δρ. Λορέντζο Λοπέζ που το ανακάλυψε, θεωρεί πως είναι διακοσμητική πέτρα (capstone) ενός θαλάμου ταφής.

Όταν οι αρχαιολόγοι μετακίνησαν το γλυπτό το 2007, ανακάλυψαν 4 δοχεία γεμάτα με χιλιάδες αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων σκελετών από ζώα, ένα γλυπτό του θεού της Φωτιάς και ξύλινες μάσκες.

Δίπλα σε αυτά εντόπισαν κάτι που μοιάζει με είσοδο. Ηλεκτρονικοί έλεγχοι που έγιναν, έδειξαν ανωμαλίές στο έδαφος από κάτω τους, γεγονός που κάνει τον δρ. Χουάν να μιλάει για την ύπαρξη ενός βασιλικού τάφου.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης αρκετές γύψινες σφραγίδες, πράγμα που σημαίνει πως ο χώρος δεν λεηλατήθηκε. Μεταξύ των σφραγίδων υπήρχαν αρκετές προσφορές που εμπόδιζαν την είσοδο, όπως ένας σκελετός σκύλου που σύμφωνα με την παράδοση του αρχαίου πολιτισμού οδηγούσε τους νεκρούς στον Κάτω Κόσμο.

Το εύρημα αυτό οδήγησε τον δρ. Λοπέζ να μιλήσει για την ύπαρξη ενός υπόγειου βασιλικού τάφου.

Το κατά πόσο ισχύουν όλες οι παραπάνω εικασίες, θα καταστεί σαφές σε λιγότερο από έναν χρόνο. Μπορεί και σε μήνες...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη