Ποιος χρειάζεται γάμους και βέρες στις μέρες μας; 'Οι άνδρες', έρχεται να απαντήσει κατηγορηματικά πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew. Και ενώ όλοι θα περιμέναμε οι υποστηρικτές του γάμου να είναι γένους θηλυκού, αποδεικνύεται πως δεν παίζουν ρόλο τα γαμήλια παιχνίδια που από μικρά παίζουν τα κοριτσάκια.

Αντίθετα, το 'ισχυρό φύλο', το οποίο υποτίθεται πως καταλήγει με το ζόρι στα σκαλιά της εκκλησίας –ή του δημαρχείου- εμφανίζεται πολύ περισσότερο υπέρ του θεσμού.

Πώς αισθάνονται, λοιπόν, τα δύο φύλα για τον γάμο; Το 38% των ανδρών υποστηρίζουν πως είναι ευκολότερο για έναν παντρεμένο να βρει την ευτυχία σε σχέση με έναν single, ενώ το αντίστοιχο γυναικείο ποσοστό περιορίζεται στο 22%.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως το 62% των ανδρών θεωρεί την εργένικη ζωή ως τον δρόμο προς την ευτυχία, καθώς σημαντικό ποσοστό απάντησε πως δεν παίζει ρόλο η οικογενειακή κατάσταση.

Επίσης, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες θεωρούν ότι είναι εύκολο για τους παντρεμένους ανθρώπους να μεγαλώσουν παιδιά, να εξελιχθούν επαγγελματικά και να γίνουν αποδεκτοί κοινωνικά. Συμπερασματικά, οι γυναίκες βλέπουν πιθανώς τον γάμο ως εμπόδιο στα όνειρά τους για καριέρα.

Τα παραπάνω αφορούν γενικά τον θεσμό του γάμου και τις κοινωνικές προεκτάσεις του. Ωστόσο, ακόμη και σε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, οι άνδρες φαίνεται να δίνουν ανεπιφύλακτα ψήφο εμπιστοσύνης στην βέρα. Όταν διαζευγμένοι ή χήροι/ες ερωτήθηκαν αν θα ξαναπαντρεύονταν, το 32% των ανδρών ήταν κατηγορηματικά καταφατικό, ενώ μόλις οι μισές γυναίκες (16%) έδωσαν την ίδια απάντηση.

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν ήταν σίγουρες για τις «γαμήλιες προθέσεις» τους.

Το ζήτημα που τίθεται, αν λάβουμε υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα, τα οποία θέτουν την γυναίκα σε πιο χειραφετημένη θέση και την έχουν απελευθερώσει από το στερεότυπο της εξαρτημένης συζύγου, είναι κατά πόσο άλλαξαν οι απόψεις των δύο φύλων απέναντι στον γάμο, σε σχέση με συνήθειες και αρχές του παρελθόντος.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι άνδρες εμφανίζονται ένα βήμα πιο κοντά στην 'αγκαλιά' μιας επισημοποιημένης σχέσης: το 55% των παντρεμένων ανδρών θεωρούν πως έχουν πιο στενή και ουσιαστική σχέση με την σύζυγό τους απ’ ό,τι είχαν οι γονείς τους μεταξύ τους.

Παραδόξως, λιγότερες γυναίκες αισθάνονται το ίδιο: μόλις το 46%.

Μήπως τελικά ένας μύθος καταρρίπτεται, και το 'ισχυρό φύλο' έχει μετατραπεί σε 'ρομαντικό'; Αν λάβουμε υπόψη πως σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχει μία και μοναδική γυναίκα γι’ αυτούς στον κόσμο, μάλλον πρέπει να ομολογήσουμε πως ο χορός του Ησαΐα χορεύεται με περίσσιο πάθος από τον γαμπρό, παρά από την νύφη.

Ή ίσως μετά το πολυπόθητο 'I do', ο ενθουσιασμός της γυναίκας ξεφουσκώνει και έρχεται γι’ αυτήν η απομυθοποίηση. Εσείς τι πιστεύετε;

 

Πηγές:
Time.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον