Πριν από λίγους μήνες πέρασα από ένα μεγάλο σοκ. Ένα πρόβλημα υγείας που είχα έπαιζε παιχνίδια. Άφησα πίσω μου μια σχέση που πίστευα ότι θα είχε μέλλον. Και η Ελλάδα μου (στην οποία πήρα την απόφαση πολύ συνειδητά να ζήσω πριν από 5 χρόνια) χρεοκοπούσε.

Καθημερινά. Ένιωθα ότι σχεδόν όλες οι σταθερές στη ζωή μου έγιναν… ασταθείς.

Παράλληλα, η εταιρία μας πήγαινε…. σφαίρα. Ως life coach, είναι μέρος της δουλειάς μου να υποστηρίζω τον κόσμο και ειδικά αυτήν την «ιδιαίτερη» εποχή πολλοί άνθρωποι και εταιρίες έρχονται σε εμάς για αυτό τον σκοπό.

Βλέπεις λοιπόν το παράδοξο; Η κυρία θετική ενέργεια….. ένιωθε μείον.

Σε βλέπω να το έχεις περάσει και εσύ: είτε είσαι ένα από τα χιλιάδες πρωτοκλασάτα στελέχη επιχειρήσεων που απολύθηκαν με ή χωρίς πακέτο, είτε μειώθηκε ο μισθός σου και δεν έχεις να πληρώσεις το ενοίκιο, είτε χώρισες με τον σύντροφό σου, είτε έχεις ένα πρόβλημα υγείας, έρχονται και από πάνω και οι καθημερινές χρεωκοπίες και ….

δένει το γλυκό!

Όποτε αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα, ένας από τους τρόπους που το λύνω είναι με το να βρω κάποιον που έχει περάσει το ίδιο (ή και χειρότερο) και να μάθω πώς το έλυσε, πώς το ξεπέρασε. Αυτό το κάνω είτε διαβάζοντας βιβλία, είτε κάνοντας μίνι συνεντεύξεις με γνωστούς και άγνωστους είτε παρακολουθώντας σχετικά σεμινάρια.

Διάβασε παρακάτω και ελπίζω να βοηθηθείς όσο και εγώ.
Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα, μέσα στο πηγάδι. Έτσι το λέω, πηγάδι. Γιατί όταν μπεις χρειάζεσαι ρυμουλκό για να ξαναβγείς. Το μόνο που μπορείς να ελέγξεις στη ζωή σου είναι οι σκέψεις σου, οι πράξεις σου και αυτά που φαντάζεσαι.

Το μόνο. Τίποτα και κανέναν άλλο. Δεν μπορείς να ελέγξεις τη χρεοκοπία, το αφεντικό σου ή τα παιδιά σου. Κατά συνέπεια η μόνη σταθερά που έχεις στην ζωή είσαι εσύ. Είναι οι γνώσεις σου, οι σκέψεις σου και οι πράξεις σου.

Όλα τα υπόλοιπα, χρήματα, δουλειά, οικογένεια, φίλοι, χόμπι μέσα σε δευτερόλεπτα μπορούν να εξαφανιστούν. Μην με παρεξηγείς…. Δεν λέω ότι δεν χρειάζεται να έχεις χρήματα, δουλειά, οικογένεια, φίλους, χόμπι. Είμαι υπέρμαχος της ισορροπημένης ζωής.

Όμως αν επικεντρωθείς σε εσένα, πάρεις την δύναμή σου πίσω από το σύστημα, την «κάπως» κοινωνία και κάνεις τον απολογισμό σου… τι έχω, που είμαι και που θέλω να πάω θα δεις ότι μόνο εσύ έχεις τη δύναμη να δημιουργήσεις αυτό που θέλεις.

Η ζωή δεν χαρίζεται σε κανέναν. Δεν χαρίστηκε στους γονείς μας ή στους παππούδες μας. Θέλει κόπο και τρόπο.

Η αξία σου δεν καθορίζεται από τον τίτλο της δουλειάς σου, ούτε από το αυτοκίνητο που οδηγείς ούτε από τους άλλους ρόλους που μπορεί να έχεις ή να μην έχεις. Μόνο εσύ μπορείς να επιλέξεις να μην καθορίζεσαι από όλα αυτά.

Στις 11 Μαρτίου 2011 μέρος της Ιαπωνίας ισοπεδώθηκε και χάθηκαν πάνω από 16.000 συνάνθρωποι με 125.000 κατεστραμμένα κτίρια και 10 τρις ζημίες. Τον επόμενο μήνα οι Ιάπωνες άρχισαν να ξαναχτίζουν.
Έχουμε δύο επιλογές: να καταριόμαστε τη μοίρα μας που μας χτύπησε το κακό, που μας έφαγαν τα λεφτά και που όλα είναι άδικα.

Η άλλη είναι να κλείσουμε την τηλεόραση, να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ανοίγοντας τα μάτια μας και βλέποντας εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων.

Ποια επιλογή πιστεύεις ότι θα είναι πιο αποτελεσματική;

Δεν είναι εύκολο να βγεις από το πηγάδι. Για την ακρίβεια είναι πολύ εύκολο να μείνεις εκεί ειδικά αν το περιβάλλον σου είναι μαζί σου. Θέλει κότσια. Και είναι μια συνειδητή, καθημερινή απόφαση. Όμως από την άλλη, εμείς οι Έλληνες έχω την αίσθηση ότι μόνο στις «δύσκολες πίστες» ξυπνάμε.

Δεν ασχολούμαστε με τις εύκολες!

Be Unique!

Τζιλ Δούκα Life Coach, εισηγήτρια, συγγραφέας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης