Κείμενο - Φωτογραφίες: Ηρώ Κουνάδη

Το μονοπάτι ξεκινά από ένα πέτρινο, τοξωτό γεφυράκι. Ελίσσεται ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, πλάι σε φουντωτούς θάμνους και κάτω από δέντρα που συχνά κρύβουν τον ουρανό. Ξύλινες πινακίδες, αυτοσχέδια σκαλοπάτια εκεί όπου το μονοπάτι γίνεται απότομα κατηφορικό και ζωγραφισμένα στο χέρι βελάκια δείχνουν τον δρόμο.

Το κελάρυσμα του νερού που καλύπτει τον ήχο των βημάτων στο πρώτο μισό της διαδρομής δίνει σιγά σιγά την θέση του στον θόρυβο του καταρράκτη. Μέχρι που, πίσω από την τελευταία στροφή του μονοπατιού, ο θόρυβος δυναμώνει και το σκηνικό αλλάζει, από βαθυπράσινο σε τιρκουάζ.

Μια φυσική πισίνα βγαλμένη από την κινηματογραφική Γαλάζια Λίμνη γεμίζει από τα νερά του καταρράκτη ο οποίος πέφτει με θόρυβο από τα βράχια που την πλαισιώνουν. Ένα ξύλινο γεφυράκι την διασχίζει, επεκτείνοντας την διαδρομή.

Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει ο παράδεισος, σκέφτεσαι. Μέχρι να δεις τον δεύτερο καταρράκτη της Νέδας και να αλλάξεις γνώμη.

Το ένα και μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας

Η Νέδα ήταν κόρη του Ωκεανού, και μια από τις τρεις νύμφες που ανέθρεψαν τον Δία στην Αρκαδία. Το ποτάμι που πήρε το όνομά της δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τον μύθο, όταν η Ρέα χτύπησε με ένα ραβδί την άνυδρη γη. Τόσο παράδοξο –αλλά και τόσο σημαντικό– είναι το θηλυκό της όνομα, που οι πινακίδες στους δρόμους των γύρω χωριών γράφουν «Ποταμός Η Νέδα» –διευκρίνιση προφανώς σημαντική, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι κάποιοι χάρτες των αρχών του περασμένου αιώνα την αναφέρουν ως «Ποταμός Νέδας».

Τα νερά της πηγάζουν από το Λύκαιο Όρος, στα σύνορα Αρκαδίας-Μεσσηνίας, και αποτελούν το φυσικό σύνορο που χωρίζει την Μεσσηνία από την Ηλεία. Οι καταρράκτες της πέφτουν από ύψος εφτά (ο μικρότερος) και είκοσι μέτρων (ο μεγαλύτερος) και σχηματίζουν τιρκουάζ βάθρες ιδανικές για βουτιές στη σκιά των πλατανιών που τις κορνιζάρουν.

Κάπου εκεί είναι που το βλέμμα χάνεται, στο απέραντο γαλαζοπράσινο του τοπίου, αναζητώντας τις νεράιδες που –δεν μπορεί– θα κρύβονται στη σκιά κάποιου βράχου.

Οδηγίες προς επίδοξους πεζοπόρους

Η περιοχή γύρω από τη Νέδα θα μπορούσε να θεωρηθεί από καθόλου έως ελάχιστα αξιοποιημένη, ανάλογα με τις προσωπικές σας απόψεις περί «αξιοποίησης».

Αυτά είναι καλά νέα: το μεγαλείο των τοπίων, η διακριτική γοητεία των ανεξερεύνητων εν πολλοίς χωριών της περιοχής και η φιλοξενία των ντόπιων θα είναι όλη δική σας. Είναι, όμως, και κακά νέα –τουλάχιστον αν θεωρείτε «κακά νέα» το ότι έχετε να κάνετε λίγο homework πριν ξεκινήσετε.

Θα χρειαστείτε, φερ’ ειπείν, ένα χάρτη για να προσδιορίσετε την διαδρομή σας (η καλύτερη είναι από την Εθνική Κορίνθου-Τριπόλεως, με κατεύθυνση προς Καλαμάτα μετά την Μεγαλόπολη, και εν συνεχεία προς Κυπαρισσία) αλλά και για να εντοπίσετε το χωριό Πλατάνια, απ’ όπου θα ξεκινήσετε την κατάβαση, ακολουθώντας τις πινακίδες που σας κατευθύνουν προς τους καταρράκτες.

Ένας βατός και για μη 4x4 οχήματα χωματόδρομος ξεκινά λίγο έξω από τα Πλατάνια και καταλήγει στο τοξωτό γεφύρι που λέγαμε στην αρχή (σημαντικό tip: μην κάνετε το λάθος να αφήσετε το αυτοκίνητο στο πρώτο πλάτωμα που θα συναντήσετε, αν δεν θέλετε να έρθετε αντιμέτωποι με δύο έξτρα χιλιόμετρα βάναυσα ανηφορικού χωματόδρομου στην επιστροφή από την ήδη κουραστική πεζοπορία σας).

Αφού διασχίσετε το γεφυράκι, στρίβετε αριστερά και ακολουθείτε το βατό –στην αρχή ανηφορικό, μετά κατηφορικό– μονοπάτι προς την καρδιά του φαραγγιού.

Μετά τον πρώτο καταρράκτη, αυτόν με το ξύλινο γεφυράκι, το μονοπάτι συνεχίζεται, και οδηγεί στα δεξιά στον μεγάλο, εντυπωσιακό καταρράκτη που βλέπετε στις περισσότερες φωτογραφίες της Νέδας, και ευθεία στο εκκλησάκι της Παναγίας και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Φιγαλείας.

Αν θέλετε να διασχίσετε όλο το –ομολογουμένως εντυπωσιακό– φαράγγι, να είστε προετοιμασμένοι (σε φαγητό, νερό και μαγιό) για τέσσερις-πέντε ώρες πεζοπορίας, και λίγο κολύμπι σε ορισμένα σημεία του ποταμού.
Αν τώρα δεν εμπιστεύεστε τον προσανατολισμό ή τις οργανωτικές σας ικανότητες, η Trekking Hellas διοργανώνει τετράωρες πεζοπορίες στο ομορφότερο κομμάτι του φαραγγιού, κάθε Σαββατοκύριακο από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Το κόστος είναι 45€ το άτομο.

Στάση ανεφοδιασμού #1: Τα Πλατάνια

Το τελευταίο χωριό που θα συναντήσετε κατευθυνόμενοι προς τους καταρράκτες, θα είναι και η πρώτη στάση για χαλάρωση και ανεφοδιασμό όταν θα επιστρέφετε.

Στο εντυπωσιακό μπαλκόνι του, με την φαντασμαγορική θέα στο καταπράσινο φαράγγι της Νέδας, απλώνουν τα τραπεζάκια τους οι ταβέρνες και τα καφενεία του χωριού, που προσφέρονται για πολύωρο άραγμα μετά σπιτικού φαγητού ή μυρωδάτου ελληνικού καφέ.

Στάση ανεφοδιασμού #2: Η Κυπαρισσία

Η ήρεμη δύναμη της Κυπαρισσίας απλώνεται από το γραφικό λιμανάκι της, με τις ψαρόβαρκες, τα ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και τα πολύχρωμα café, μέχρι το κάστρο της, στην κορυφή του πράσινου λόφου στον οποίο σκαρφαλώνουν τα σπιτάκια της.

Ενδιάμεσα, ο σχεδόν εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός προσφέρεται για γοητευτικά spooky φωτογραφίες (ήταν ο τελευταίος σταθμός της γραμμής της Πελοποννήσου, κι αυτό από μόνο του τού προσδίδει μια ακαταμάχητη αίσθηση τερματισμού) και τα ανηφορικά δρομάκια της πόλης κρύβουν εκπλήξεις πίσω από κάθε γωνία: ένα χρωματιστό διώροφο σπιτάκι, ένα ανθισμένο μπαλκόνι, δυο γάτες που λιάζονται ξαπλωμένες σε μια πέτρινη αυλή.

Και η ανηφορική διαδρομή προς την παλιά πόλη συνεχίζεται.

Η ίδια η παλιά πόλη, με το κάστρο, τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και τα λιθόκτιστα σοκάκια της προσφέρεται για ατελείωτες απογευματινές βόλτες. Σχεδόν κάθε στροφή του δρόμου προσφέρει πανοραμική θέα στη θάλασσα, και την πόλη που απλώνεται μέχρι την άκρη της.

Ό,τι ώρα και αν έρθετε εδώ, φροντίστε να μείνετε μέχρι το φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα: η πόλη κοιτάζει δυτικά, το τιρκουάζ του Ιονίου απλώνεται μέχρι την γραμμή του ορίζοντα, όπερ μεθερμηνευόμενο στεριά δεν φαίνεται πουθενά και ο ήλιος βουτά και χάνεται στη θάλασσα.

Οι διαδρομές, τα αξιοθέατα και τα χωριά τριγύρω

Η ομορφότερη διαδρομή από την Κυπαρισσία στους καταρράκτες της Νέδας είναι αυτή που περνά από το χωριό Κοπανάκι, στον δρόμο προς Μεγαλόπολη, και εν συνεχεία ανηφορίζει τους φιδογυριστούς δρόμους του βουνού, περνώντας μέσα από καταπράσινα τοπία και γραφικά χωριουδάκια.

Μια στάση αξίζει οπωσδήποτε να κάνετε στην Κεφαλόβρυση, το γραφικό χωριουδάκι με τις κατακόκκινες κεραμοσκεπές που σπάνε ωραία το πράσινο του γύρω τοπίου. Στην λιθόκτιστη πλατεία της με την υπέροχη θέα στις βουνοπλαγιές που την αγκαλιάζουν, για soundtrack θα έχετε τον ήχο του νερού που αναβλύζει από τις πέτρινες κρήνες οι οποίες την στολίζουν.

Πολύ κοντά της, ένας αιωνόβιος πλάτανος, του οποίου η πινακίδα μας ενημερώνει ότι φυτεύτηκε το 1857, απλώνει την σκιά του στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

Οι λάτρεις της αρχαιολογίας θα ενθουσιαστείτε με τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, 3 χιλιόμετρα έξω από την Κυπαρισσία στην κατεύθυνση του Καλού Νερού. Οι θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι του φιλοξενούσαν τους θησαυρούς που σήμερα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας (λίγο έξω από την Κυπαρισσία, στην κατεύθυνση της Πύλου) και οι οποίοι θυμίζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα των Μυκηνών.

Η θέα από τον αρχαιολογικό χώρο στο φαράγγι της Νέδας είναι εξίσου εντυπωσιακή. Ελάτε νωρίς, γιατί –μέχρι νεοτέρας– ο αρχαιολογικός χώρος κλείνει στη 1.00 το μεσημέρι.

Δύο ακόμη αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής είναι η –όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή– Αρχαία Φιγαλεία, μέσα στο φαράγγι, και η –ιδιαίτερα εντυπωσιακή– Αρχαία Ιθώμη του Επαμεινώνδα, στον δρόμο από Κυπαρισσία προς Μεγαλόπολη.

Πού να μείνετε

Natura Club, Βλασάδα: Τα όμορφα, μεγάλα δωμάτια του ξενοδοχείου που άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Αύγουστο διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένο κουζινάκι και απολαμβάνουν φαντασμαγορική θέα στο απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου και την αμμουδερή παραλία που απλώνεται μπροστά του, τόσο από τα ευρύχωρα μπαλκόνια τους, όσο και από τα… κρεβάτια τους, χάρη στο ύψωμα πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το Natura Club.

Θέλετε κι άλλους λόγους για να το επιλέξετε ως βάση για τις εξορμήσεις σας; Σημειώστε την εξαιρετική τιμή του: 50€ το δίκλινο με πρωινό, το οποίο θα σας περιμένει ό,τι ώρα και αν ξυπνήσετε.

Kyparissia Beach Hotel, Κυπαρισσία: Λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια, δυο βήματα από την αμμουδερή παραλία της Κυπαρισσίας, και μπαλκονάκια που απολαμβάνουν πανοραμική θέα στο Ιόνιο. Το πρωινό σερβίρεται στο μπαλκόνι του δωματίου σας, το wi-fi είναι δωρεάν και οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 52€.

Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking.

Apollo Resort Art Hotel, Κυπαρισσία: Η τέχνη πρωταγωνιστεί σε όλα τα δωμάτια, και συναγωνίζεται με την θέα στη θάλασσα και το Κάστρο της Κυπαρισσίας για το ποια θα τραβήξει πρώτη το βλέμμα σας. Οι παροχές περιλαμβάνουν δορυφορική τηλεόραση και ραδιόφωνο, ενώ η τοποθεσία του εγγυάται πως βρίσκεστε όσο κοντά και ταυτόχρονα όσο μακριά χρειάζεται από το κέντρο της πόλης.

Οι τιμές ξεκινούν από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking.

Πού να φάτε

Η Νέδα, στα Πλατάνια: Πιάστε τραπεζάκι στο μπαλκόνι, με το φαράγγι να απλώνεται στα πόδια σας, και παραγγείλτε... ό,τι έβγαλε η κουζίνα. Το λεμονάτο χοιρινό στο φούρνο με τις εξίσου λεμονάτες πατάτες μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η ποικιλία συνήθως δεν είναι μεγάλη, αλλά ό,τι πάρετε θα είναι προσεγμένο στη λεπτομέρεια, και οι τιμές είναι ασυναγώνιστες: στα 10€ το άτομο.

Παλιά Αγορά, στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας: Μεζεδοπωλείο από τα λίγα, που ακροβατεί μεταξύ παράδοσης και νεωτερισμού. Σερβίρει αυστηρά και μόνο μεζεδάκια, που περιλαμβάνουν φοβερούς πατατοκεφτέδες, ρεβύθια με μελιτζάνα, κεφτεδάκια με σος μουστάρδας, μυρωδάτο ντάκο, ποικιλίες ντόπιων λουκάνικων και εξαιρετική φάβα.

Το χύμα κρασί είναι υπέροχο, τα τραπεζάκια έξω απολαμβάνουν πανοραμική θέα στην Κυπαρισσία και τη θάλασσα, και οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

Αρκαδία, στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας: Οι ντόπιοι θα σας το συστήσουν ως «ο δάσκαλος», γιατί ο ιδιοκτήτης τυγχάνει όντως δάσκαλος. Η σπεσιαλιτέ του είναι το καμάρι της περιοχής, η φοβερή και τρομερή γουρουνοπούλα, ενώ και η σχάρα του είναι ασυναγώνιστη.

Τα Σάββατα συχνά φιλοξενεί και βραδιές με ζωντανή μουσική –και τα τραπεζάκια του γεμίζουν εν ριπή οφθαλμού. Οι τιμές κυμαίνονται επίσης στα 15€ το άτομο.

Αποβάθρα, στο λιμανάκι της Κυπαρισσίας: Τραπεζάκια που σχεδόν ακουμπούν το κύμα, και μεζέδες που μυρίζουν θάλασσα. Ολόφρεσκη κουτσομούρα, δυνατό χταπόδι στα κάρβουνα και τηγανιτές πατάτες κομένες στο χέρι. Αν η παρέα δεν αποτελείται μόνο από ψαρόφιλους, υπάρχουν και ωραιότατες «στεριανές» προτάσεις: από μαγειρευτά μέχρι σχάρα.

Οι τιμές είναι αναμενόμενα λίγο πιο τσιμπημένες, στα 20-25€ το άτομο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο