Η πατάτα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στην Ελλάδα και πρωταγωνιστεί σε πολλά τραπέζια, είτε ως γαρνιτούρα είτε ως κύριο πιάτο. Διαβάστε πέντε πρωτότυπες συνταγές, οι οποίες θα σας δείξουν τον τρόπο να δημιουργήσετε gourmet πιάτα με πατάτες και να ξεφύγετε από τις κλασικές και συνηθισμένες εκδοχές τους.

Απλά και φτηνά υλικά σας δείχνουν τον τρόπο να δημιουργήσετε και να εντυπωσιάσετε.

Μελωμένες πατάτες με δεντρολίβανο

Υλικά
  • 1 κιλό πατάτες μικρού μεγέθους
  • ¼ φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • ¼ φλιτζάνια του τσαγιού κρασί
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • χυμό από 2 λεμόνια μεσαίου μεγέθους
  • ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση

Με ένα σύρμα τρίβετε καλά τις πατάτες και τις πλένετε, χωρίς να τις ξεφλουδίσετε. Στη συνέχεια τις βάζετε να βράσουν σε μια κατσαρόλα, για 10 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό και τις στραγγίζετε.

Έπειτα τις βάζετε σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος.
Χτυπάτε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τη ζάχαρη, το κρασί, την πάπρικα, το χυμό, το νερό και το αλατοπίπερο μέχρι να γίνουν κρέμα και περιχύνετε με αυτή τις πατάτες.

Αρωματίζετε με το δεντρολίβανο και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς στην τελευταία σχάρα για 25-30 λεπτά, έως ότου «μελώσουν».

Πατατόπιτα με πράσο

Υλικά
  • 4 πατάτες
  • 2 πράσα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε για 15 λεπτά. Τις αφήνετε για λίγο να κρυώσουν και τις κόβετε σε πολύ λεπτές ροδέλες. Καθαρίζετε επίσης και ψιλοκόβετε τα πράσα.

Στη συνέχεια τοποθετείτε το 1/3 από τις πατάτες σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος, αφού πρώτα το αλείψετε με βούτυρο. Στρώνετε από πάνω τα μισά πράσα και κοσκινίζετε λίγο αλεύρι, μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, ώστε καλύψετε όλη την επιφάνεια και περιχύνετε με λίγο βούτυρο.

Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνετε καλύπτοντας την επιφάνεια με τις τελευταίες πατάτες.
Βράζετε το γάλα και περιχύνετε με αυτό την πίτα. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου για 45 λεπτά.

Τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζετε με το τυρί και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το φαγητό.

Μυρωδάτο σουφλέ πατάτας

Υλικά
  • 8 πατάτες μέτριου μεγέθους
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού γραβιέρα τριμμένη
  • μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 5 αυγά, ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 2 ασπράδια ακόμη
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε τέσσερα ή έξι κομμάτια. Στη συνέχεια τις βάζετε σε μία κατσαρόλα και τις βράζετε για 25 λεπτά από την ώρα που θα πάρουν βράση.


Τις στραγγίζετε καλά και τις βάζετε ξανά στην κατσαρόλα, αφήνοντάς τες να στεγνώσουν σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά. Λιώνετε τις πατάτες με ένα πιρούνι και προσθέτετε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.

Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το τυρί και το μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια προσθέτετε τους κρόκους και ανακατεύετε πολύ καλά. Χτυπάτε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι στο μίξερ, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνετε 2-3 κουταλιές της σούπας μαρέγκα στο μείγμα πατάτας και ανακατεύετε με ένα κουτάλι για να αραιώσει η υφή του μείγματος.

Προσθέτετε την υπόλοιπη μαρέγκα τμηματικά, ανακατεύοντας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Αλείφετε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος (υπάρχουν επίσης και ειδικά σκεύη για σουφλέ) και αδειάζετε το μείγμα. Ψήνετε για περίπου σαράντα λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το σουφλέ.

Πατατόσουπα με κάρυ και τυρί κρέμα

Υλικά
  • 5 πατάτες
  • 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • μισό κουταλάκι του γλυκού κάρυ
  • 2 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 150 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • 6 φέτες μπέικον
Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μικρά κομματάκια. Στη συνέχεια πλένετε και ψιλοκόβετε το πράσο και το βάζετε σε μια κατσαρόλα να σοταριστεί μαζί με το βούτυρο και το κρεμμύδι.

Αρωματίζετε με το κάρυ και το φύλλο δάφνης και «σβήνετε» με το ζωμό. Προσθέτετε τις πατάτες και αφήνετε τη σούπα να βράσει για μισή ώρα. Αφαιρείτε το φύλλο δάφνης, προσθέτετε το τυρί κρέμα και ανακατεύετε.
Κατεβάζετε τη σούπα από τη φωτιά και τη χτυπάτε για λίγα λεπτά στο multi ή στο blender , για να πολτοποιηθεί και να αποκτήσει ομοιόμορφη υφή.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τις ψιλοκομμένες φέτες μπέικον. Σερβίρετε τη σούπα σε βαθύ πιάτο, προσθέτοντας λίγο από το σοταρισμένο μπέικον και μερικά κρουτόν.
*Πριν ανακατέψετε με το μίξερ, μπορείτε να κρατήσετε λίγο ζωμό στην άκρη, ούτως ώστε να μπορείτε να αραιώσετε με αυτόν τη σούπα, αν γίνει πηχτή.

'Κουραμπιέδες' από πατάτα και καρύδα

Υλικά
  • μισό κιλό πατάτες
  • μισό κιλό ινδική καρύδα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 200 γραμμάρια αμύγδαλα καθαρισμένα
  • άχνη ζάχαρη ή καρυδόψυχα τριμμένη για πασπάλισμα
Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε για περίπου μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά και στη συνέχεια τις χτυπάτε στο multi, για να γίνουν πουρές.

Βάζετε τα αμύγδαλα στο blender, ώστε να γίνουν σκόνη και τοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Τα ζυμώνετε καλά, ώστε να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη και πλάθετε «κουραμπιέδες» σε ό,τι σχήμα επιθυμείτε.

Τοποθετείτε τους κουραμπιέδες σε μια λαδόκολλα και τους ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (170- 175 βαθμούς), ώσπου να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή καρυδόψυχα και σερβίρετε.


Επιμέλεια: Μάριελ Μπόμπα