Το Βήμα του ΑσθενήΕκδηλώσεις - ΔράσειςΔιάφορες εκδηλώσεις

Μια «πρόωρη» γιορτή θηλασμού για τα πρόωρα μωρά

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 5993 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

ηλιτομηνον
Μέλος

Εγγραφή: 26/10/2016
Δημοσιεύσεις: 3

Δημοσίευση: 26 Οκτωβρίου 2016
Τροποποίηση: 26 Οκτωβρίου 2016

Κάθε χρόνο, 1 - 7 Νοεμβρίου , γιορτάζουμε και στην Ελλάδα την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.
Φέτος,οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν «πρόωρα», για να τονιστεί η σημασία του θηλασμού στα πρόωρα μωρά. Η Εθελοντική Μαιευτική, η Αλκυόνη και το Ηλιτόμηνον μας καλούν σε μια γιορτή με σκοπό την αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τη σπουδαιότητα του μητρικού γάλακτος στην επιβίωση και την υγιή ανάπτυξη των πρόωρων μωρών.
Σε ολόκληρο τον κόσμο 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα. Αυτό σημαίνει 15.000.000 στον κόσμο. Από αυτά τα 500.000 γεννιούνται στην Ευρώπη- 1.370 μωρά την ημέρα- και αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η επιβίωση των προώρων νεογνών, ιδιαίτερα αυτών με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης (μικρότερα από 1000 γραμμάρια). Σε ένα μεγάλο ποσοστό η αυξημένη επιβίωση οφείλεται στην σίτιση των προώρων με φρέσκο μητρικό γάλα από τις πρώτες ώρες της ζωής τους. Το μητρικό γάλα έχει περισσότερους από 600 βιολογικούς παράγοντες που είναι ευεργετικοί για την επιβίωση, την υγεία και την εξέλιξη των πρόωρων μωρών.
Η σίτιση με μητρικό γάλα, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, μειώνει τα ποσοστά των λοιμώξεων και της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, που είναι οι κύριες αιτίες θνησιμότητας των προώρων νεογνών. Επιπλέον, τα πρόωρα μωρά που παίρνουν μητρικό γάλα έχουν λιγότερα προβλήματα σίτισης, μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη. Ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις, που το μωρό δεν μπορεί να ταϊστεί με μητρικό γάλα, μια πολύ μικρή ποσότητα ( 0,3-0,5 κ.εκ.) στο στόμα του μωρού ενισχύει τοπικά την άμυνα του βλεννογόνου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πρόωρα μωρά δεν μπορούν να θηλάσουν αμέσως μετά τη γέννησή τους. Γι’ αυτό, οι μητέρες πρέπει, από την πρώτη μέρα, να υποστηρίζονται από το προσωπικό των ΜΕΝΝ στην άντληση μητρικού γάλακτος για τη σίτιση των μωρών τους. Πολύτιμη μέθοδος για την αύξηση της παραγωγή γάλακτος από τη μητέρα είναι η επαφή δέρμα με δέρμα (μέθοδος Καγκουρό), η οποία πρέπει να εφαρμόζεται όσο το δυνατόν νωρίτερα καθώς βοηθά το πρόωρο μωρό να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία, να έχει λιγότερο άγχος, να κοιμάται καλύτερα και να αρχίσει ευκολότερα τον θηλασμό, όταν είναι φυσιολογικά έτοιμο για να θηλάσει.

Η Εθελοντική Μαιευτική, η Αλκυόνη και το Ηλιτόμηνον σας καλούν στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, 10 π.μ- 2μ.μ., για να ενωθείτε μαζί τους και να σχηματίσετε με τα σώματά σας μια ανθρώπινη λέξη για τον θηλασμό στα πρόωρα μωρά. Η φωτογράφηση της ανθρώπινης λέξης θα γίνει στις 12 το μεσημέρι.
Γιατί το μητρικό γάλα για τα πρόωρα μωρά είναι η ασπίδα προστασίας που τους προσφέρει η φύση, είναι η αγάπη της μητέρας τους, είναι η ζωή τους.

ΑΛΚΥΟΝΗ: Εθνική πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού- Διεύθυνση Κοινωνικής Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού http://epilegothilasmo.gr/
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ: Οργανωμένος τομέας εθελοντισμού για τις Μαίες και τους Μαιευτές, απο τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών Μαιευτών Αθήνας http://volunteermidwiferyhellas.blogspot.gr/

ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ: μέλος του δικτύου οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα με το EFCNI, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών http://www.ilitominon.gr/

  • Απάντηση

Απαντήσεις

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1038

#1 Δημοσίευση: 26 Οκτωβρίου 2016

Πολύ ενδιαφέρον. Δεν νομίζω πως ξέρουμε και πολλά στην Ελλάδα για τα πρόωρα βρέφη.

Θα είμαστε εκεί!

  • Απάντηση

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 826

#2 Δημοσίευση: 26 Οκτωβρίου 2016

Πολύ σημαντική η σίτιση με μητρικό γάλα. Ειδικά σήμερα που οι φωνές για τον φυσικό θηλασμό πολλαπλασιάζονται.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Μεταβολισμός και απώλεια βάρους: Όσα πρέπει να γνωρίζετεΜεταβολισμός και απώλεια βάρους: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τον μεταβολισμό μας σαν δικαιολογία, όταν δεν καταφέρνουμε να χάσουμε κιλά. Πώς ακριβώς λειτουργεί όμως;... Περισσότερα »

Τα πιο συνηθισμένα παιδικά τραύματα και πώς αντιμετωπίζονταιΤα πιο συνηθισμένα παιδικά τραύματα και πώς αντιμετωπίζονται

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμβάντα που μπορεί να τραυματίσουν συναισθηματικά ένα παιδί; Ποια είναι τα σημάδια και πώς θα τα διαχειριστούμε.... Περισσότερα »

Μικρά ''δωράκια'' για τον εαυτό μας και την υγεία μαςΜικρά ''δωράκια'' για τον εαυτό μας και την υγεία μας

Μερικές φορές, το να κάνουμε ένα μικρό δωράκι στον εαυτό μας μπορεί να βελτιώσει και την υγεία μας…... Περισσότερα »

Οφέλη της yoga που στηρίζει και η επιστήμηΟφέλη της yoga που στηρίζει και η επιστήμη

Από την καταπολέμηση της αυπνίας έως και...την προαγωγή στη δουλειά, δείτε πώς σας ωφελεί η αρχαία πρακτική.... Περισσότερα »

Video - Κέντρο Αθλητικών Κακώσεων και Υγείας της Γυναίκας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ ένα εξειδικευμένο αθλητιατρικό κέντρο αναφοράς αποκλειστικά για γυναίκες. Από επαγγελματίες αθλήτριες έως μητέρες μετά τον τοκετό που ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης