Απολογισμός του προγράμματος «Ασημένιοι Θεατές» της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας ”Ο Νέστωρ”

Από τον Ιανουάριο 2016, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», λειτούργησε με επιτυχία την Λέσχη Κινηματογράφου για ηλικιωμένους «Ασημένιοι Θεατές», η...

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017, 11:50
Τροποποίηση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017, 11:53

ψυχογηριατρικη εταιρεια ”ο νεστωρ”

Από τον Ιανουάριο 2016, η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», λειτούργησε με επιτυχία την Λέσχη Κινηματογράφου για ηλικιωμένους «Ασημένιοι Θεατές», η οποία πραγματοποιήθηκε με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope.

Η μία προβολή (κάθε Δευτέρα 17:00-19:00) απευθυνόταν σε υγιείς ηλικιωμένους και σε ηλικιωμένους με ήπια γνωστικά ελλείμματα. Η δεύτερη προβολή (κάθε Πέμπτη 17:00-19:00) απευθυνόταν σε ασθενείς με Alzheimer κι άλλους τύπους άνοιας και τους φροντιστές τους.


Αναφορικά με την προβολή της Δευτέρας, το διάστημα Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2016 πραγματοποιήθηκαν σαράντα-τέσσερις (44) προβολές με 1187 συμμετοχές και 109 διαφορετικές εγγραφές συνολικά. Το 70επί τοις εκατό των συμμετεχόντων ήταν τακτικοί και επαναλαμβανόμενοι θεατές. Το εύρος των ηλικιών ήταν 59-87 ετών, το 50επί τοις εκατό περίπου ήταν έγγαμοι, το 40επί τοις εκατό ερχόταν από περιοχές μη γειτονικές, η μεγάλη πλειοψηφία ήταν γυναίκες (πάνω από 90επί τοις εκατό). Επίσης, ενώ αρχικά συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση μετά το τέλος της ταινίας το 50επί τοις εκατό περίπου των συμμετεχόντων, μέχρι το τέλος του προγράμματος, με ενθάρρυνση και παρότρυνση συμμετείχε το 100επί τοις εκατό.

Προβλήθηκαν ελληνικές και κυρίως ξενόγλωσσες ταινίες (αμερικανικού, ιρανικού, ιταλικού, βελγικού, γαλλικού, αγγλικού αλλά και κορεατικού κινηματογράφου), από όλα τα είδη: κωμωδίες, δράσης, κοινωνικές, κινουμένων σχεδίων, φιλμ νουάρ, αισθηματικές κομεντί, φαντασίας, δράμα, μιούζικαλ, από το 1942 έως το 2015.


Το πρόγραμμα ήταν ευέλικτο, προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα των επωφελούμενων αλλά και ημερολογιακά. Για παράδειγμα, μια προβολή ήταν αφιερωμένη στην ημέρα διαγενεακής αλληλεγγύης (29/4) και ορισμένοι συμμετέχοντες συνοδεύονταν από τα εγγόνια τους, καθώς παρακολούθησαν μεταγλωττισμένη ταινία κινουμένων σχεδίων. Ο μήνας Οκτώβριος ήταν αφιερωμένος σε ταινίες για την Τρίτη Ηλικία και οι ταινίες που προβλήθηκαν το Δεκέμβριο ήταν σχετικές με τα Χριστούγεννα. Επίσης, το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των επωφελούμενων, για παράδειγμα, περισσότερες κωμωδίες, ταινίες που προσφέρουν ευχάριστο συναίσθημα (feel-good movies), ή ταινίες που οι ίδιοι οι επωφελούμενοι ήθελαν να παρακολουθήσουν.



Αναφορικά με την προβολή της Πέμπτης, για το διάστημα Ιανουάριος- Μάιος 2016 έχουν πραγματοποιηθεί σαράντα-μία (41) προβολές, με 502 συμμετοχές συνολικά και 47 διαφορετικές εγγραφές. Πρόκειται για ασθενείς και φροντιστές τους αλλά και ασθενείς της κλινικής βραχείας νοσηλείας. Το 70επί τοις εκατό των συμμετεχόντων ήταν ασθενείς και το υπόλοιπο φροντιστές, με ηλικιακό εύρος 60-89 για τους ασθενείς και 44-78 για τους φροντιστές.

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν ήταν γνωστές ελληνικές κωμωδίες ή μιούζικαλ των δεκαετιών ‘60 και ‘70. Η συμμετοχή τους ήταν ενεργή και αφορούσε κυρίως αναγνώριση γνωστών ηθοποιών και συζήτηση πάνω στη ζωή και το έργο τους, αναγνώριση τοποθεσιών όπου γυρίστηκαν οι ταινίες, αλλά και μνήμες από την εποχή που προβλήθηκαν για πρώτη φορά. Παράλληλα παροτρύνονταν να τραγουδήσουν γνωστά τραγούδια και να θυμηθούν γνωστούς διαλόγους από τις ταινίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι φροντιστές είχαν την ανάγκη να εκφραστούν σχετικά με την ταινία, και να μοιραστούν σχετικές γνώσεις και μνήμες.



Παρατηρήθηκε ότι οι έγχρωμες ταινίες, με μουσική και λιγότερο πολύπλοκους διαλόγους, έκαναν τους συμμετέχοντες να είναι περισσότερο προσηλωμένοι στην ταινία και λιγότερο ανήσυχοι. Επίσης τόσο οι φροντιστές όσο και το προσωπικό της κλινικής βραχείας νοσηλείας ανέφεραν ότι οι ασθενείς συνέχιζαν να είναι ήρεμοι και μετά την ταινία. Στην περίπτωση των ασθενών με απάθεια, οι έντονες θετικές αντιδράσεις του φροντιστή, των άλλων συμμετεχόντων και του επαγγελματία υγείας-συντονιστή (γέλιο, σχολιασμός, χειροκρότημα, τραγούδι, βλέμμα προς τους ασθενείς) προκαλούσαν την αντίστοιχη θετική αντίδραση και την προσήλωσή τους στην ταινία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στον εξοπλισμό που αγοράστηκε για την προβολή ταινιών, η λέσχη κινηματογράφου «Ασημένιοι θεατές» θα συνεχίσει τη λειτουργία της κάθε Δευτέρα, από τις 17:00 έως τις 19:00, και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης».

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ