Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΔιάγνωση των χρόνιων παθήσεων

Κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική!

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 5933 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

nikast
Μέλος

Εγγραφή: 7/7/2014
Δημοσιεύσεις: 265

Δημοσίευση: 12 Νοεμβρίου 2014

Ακούμε συχνά για τα κοινά συμπτώματα και θεραπεία στις κουβέντες μεταξύ των ασθενών, τις συμβουλές που δίνουν ο ένας στον άλλο και τις αθρόες πληροφορίες για την πάθηση. Ακολουθείται συχνά η λογική του ”τα ίδια έχω και εγώ....”. όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μπορεί να υπάρχουν κάποια κοινά σημεία, όμως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική από τις άλλες. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν πολλοί ασθενείς που ταυτίζονται με την πάθηση του άλλου. Διαφορετικά, απλά δυσκολεύουν το έργο του θεράποντα ιατρού. Σε μια χώρα, όπου και να νοσήσεις, ο άλλος θα σου πει πως αυτός ξέρει καλύτερα για το πρόβλημά σου.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 924

#1 Δημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2014

Είναι γεγονός αγαπητέ nikast πως η κάθε περίπτωση ασθενούς δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Μόνο ο θεράπων ιατρός μπορεί να αποφανθεί για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Δυστυχώς, η ανυπομονησία και η εντύπωση πως τα ξέρουμε όλα προκαλεί πάμπολλα προβλήματα στην σχέση γιατρού και ασθενή, μιας και δεν αφήνεται να ολοκληρωθεί η θεραπεία με τον σωστό και ενδεδειγμένο τρόπο. Η δε καχυποψία καλά κρατεί.

  • Απάντηση

stellaa
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 82

#2 Δημοσίευση: 19 Νοεμβρίου 2014

Δεν νομίζω ότι η συζήτηση με κάποιους άλλους για τα κοινά πιθανόν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχει και χαρακτήρα διαγνωστικό ή ότι άλλο. Λειτουργεί πιο πολύ ως τρόπος ελάφρυνσης του βάρους για κάτι που συμβαίνει σε εμάς. Αισθάνεται κάποιος ότι δεν είναι μόνος. Δεν σημαίνει πως όταν θα πάει στο σπίτι του, θα ακολουθήσει τις συμβουλές που του έδωσε ένας άλλος.

  • Απάντηση

efi4
Μέλος

Εγγραφή: 7/3/2013
Δημοσιεύσεις: 245

#3 Δημοσίευση: 19 Νοεμβρίου 2014
Τροποποίηση: 19 Νοεμβρίου 2014

Η συζήτηση βοηθάει όλους του ανθρώπους, πόσο μάλλον αν είσαι ασθενής και έχεις κάτι να σε βαραίνει. Οι συμβουλές που σου δίνουν οι τρίτοι σπανίως είναι αυτό που ακολουθούμε και μπορεί να είναι σωστές. Απλά αν έχεις κάποιον να σε ακούει είναι μεγάλο πράγμα, πόσο μάλλον να συζητά μαζί σου και να σε κάνει να γελάς. Το γέλιο είναι μεγάλο φάρμακο.

  • Απάντηση

stellaa
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 82

#4 Δημοσίευση: 27 Νοεμβρίου 2014

Έχω να θέσω ένα ζήτημα, που ίσως θα μπορούσε να τεθεί και σε χωριστή συζήτηση. Συνδέεται όμως με την διαφορετικότητα του κάθε ασθενή.
Σύμφωνα με τα διάφορα risk calculators που υπάρχουν πλέον και στο διαδίκτυο, αλλά και σε πολλά ιατρικά κέντρα τα αποτελέσματά επηρεάζονται άλλοτε από την ηλικία, άλλοτε από το φύλο, τη φυλή ή ότι άλλο έχει σκεφτεί ο κάθε ένας να θεωρεί ως παράγοντα κινδύνου.
Σύμφωνα με τα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά κριτήρια, αν είσαι γυναίκα, λευκής φυλής και με ”πράσινα μάτια” δεν κινδυνεύεις, άσχετα αν έχεις ήδη υποστεί ένα έμφραγμα (δεν υπολογίζεται στους μετρητές- γιατί άραγε?) – μικρής έστω κλίμακας. Δεν έχω δει στη ζωή μου πιο ρατσιστικό μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου. Την ίδια στιγμή που αν είσαι ισπανικής καταγωγής ή ινδιάνικης είσαι καταδικασμένος αμετάκλητα, αν είσαι λευκός έχεις εκ προοιμίου ένα αβαντάζ υπεροχής έναντι των “κατώτερων” φυλών. Μα πώς είναι δυνατόν σοβαρές κατά τα άλλα διεθνείς ιατρικές κοινότητες να καταρτίζουν τέτοια κριτήρια υπαγωγής των ασθενών σε κατηγορίες. Ποιος ο λόγος που γίνεται ένα εκ των προτέρων “ξεσκαρτάρισμα” των ασθενών “χαμηλού κινδύνου” αφήνοντάς τους στην πραγματικότητα στο έλεος της πραγματικής τους κατάστασης. Δεν είναι άραγε περισσότερο επικίνδυνος αυτός ο διαχωρισμός από την in situ αξιολόγηση της κατάστασης.
Τις περισσότερες φορές, εσφαλμένα, ο ίδιος ο ασθενής κάνει τη διάγνωση μόνος του, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι επειδή δεν κατέρρευσε, δεν του συνέβη κάτι σοβαρό κι έτσι δεν αναζητά ιατρική βοήθεια παρά όταν είναι πολύ αργά. Ήδη έχει αποκτήσει ένα παράσημο για την “ανδρεία” του, να υπομείνει το άλγος χωρίς να απευθυνθεί πουθενά επειδή από μόνος του έκρινε ότι ανήκει σε ομάδα χαμηλού κινδύνου.

  • Απάντηση

χαρά
Μέλος

Εγγραφή: 10/1/2014
Δημοσιεύσεις: 284

#5 Δημοσίευση: 27 Νοεμβρίου 2014

Καλησπέρα σας, θεωρώ ότι είναι χαζό να εκτιμά τα επίπεδα της υγείας του μέσα από διαδικτυακά εργαλεία ή από εκτιμήσεις που κάνει ο ίδιος εμπειρικά. Δεν είναι τυχαίο που η ιατρική σε όλο τον κόσμο είναι τόσα πολλά χρόνια. Χρειάζεται εμπειρία, και πολύπλευρη γνώση, λεπτομερή φυσική εξέταση από ειδικό για να βγει σωστή διάγνωση.

  • Απάντηση

stellaa
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 82

#6 Δημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2014

Αρχική δημοσίευση #5:
Καλησπέρα σας, θεωρώ ότι είναι χαζό να εκτιμά τα επίπεδα της υγείας του μέσα από διαδικτυακά εργαλεία ή από εκτιμήσεις που κάνει ο ίδιος εμπειρικά. Δεν είναι τυχαίο που η ιατρική σε όλο τον κόσμο είναι τόσα πολλά χρόνια. Χρειάζεται εμπειρία, και πολύπλευρη γνώση, λεπτομερή φυσική...

Τα εργαλεία που ανέφερα στο προηγούμενο μήνυμά μου είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο μεν, αλλά χρησιμοποιούνται ευρύτατα και από γιατρούς. Υπάρχουν επίσης, κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εκδίδονται ανά έτος ή ίσως και περισσότερο, σύμφωνα με τις οποίες προτείνονται μέθοδοι αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών ανάλογα με το βαθμό κινδύνου. Ο βαθμός κινδύνου προκύπτει και από αυτά τα εργαλεία. Η διαδικτυακή τους χρήση δεν είναι και πολύ ασφαλής αλλά θεωρώ ότι είναι προβληματική η χρήση τους και από τους γιατρούς. Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρήση τους από γιατρούς.
Αυτό που θεωρώ σοβαρό ζήτημα δεν είναι η αναζήτηση στο διαδίκτυο πληροφοριών. Σε αυτό η θέση μου είναι σταθερή. Το διαδίκτυο ΔΕΝ είναι ασφαλής τρόπος για να διαγνώσει κανείς καταστάσεις για τον εαυτό του. Αυτό που θεωρώ πολύ σοβαρό είναι η ποσόστωση στους ”προδιαθετικούς παράγοντες” οι οποίοι είναι τελικά όσοι και τα άτομα που έχουν την πάθηση.
Χρειάζεται πολύ προσεκτική συγκέντρωση ιστορικού από τους γιατρούς και απαιτεί πολύ καλά πληροφορημένους γιατρούς για να τους αναγνωρίσουν. Άλλωστε, πχ η τιμή της χολιστερίνης μπορεί αντικειμενικά να είναι σε μια οριακή κατάσταση αλλά στο συγκεκριμένο άτομο να έχει μεγαλύτερη επίδραση από ότι σε ένα άλλο.
Καλό είναι να πληροφορούμαστε, να ενημερωνόμαστε και σε αυτό παίζει σοβαρό ρόλο το διαδίκτυο. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με κριτική σκέψη κι όχι ως τυφλοσούρτη. Όσο σημαντικό είναι να το λαμβάνουμε εμείς υπόψη αυτό, άλλο τόσο είναι να το λαμβάνουν κι οι γιατροί υπόψη τους.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Ποιούς καλύπτουν και πώς αυτοαξιολογούνται οι ΤΟΜΥΠοιούς καλύπτουν και πώς αυτοαξιολογούνται οι ΤΟΜΥ

Πιλοτικά θα λειτουργήσουν τους πρώτους 11 μήνες οι Τοπικές Ομάδες Υγείας, οι οποίες θα περάσουν σε επόμενο στάδιο χρηματοδότησης, έπειτα από αυτο - αξιολόγηση.... Περισσότερα »

Δισκοκήλη: Πώς την αντιμετωπίζουμεΔισκοκήλη: Πώς την αντιμετωπίζουμε

Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου και πώς αντιμετωπίζεται θεραπευτικά;... Περισσότερα »

Τα καλύτερα σνακ για να ρίξουμε τη χοληστερόληΤα καλύτερα σνακ για να ρίξουμε τη χοληστερόλη

Αν τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι αυξημένα, μπορείτε να τα ελαττώσετε με τα παρακάτω υγιεινά και πεντανόστιμα σνακ…... Περισσότερα »

Γιατί είναι αναγκαίο το στρες;Γιατί είναι αναγκαίο το στρες;

Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να το εξολοθρεύσουμε, αλλά μήπως τελικά είναι αναγκαίο λίγο άγχος;... Περισσότερα »

Video - Ημερίδα με θέμα ‘Νεότερες εξελίξεις στα Νοσήματα του Ήπατος VII’

Στην Ημερίδα με θέμα «Νεότερες εξελίξεις στα Νοσήματα του Ήπατος VII» που διοργανώθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά από το Ηπατολογικό Τμήμα του ΥΓΕΙΑ, συμμετείχαν έμπειροι ομιλητές, με σημαντικό διαγνωστικό ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης