Δύο νέες ομάδες ασθενών με νόσο Alzheimer από την Ψυχογηριατρική Εταιρεία ”Ο Νέστωρ”

To Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν δύο νέες ομάδες για ασθενείς με νόσο Alzheimer στο Κέντρο Alzheimer της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας ”Ο Νέστωρ” στην Κυψέλη:...

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018, 12:11
Τροποποίηση: Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018, 12:17

Διαχειριστής

To Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν δύο νέες ομάδες για ασθενείς με νόσο Alzheimer στο Κέντρο Alzheimer της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας ”Ο Νέστωρ” στην Κυψέλη: η ομάδα αισθητηριακών ερεθισμάτων και η ομάδα θεραπείας δι΄αναμνήσεων.

Πρόκειται για δύο καινοτόμες, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την άνοια που στόχο έχουν τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών και τη μείωση των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων της νόσου.

Ομάδα αισθητηριακών ερεθισμάτων

Όσο η νόσος Αlzheimer εξελίσσεται, οι αισθητηριακές λειτουργίες μειώνονται με αποτέλεσμα την έκπτωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η συνεχής τροφοδότηση των ασθενών με άνοια με αισθητηριακά ερεθίσματα και εμπειρίες. Η ομάδα αισθητηριακών ερεθισμάτων συντονίζεται από ψυχολόγο και εργοθεραπευτή και πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα. Απευθύνεται σε ασθενείς με σοβαρή άνοια και έχει ως στόχο την ενεργοποίηση των αισθήσεων (όραση, ακοή, γεύση, αφή) μέσω της επεξεργασίας και της ανάκλησης/ αναγνώρισης αισθητηριακών ερεθισμάτων.

Ομάδα θεραπείας δι΄αναμνήσεων

Η ομάδα θεραπείας δι’ αναμνήσεων συντονίζεται από ψυχολόγο και εργοθεραπευτή και απευθύνεται σε ωφελούμενους με ήπια προβλήματα μνήμης. Αφορά την ανασκόπηση σημαντικών γεγονότων και εμπειριών ζωής αξιοποιώντας φωτογραφίες των συμμετεχόντων. Μέσω της ανασκόπησης των ιστοριών ζωής και της αφήγησης που δομούν, στοχεύεται η έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων και στην νοηματοδότηση καίριων αλλαγών που έχουν προκύψει στη ζωή τους, μεταξύ αυτών και οι διαταραχές μνήμης.

Απώτερος σκοπός είναι η βελτίωση της διάθεσης, η μείωση τυχών νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων και η ενίσχυση της ποιότητας ζωής.

Επιστημονικά υπεύθυνος των Προγραμμάτων του Κέντρου Αlzheimer της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας ”Ο Νέστωρ” είναι ο Ψυχίατρος Δρ. Αντώνης Μούγιας.

Οι ομάδες θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο και θα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Alzheimer της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας ”Ο Νέστωρ”, (Διεύθυνση: Ι. Δροσοπούλου 22, Κυψέλη). Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Κέντρου Alzheimer της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας ”Ο Νέστωρ”: 210-8235050, 210-8235620 (Ώρες: 9:00 - 4:00)

Η Ψυχογηριατρική Εταιρεία Νέστωρ

Iδρύθηκε το 2001 με βασικό σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών των ηλικιωμένων με άνοια και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα. Οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρει περιλαμβάνουν:

- Παροχή δωρεάν υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε 5.000 ηλικιωμένους ετησίως από τους επαγγελματίες υγείας και τους εθελοντές της εταιρείας.
- Λειτουργία δύο Κέντρων Ημέρας για την άνοια και της μοναδικής κλινικής Βραχείας Νοσηλείας στη χώρα μας.
- Λειτουργία δύο Ψυχογηριατρικών Οικοτροφείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς» για την αποασυλοποίηση χρόνιων ψυχωτικών ασθενών.
- Σημαντικές ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας μέσω ομιλιών, έντυπου υλικού και προωθητικών ενεργειών.
- Δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας και διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων.
- Ιατρεία Μνήμης και Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης σε διάφορους δήμους της Αττικής.
- Γραμμή SOS για την Άνοια για την παροχή δωρεάν τηλεφωνικών συμβουλών προς τους φροντιστές ασθενών με άνοια
- Σημαντικό φιλανθρωπικό έργο μέσω του προγράμματος κοινωνικής στήριξης ηλικιωμένων, το οποίο απευθύνεται σε άπορες οικογένειες.
- Πρόγραμμα 160 Plus: Πρόγραμμα κατ’οίκον φροντίδας για την άνοια

Για περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες και δράσεις της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας Νέστωρ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.nstr.gr

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ