ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 16:00 - 19:00 μ.μ.στα γραφεία του Συλλόγου μας (Γ΄ Σεπτεμβρίου 176)Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας σε συνεργασία με την...

Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018, 13:02
κεθεα διαβαση

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 16:00 - 19:00 μ.μ.
στα γραφεία του Συλλόγου μας (Γ΄ Σεπτεμβρίου 176)

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Λαϊκού Νοσοκομείου διοργανώνει την καθιερωμένη εθελοντική αιμοδοσία που σκοπό έχει τη διατήρηση της τράπεζας αίματος του Συλλόγου Οικογένειας αλλά και την ενίσχυση της αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς υποστήριξης, κυρίαρχες αρχές στην προσπάθεια της απεξάρτησης.Καλούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου να βοηθήσουν σε αυτή τη δράση είτε προσφέροντας λίγο από το αίμα τους είτε φέρνοντας φίλους και γνωστούς που μπορούν να κάνουν το ίδιο. ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Το ΑΙΜΑ είναι ένα από τα αγαθά που μόνο ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παράξει και γι’ αυτό είναι μοναδικό. Αυτός που το δίνει έχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό του αφού κινητοποιείται ο Μυελός των Οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος. Ένας αιμοδότης μπορεί να σώσει τρεις ζωές χωρίς κανένα κόστος.Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι πρόληψη, είναι ανώνυμη, είναι πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, είναι αγάπη στη ζωή και τη δημιουργία.Μην περιμένεις να σου το ζητήσουν... με το αίμα μου δίνω αυτό που είμαι και όχι αυτό που έχω.Ευελπιστούμε ότι θα έλθετε αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή. ΛΙΓΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΖΩΕΣ !

Ακολουθούν οδηγίες για τον αιμοδότη:

Ο αιμοδότης θα πρέπει:
• Να μην είναι άρρωστος.
• Να μην πάρει παυσίπονα
• Να είναι ξεκούραστος.
• Να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα 6-7 ώρες τουλάχιστον.
• Να έχει φάει ένα ελαφρύ γεύμα 3 με 4 ώρες πριν δώσει αίμα.
• Απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν την αιμοδοσία.
• Να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες από την προηγούμενη αιμοδοσία αν είσαι άνδρας και 4 μήνες αν είσαι γυναίκα.
• Οι γυναίκες να μην είναι σε έμμηνο ρύση ή να έχουν ολοκληρώσει την περίοδό τους τουλάχιστον 3 μέρες πριν.

Τι θα συμβεί μόλις φτάσεις στην αιμοδοσία
1. Μόλις φθάσεις στην αίθουσα αναμονής θα πρέπει να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη.
2. Μετά θα ελέγξουν την αιμοσφαιρίνη σου (με ένα μικρό τσίμπημα στο δάκτυλο).
3. Μετά, θα ελέγξουν την πίεση και τις σφίξεις σου. Μπορεί να χρειαστεί να ερωτηθείς για μερικά πράγματα που αφορούν το ιατρικό σου ιστορικό.
4. Εάν όλα είναι καλά, θα περάσεις στην αίθουσα αιμοληψιών, όπου θα ξεκινήσεις να δίνεις αίμα.
5. Στη διάρκεια της αιμοδοσίας θα ξαπλώσεις στις ειδικές καρέκλες και θα χαλαρώσεις για 10 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο θα δώσεις περίπου 450 ml αίμα -ούτε καν μισό λίτρο. Μόνο με αυτό θα έχεις καταφέρει να σώσεις τρείς ζωές! Δεν είναι καταπληκτικό?
6. Μετά την αιμοδοσία δεν θα πρέπει να βιαστείς. Θα σου προσφέρουμε φρυγανιά, τυράκια και πορτοκαλάδα. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αισθάνεσαι τελείως καλά πριν φύγεις.

Πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά την αιμοδοσία
• Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης δεν πρέπει να καπνίσει για μία ώρα, να μην οδηγήσει για μία ώρα, να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
• Χαλάρωσε και πιες αρκετά υγρά. Τα υγρά θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί ο όγκος αίματος που χάθηκε. Καλό είναι την υπόλοιπη μέρα να πιείς αρκετά υγρά (όχι αλκοολούχα).
• Κράτα τον επίδεσμο στο χέρι σου καθαρό και στεγνό για λίγη ώρα.
• Εάν ο επίδεσμος στο χέρι σου ματώσει, σήκωσε το χέρι ψηλά και πίεσε με δύναμη μέχρι να σταματήσει το αίμα.
• Να αποφύγεις να σηκώσεις βαριά αντικείμενα με το χέρι που έδωσες αίμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
• Εάν αισθανθείς αδυναμία ή ζάλη, ξάπλωσε ανάσκελα και σήκωσε ψηλά τα πόδια σου.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την αιμοδοσία?
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μετάδοση νοσημάτων μέσω της αιμοδοσίας, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή του αίματος είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένα.
Το σώμα σου θα αντικαταστήσει το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα χρειαστούν 3-4 ημέρες για να αποκατασταθούν, ενώ ο σίδηρος θα έχει αναπληρωθεί μέσα σε 6-8 εβδομάδες.
Είναι φυσικά απαραίτητο να απαντήσετε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας και να μην προσπαθείτε να αποκρύψετε πληροφορίες από τον γιατρό.

Υπάρχουν οφέλη από την αιμοδοσία?
Συσσωρευμένα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας έχουν τεκμηριώσει την ωφελιμότητα της ελεγχόμενης αφαίμαξης, σχεδόν σίγουρα, μέσω της μείωσης του εφεδρικού σιδήρου ο οποίος σαν οξειδωτικός παράγοντας συμμετέχει και είναι ο κύριος υπεύθυνος σε διαδικασίες όπως η γήρανση, η αρτηριοσκλήρωση και η ογκογένεση. Τουλάχιστον προσωρινά, η αφαίμαξη βελτιώνει την ρεολογία του αίματος, δηλαδή το αίμα κυκλοφορεί ευκολότερα με λιγότερη ”κούραση” της καρδιάς και λιγότερη επιβάρυνση και φθορά των αγγείων.

Υποσημειώσεις:
1) Σε περίπτωση προσφοράς αίματος, δίνεται-εκτός της ημέρας αιμοδοσίας, άδεια 2 ημερών από την εργασία.
2) Οι αιμοδότες οφείλουν να λαμβάνουν βεβαίωση αιμοδοσίας από το Νοσοκομείο
προκειμένου να την καταθέσουν στην υπηρεσία τους.
3) Όσοι δώσουν αίμα σε άλλο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, να δηλώσουν ότι το αίμα αφορά την Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας την αστυνομική ταυτότητα και το ΑΜΚΑ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ