ΣκΠ: Υγιεινά λιπαρά και αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

Έμαθα για την νέα έρευνα HOLISM και ήθελα να το μυριστώ μαζί σας. Η έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και η αύξηση της κατανάλωσης...

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014, 20:55
Τροποποίηση: Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014, 21:21

χαρά

Έμαθα για την νέα έρευνα HOLISM και ήθελα να το μυριστώ μαζί σας. Η έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών προβλέπει καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερη αναπηρία σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στις 3 Απριλίου, 2014 δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της νέας έρευνα HOLISM που δείχνει ότι η πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών προβλέπει σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερη αναπηρία σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι έρευνες του καθηγητή Roy Swank και άλλων, δείχνουν καλύτερα αποτελέσματα στην πορεία της νόσου αυτών που κάνουν υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, όμως πολλοί γιατροί αρνούνται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της διατροφής και της πορείας της νόσου.

Η ομάδα OMS έχει κάνει πολλές έρευνες για της ποικιλίας των παραγόντων του τρόπου ζωής με την εξέλιξη της νόσου ΣΚΠ και την ποιότητα της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς ανάλυσης των διατροφικών παραγόντων. Η τελευταία δημοσίευση από τη μελέτη HOLISM στηρίζει τα πορίσματα του Swank.

Κατά την ανάλυση περίπου 2.500 ασθενών με ΣκΠ από 57 χώρες σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών αναπτύχθηκε στην Αυστραλία.

Το ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών σκόραρε από 20 μέχρι 100 βαθμούς, με υψηλότερες βαθμολογίες να αντικατοπτρίζουν τις υγιεινές συνηθείες. Λεπτομερή στοιχεία που παρέχονται σχετικά με την πρόσληψη λίπους, πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, καθώς και την κατανάλωση άλλων τροφίμων.

Παλαιότερες δημοσιεύσεις από τη μελέτη αυτή έδειξε ότι η πιο συχνή κατανάλωση ψαριών και την τακτική πρόσληψη λιναρόσπορου προέβλεψε καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερες υποτροπές. Τα αποτελέσματα αυτής της διαιτητικής έρευνας ενίσχυσαν σημαντικά τα ευρήματα του Swank.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι ασθενείς με ΣκΠ με κατανάλωση «καλού» λίπους είχαν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και είχαν σημαντικά λιγότερες αναπηρίες. Εκείνοι στην ομάδα με την κατανάλωση «καλού» λίπους είχαν 33επί τοις εκατό λιγότερες υποτροπές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών από εκείνους στην ομάδα με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, προέβλεψε επίσης αυτά τα αποτελέσματα. Με την «υγιεινή» ομάδα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών να έχουν 32επί τοις εκατό λιγότερες υποτροπές από εκείνες στην ομάδα με ελάχιστη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Εκείνοι που δεν τρώνε κρέας είχαν 19επί τοις εκατό λιγότερες υποτροπές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών από εκείνους που τρώνε κρέας, και όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά είχαν 17επί τοις εκατό λιγότερες υποτροπές από αυτούς που τρώνε γαλακτοκομικά.

Συνολικά, μια υγιεινή διατροφή, όπως φαίνεται από την υψηλότερη βαθμολογία για το διαιτητικό ερωτηματολόγιο, σχετίζεται με την καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερη αναπηρία.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν σθεναρά το έργο Swank. Η πιο αυστηρή προσοχή στην πρόσληψη λίπους συσχετίστηκε με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.

Αυτά τα ευρήματα είναι τόσο ισχυρά στατιστικά και κλινικά ότι απαιτούν περαιτέρω έρευνα. Δεδομένης της δύναμης αυτών των ευρημάτων, οι υγιεινές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε γενικές γραμμές καλύτερη υγεία.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ