Το Βήμα του ΑσθενήΦάρμακα & πρόσβασηΦαρμακευτική αγωγή και διατροφή

ΣκΠ: Υγιεινά λιπαρά και αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 5999 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

χαρά
Μέλος

Εγγραφή: 10/1/2014
Δημοσιεύσεις: 283

Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2014
Τροποποίηση: 21 Απριλίου 2014

Αφορά: Σκλήρυνση Κατά Πλάκας / Πολλαπλή Σκλήρυνση

Έμαθα για την νέα έρευνα HOLISM και ήθελα να το μυριστώ μαζί σας. Η έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών προβλέπει καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερη αναπηρία σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στις 3 Απριλίου, 2014 δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της νέας έρευνα HOLISM που δείχνει ότι η πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών προβλέπει σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερη αναπηρία σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι έρευνες του καθηγητή Roy Swank και άλλων, δείχνουν καλύτερα αποτελέσματα στην πορεία της νόσου αυτών που κάνουν υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, όμως πολλοί γιατροί αρνούνται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της διατροφής και της πορείας της νόσου.

Η ομάδα OMS έχει κάνει πολλές έρευνες για της ποικιλίας των παραγόντων του τρόπου ζωής με την εξέλιξη της νόσου ΣΚΠ και την ποιότητα της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς ανάλυσης των διατροφικών παραγόντων. Η τελευταία δημοσίευση από τη μελέτη HOLISM στηρίζει τα πορίσματα του Swank.

Κατά την ανάλυση περίπου 2.500 ασθενών με ΣκΠ από 57 χώρες σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών αναπτύχθηκε στην Αυστραλία.

Το ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών σκόραρε από 20 μέχρι 100 βαθμούς, με υψηλότερες βαθμολογίες να αντικατοπτρίζουν τις υγιεινές συνηθείες. Λεπτομερή στοιχεία που παρέχονται σχετικά με την πρόσληψη λίπους, πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, καθώς και την κατανάλωση άλλων τροφίμων.

Παλαιότερες δημοσιεύσεις από τη μελέτη αυτή έδειξε ότι η πιο συχνή κατανάλωση ψαριών και την τακτική πρόσληψη λιναρόσπορου προέβλεψε καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερες υποτροπές. Τα αποτελέσματα αυτής της διαιτητικής έρευνας ενίσχυσαν σημαντικά τα ευρήματα του Swank.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι ασθενείς με ΣκΠ με κατανάλωση «καλού» λίπους είχαν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και είχαν σημαντικά λιγότερες αναπηρίες. Εκείνοι στην ομάδα με την κατανάλωση «καλού» λίπους είχαν 33επί τοις εκατό λιγότερες υποτροπές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών από εκείνους στην ομάδα με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, προέβλεψε επίσης αυτά τα αποτελέσματα. Με την «υγιεινή» ομάδα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών να έχουν 32επί τοις εκατό λιγότερες υποτροπές από εκείνες στην ομάδα με ελάχιστη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Εκείνοι που δεν τρώνε κρέας είχαν 19επί τοις εκατό λιγότερες υποτροπές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών από εκείνους που τρώνε κρέας, και όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά είχαν 17επί τοις εκατό λιγότερες υποτροπές από αυτούς που τρώνε γαλακτοκομικά.

Συνολικά, μια υγιεινή διατροφή, όπως φαίνεται από την υψηλότερη βαθμολογία για το διαιτητικό ερωτηματολόγιο, σχετίζεται με την καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερη αναπηρία.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν σθεναρά το έργο Swank. Η πιο αυστηρή προσοχή στην πρόσληψη λίπους συσχετίστηκε με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.

Αυτά τα ευρήματα είναι τόσο ισχυρά στατιστικά και κλινικά ότι απαιτούν περαιτέρω έρευνα. Δεδομένης της δύναμης αυτών των ευρημάτων, οι υγιεινές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε γενικές γραμμές καλύτερη υγεία.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

efi4
Μέλος

Εγγραφή: 7/3/2013
Δημοσιεύσεις: 242

#1 Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2014

Στην ιστοσελίδα Overcoming Multiple Sclerosis μπορείτε να βρείτε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας
http://www.overcomingmultiplesclerosis.org

Επίσης ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος δίνει σημαντικές πληροφορίες για την σημασία των ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή μας. http://www.iatronet.gr/diatrofi/threptikes-oysies/article/26499/i-simasia-twn-w-3-liparwn-oxewn-sti-diatrofi.html

  • Απάντηση

λάκης
Μέλος

Εγγραφή: 17/2/2014
Δημοσιεύσεις: 46

#2 Δημοσίευση: 24 Απριλίου 2014

Μια πολύ δύσκολη ασθένεια για την οποία ξανακούμε ότι η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Περιμένω να δω εάν κάποια στιγμή η έρευνα θα δείξει που τελικά οφείλεται για να μπορέσει κατ’ επέκταση να θεραπευτεί.

Σε κάθε περίπτωση για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται το πόσο μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα των τροφών με τις οποίες τροφοδοτούμε το σώμα μας.

Προσοχή στο τι τρώτε!

  • Απάντηση

efi4
Μέλος

Εγγραφή: 7/3/2013
Δημοσιεύσεις: 242

#3 Δημοσίευση: 24 Απριλίου 2014

Η σωστή - ισορροπημένη διατροφή είναι για όλους τους ανθρώπους –ασθενείς ή όχι- μαζί με την άσκηση, η καλύτερη προληπτική μέθοδος για μια καλή ζωή.

Όταν έχεις ένα τόσο σοβαρό χρόνιο νόσημα, καλό είναι να παίρνεις όσο ποιοτικότερα συστατικά γίνετε από τις τροφές.

Σαρδέλες, γαύρος, φρούτα και λαχανικά είναι μυστικό όπλο μακροζωίας.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Πώς θα σταματήσω την υπερφαγία;Πώς θα σταματήσω την υπερφαγία;

Η υπερφαγία δεν μας εμποδίζει μόνο να χάσουμε κιλά, αλλά μας βάζει σε κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Πώς θα την ελέγξουμε;... Περισσότερα »

Το παιδί μου φοβάται το σκοτάδι: Τι να κάνω;Το παιδί μου φοβάται το σκοτάδι: Τι να κάνω;

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να φοβάται και να συνεχίσει να κοιμάται στο κρεβάτι του;... Περισσότερα »

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους

Οι ασθενείς που πάσχουν από τη νευρολογική νόσο αντιμετωπίζουν πόνους—πώς θα ανακουφιστούν, όμως;... Περισσότερα »

Ιγμορίτιδα στα παιδιά: Διάγνωση και αντιμετώπισηΙγμορίτιδα στα παιδιά: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες; Ποια μέτρα πρόληψης πρέπει να πάρετε για να προστατεύσετε το παιδί σας; ... Περισσότερα »

Video - Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τα εμβόλια

Mία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία ξεκίνησε στη χώρα μας με βασικό μήνυμα ‘Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι’, με σκοπό την αφύπνιση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού. Η ενημερωτική καμπάνια τελεί υπό ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης