Το Βήμα του ΑσθενήΦάρμακα & πρόσβασηΦαρμακευτική αγωγή και διατροφή

ΣκΠ: Υγιεινά λιπαρά και αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 8674 επισκέπτες - 3 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

χαρά
Μέλος

Εγγραφή: 10/1/2014
Δημοσιεύσεις: 286

Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2014
Τροποποίηση: 21 Απριλίου 2014

Αφορά: Σκλήρυνση Κατά Πλάκας / Πολλαπλή Σκλήρυνση

Έμαθα για την νέα έρευνα HOLISM και ήθελα να το μυριστώ μαζί σας. Η έρευνα δείχνει ότι η πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών προβλέπει καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερη αναπηρία σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στις 3 Απριλίου, 2014 δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της νέας έρευνα HOLISM που δείχνει ότι η πρόσληψη υγιεινών λιπαρών και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών προβλέπει σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερη αναπηρία σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι έρευνες του καθηγητή Roy Swank και άλλων, δείχνουν καλύτερα αποτελέσματα στην πορεία της νόσου αυτών που κάνουν υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, όμως πολλοί γιατροί αρνούνται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της διατροφής και της πορείας της νόσου.

Η ομάδα OMS έχει κάνει πολλές έρευνες για της ποικιλίας των παραγόντων του τρόπου ζωής με την εξέλιξη της νόσου ΣΚΠ και την ποιότητα της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της λεπτομερούς ανάλυσης των διατροφικών παραγόντων. Η τελευταία δημοσίευση από τη μελέτη HOLISM στηρίζει τα πορίσματα του Swank.

Κατά την ανάλυση περίπου 2.500 ασθενών με ΣκΠ από 57 χώρες σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών αναπτύχθηκε στην Αυστραλία.

Το ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών σκόραρε από 20 μέχρι 100 βαθμούς, με υψηλότερες βαθμολογίες να αντικατοπτρίζουν τις υγιεινές συνηθείες. Λεπτομερή στοιχεία που παρέχονται σχετικά με την πρόσληψη λίπους, πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, καθώς και την κατανάλωση άλλων τροφίμων.

Παλαιότερες δημοσιεύσεις από τη μελέτη αυτή έδειξε ότι η πιο συχνή κατανάλωση ψαριών και την τακτική πρόσληψη λιναρόσπορου προέβλεψε καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερες υποτροπές. Τα αποτελέσματα αυτής της διαιτητικής έρευνας ενίσχυσαν σημαντικά τα ευρήματα του Swank.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι ασθενείς με ΣκΠ με κατανάλωση «καλού» λίπους είχαν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και είχαν σημαντικά λιγότερες αναπηρίες. Εκείνοι στην ομάδα με την κατανάλωση «καλού» λίπους είχαν 33επί τοις εκατό λιγότερες υποτροπές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών από εκείνους στην ομάδα με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, προέβλεψε επίσης αυτά τα αποτελέσματα. Με την «υγιεινή» ομάδα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών να έχουν 32επί τοις εκατό λιγότερες υποτροπές από εκείνες στην ομάδα με ελάχιστη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Εκείνοι που δεν τρώνε κρέας είχαν 19επί τοις εκατό λιγότερες υποτροπές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών από εκείνους που τρώνε κρέας, και όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά είχαν 17επί τοις εκατό λιγότερες υποτροπές από αυτούς που τρώνε γαλακτοκομικά.

Συνολικά, μια υγιεινή διατροφή, όπως φαίνεται από την υψηλότερη βαθμολογία για το διαιτητικό ερωτηματολόγιο, σχετίζεται με την καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερη αναπηρία.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν σθεναρά το έργο Swank. Η πιο αυστηρή προσοχή στην πρόσληψη λίπους συσχετίστηκε με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.

Αυτά τα ευρήματα είναι τόσο ισχυρά στατιστικά και κλινικά ότι απαιτούν περαιτέρω έρευνα. Δεδομένης της δύναμης αυτών των ευρημάτων, οι υγιεινές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε γενικές γραμμές καλύτερη υγεία.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

efi4
Μέλος

Εγγραφή: 7/3/2013
Δημοσιεύσεις: 249

#1 Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2014

Στην ιστοσελίδα Overcoming Multiple Sclerosis μπορείτε να βρείτε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας
http://www.overcomingmultiplesclerosis.org

Επίσης ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος δίνει σημαντικές πληροφορίες για την σημασία των ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή μας. http://www.iatronet.gr/diatrofi/threptikes-oysies/article/26499/i-simasia-twn-w-3-liparwn-oxewn-sti-diatrofi.html

  • Απάντηση

λάκης
Μέλος

Εγγραφή: 17/2/2014
Δημοσιεύσεις: 46

#2 Δημοσίευση: 24 Απριλίου 2014

Μια πολύ δύσκολη ασθένεια για την οποία ξανακούμε ότι η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Περιμένω να δω εάν κάποια στιγμή η έρευνα θα δείξει που τελικά οφείλεται για να μπορέσει κατ’ επέκταση να θεραπευτεί.

Σε κάθε περίπτωση για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται το πόσο μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα των τροφών με τις οποίες τροφοδοτούμε το σώμα μας.

Προσοχή στο τι τρώτε!

  • Απάντηση

efi4
Μέλος

Εγγραφή: 7/3/2013
Δημοσιεύσεις: 249

#3 Δημοσίευση: 24 Απριλίου 2014

Η σωστή - ισορροπημένη διατροφή είναι για όλους τους ανθρώπους –ασθενείς ή όχι- μαζί με την άσκηση, η καλύτερη προληπτική μέθοδος για μια καλή ζωή.

Όταν έχεις ένα τόσο σοβαρό χρόνιο νόσημα, καλό είναι να παίρνεις όσο ποιοτικότερα συστατικά γίνετε από τις τροφές.

Σαρδέλες, γαύρος, φρούτα και λαχανικά είναι μυστικό όπλο μακροζωίας.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Τι να προσέξετε στην άσκηση αν πάσχετε από ΓΟΠΤι να προσέξετε στην άσκηση αν πάσχετε από ΓΟΠ

Την ώρα της γυμναστικής μπορεί να εμφανιστεί επιδείνωση των συμπτωμάτων. Απλές συμβουλές αντιμετώπισης.... Περισσότερα »

Η εγκύκλιος για το ωράριο των φαρμακείωνΗ εγκύκλιος για το ωράριο των φαρμακείων

Δήλωση διευρυμένου ωραρίου θα πρέπει να καταθέσουν το επόμενο διάστημα οι ενδιαφερόμενοι φαρμακοποιοί, ώστε στο τέλος Μαΐου να εκδοθούν οι αποφάσεις των ... Περισσότερα »

Δίαιτα Paleo: Είναι καλή για την καρδιά μας;Δίαιτα Paleo: Είναι καλή για την καρδιά μας;

Η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε. Επηρεάζει τον διαβήτη και την καρδιά;... Περισσότερα »

Αλεξιθυμία: Όταν δεν εκφράζω τα συναισθήματά μουΑλεξιθυμία: Όταν δεν εκφράζω τα συναισθήματά μου

Η αλεξιθυμία σχετίζεται με σωματικές διαταραχές, όπως καρδιακές αρρυθμίες,θυρεοειδή, διαταραχές εντέρου, καθώς και δερματολογικές.... Περισσότερα »

Video - Παιδιά με καρκίνο και η επιβίωσή τους

Για την σπανιότητα του καρκίνου στα παιδιά, τα σημαντικά ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τους ενήλικες, και την εντυπωσιακή βελτίωση στον καρκίνο των παιδιών και των εφήβων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης