Το Βήμα του ΑσθενήΟδηγίες Χρήσης - Κανόνες του forumΊδρυση Συλλόγων

Ίδρυση Σωματείου Συλλόγου

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 6033 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 953

Δημοσίευση: 10 Μαρτίου 2015
Τροποποίηση: 19 Μαρτίου 2015

Τα βασικά βήματα που θα χρειαστεί να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για να ιδρύσουν ένα σωματείο, είναι τα εξής:

Απαιτούνται για την ίδρυση 20 ενήλικα μέλη. Τα είκοσι αυτά μέλη, που ονομάζονται ιδρυτικά, συγκεντρώνονται και αποφασίζουν τα βασικά στοιχεία ενός καταστατικού, δηλαδή τις δράσεις και τους σκοπούς αυτού, απευθύνονται στη συνέχεια σε ένα δικηγόρο για να συντάξει το καταστατικό του σωματείου τους και την ιδρυτική πράξη αυτού, τα οποία υπογράφονται από όλα τα μέλη. Ταυτόχρονα, ορίζουν κάποιους από αυτούς ως προσωρινή διοίκηση, που σκοπό έχει να διεκπεραιώσει αυτά που χρειάζονται για τη νόμιμη σύσταση του σωματείου.

Το καταστατικό πρέπει να περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστο, όσα ο Αστικός Κώδικας ορίζει για το περιεχόμενό του (επωνυμία, έδρα, σκοπός, είσοδος και δικαιώματα μελών, γενική συνέλευση, κ.λ.π., πόρους κλπ)

Στη συνέχεια, κατατίθεται το υπό έγκριση καταστατικό, η ιδρυτική πράξη και ο κατάλογος των μελών της προσωρινής διοίκησης (εφόσον αυτή έχει γίνει σε ξεχωριστό έγγραφο), στο αρμόδιο κατά τόπο και καθ΄ ύλη δικαστήριο.

Ο αρμόδιος δικαστής , αφού ελέγξει ότι όλα έχουν γίνει τυπικά νόμιμα, επικυρώνει το καταστατικό και διατάσσει τη δημοσίευση της περίληψής του στον Τύπο και στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ταμείου Νομικών καθώς και την εγγραφή του σωματείου στα βιβλία σωματείων του Πρωτοδικείου. Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει η απόφαση να κοινοποιηθεί και στον Περιφερειάρχη.
Το σωματείο αποκτά νομική προσωπικότητα, δηλαδή «γεννιέται» με την καταχώρισή του στα βιβλία του οικείου καθ’ ύλην δικαστηρίου.

Το εγκεκριμένο καταστατικό κοινοποιείται στον αρμόδιο κατά τόπο Εισαγγελέα και κατατίθεται αρμοδίως.

H διαδικασία που περιγράφεται πιο πάνω (εκτός από το στάδιο της ιδρυτικής πράξης) πρέπει να ακολουθείται και κάθε φορά που γίνεται τροποποίηση του καταστατικού του σωματείου.
Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4055/2012, για τη σύσταση σωματείου, την τροποποίηση καταστατικού σωματείου και τη διάλυση σωματείου, αρμόδιος είναι ο Ειρηνοδίκης της περιφέρειας που έχει έδρα το σωματείο.

Εάν υφίσταται σωματείου και έχει κριθεί απαραίτητη η τροποποίηση του καταστατικού του, οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαδικασία τροποποίησης είναι οι εξής:

1. Κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο –Τμήμα Εκουσίας δικαιοδοσίας (από δικηγόρο).

Μαζί με τα σχετικά δικόγραφα κατατίθενται τα εξής έγγραφα:

α. Πρακτικό Γενικής Συνέλευσης του σωματείου για την απόφαση της τροποποίησης του καταστατικού, για την οποία συνήθως απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.
β. Ισχύον καταστατικό
γ. Τροποποιημένο (και συνήθως κωδικοποιημένο) καταστατικό
δ. Πίνακας μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου
ε. Πιστοποιητικό του αρμόδιου κατά τόπο Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου περί ύπαρξης μεταβολών του σωματείου.

Ο αρμόδιος ειρηνοδίκης εκδίδει διάταξη, με την οποία διατάσσεται η τροποποίηση του σωματείου και η εγγραφή αυτής στα βιβλία του αρμόδιου Πρωτοδικείου.

Η διάταξη αυτή επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον αρμόδιο κατά τόπο Εισαγγελέα ή και στην κατά τόπο αρμόδια Περιφέρεια.
Επίσης, περίληψη της τροποποίησης του καταστατικού δημοσιεύεται στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ταμείου Νομικών και σε μία εφημερίδα ημερήσιας τοπικής κυκλοφορίας.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Μαίρη Δαχτάρη
Δικηγόρος
κιν: 6944622030
e-mail: m.dahtari@gmail.com

  • Απάντηση

Απαντήσεις

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 953

#1 Δημοσίευση: 19 Μαρτίου 2015

Η ισχύς εν τη ενώσει

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πολλοί επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα στις διεκδικήσεις τους, στις δράσεις τους, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αιτημάτων τους, στις συναλλαγές, στην εκπροσώπηση με τους φορείς, ακόμα και στη διεκπεραίωση καλύτερης διεισδυτικότητας – επίτευξης των σκοπών τους, από τον ένα, τη μονάδα το άτομο. Η συλλογική φωνή ακούγεται καλύτερα και λαμβάνεται περισσότερο υπόψιν. Η οργανωτική μορφή συμμετοχής των πολλών σε μία ομάδα, μπορεί να γίνει για διάφορους σκοπούς, είτε με την ίδρυση ενός συλλόγου - σωματείου, είτε ως μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με τη μορφή της ΜΚΟ, αλλά και ευρύτερης αυτών που είναι η Κοιν.ΣΕπ.

  • Απάντηση

emitak
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 5

#2 Δημοσίευση: 27 Μαρτίου 2015

Πολυ ωραια η ιδεα του ΙΑΤΡΟΝΕΤ
ΜΠΡΑΒΟ
Θα ηταν καλο να το εχετε μονιμα αναρτημενο σαν κυριο περιεχομενο για να το βρισκουμε ευκολα και να μην ψαχνουμε να το βρουμε αναμεσα στα πολλα θεματα
Και παλι συγχαρητηρια!

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Τι πρέπει να αποφύγεις να πεις σε κάποιον με ψυχική ασθένειαΤι πρέπει να αποφύγεις να πεις σε κάποιον με ψυχική ασθένεια

Είναι δύσκολο να γνωρίζεις τι είναι πιο σωστό να πεις σε ένα άτομο που πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια. Τι πρέπει να αποφύγεις και ποιες εναλλακτικές ... Περισσότερα »

Νευρική Ανορεξία και το γονίδιο TBX19Νευρική Ανορεξία και το γονίδιο TBX19

Η εκδήλωση της νευρικής ανορεξίας στους άντρες είναι πιο σπάνια, περίπου 1 περιστατικό άντρα για κάθε 10 γυναίκες. ... Περισσότερα »

Ρίγανη: Ποια είναι η φαρμακευτική της χρήσηΡίγανη: Ποια είναι η φαρμακευτική της χρήση

Τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού δροσιστείτε με τις συνταγές μας για παγωτό ή frozen yogurt.... Περισσότερα »

Δίαιτα keto: Αυτά είναι τα συμπληρώματα που χρειάζεσαιΔίαιτα keto: Αυτά είναι τα συμπληρώματα που χρειάζεσαι

Μία τέτοια διατροφή περιορίζει πάρα πολύ τις βρώσιμες επιλογές και τα συμπληρώματα πλέον είναι απαραίτητα. Ειδικά για κάποιον που γυμνάζεται και χρειάζεται ... Περισσότερα »

Video - Γυναικολογικοί Καρκίνοι και αντιμετώπισή τους

Αντιμετώπιση γυναικολογικών καρκίνων λαπαροσκοπικά ή με ρομποτική υποβοηθούμενη λαπαροσκόπηση Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης