Ευρωπαικά προγράμματα ενίσχυσης συλλόγων ασθενών

Πολλές και περιεκτικές πληροφορίες για τα ευρωπαικά προγράμματα χρηματοδότησης στην υγεία έδωσε στην τέταρτη ημερίδα του iatronet.gr, ο Γ.Γ...

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017, 10:50
Τροποποίηση: Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017, 11:36

Διαχειριστής

Πολλές και περιεκτικές πληροφορίες για τα ευρωπαικά προγράμματα χρηματοδότησης στην υγεία έδωσε στην τέταρτη ημερίδα του iatronet.gr, ο Γ.Γ.Ευρωπαϊκού Δικτύου NEFELE, κος Νίκος Ανδρεόπουλος. Από τα προγράμματα αυτά μπορούν να ωφεληθούν και οι σύλλογοι ασθενών. Σύμφωνα με τον κο Ανδρεόπουλο, οι ελληνικοί φορείς δεν αξιοποιούν με επιτυχία τους κοινούς ευρωπαϊκούς πόρους.

Στην ιστοσελίδα http://ec.europa.eu/about/ds_en.htm μπορείτε να βρείτε τα προγράμματα και τις γενικές διευθύνσεις.

Health programme http://ec.europa.eu/dgs/health_food-safety/index_en.htm - Εδώ μπορείτε επίσης να δείτε προγράμματα υγείας για την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ στην ιστοσελίδα http://ec.europa.eu/health/programme/events/adoption_workplan_2017_en βρίσκουμε τι χρηματοδοτείται, με τι όρους και πότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία.

Εις ότι αφορά την εξωτερική βοήθεια και τις Συμβουλευτικές εταιρείες, ο κος Ανδρεόπουλος επεσήμανε ότι ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας των προτάσεων αποθαρρύνει τις εταιρείες λόγω του αβέβαιου αποτελέσματος, η operational capacity των φορέων μιας πρότασης είναι στοιχείο αξιολόγησης - το management δεν εκχωρείται σε τρίτους - δαπάνες τεχνικού συμβούλου είναι πάρα πολύ περιορισμένες ή μηδενικές, και οι μη θεματικά εξειδικευμένοι φορείς συχνά δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσουν αποτελεσματικά τις προτάσεις.

Συμπέρασμα:η προσφυγή σε συμβουλευτικές υπηρεσίες δεν αποτελεί πανάκεια ή προϋπόθεση
επιτυχίας.

Τέλος είς ότι αφορά την ίδια συμμετοχή των συλλόγων στα προγράμματα, ο κος Ανδρεόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης έτσι ώστε η σχετική υποχρέωση συχνά να μην αποτελεί εμπόδιο.

Βοηθητικά χρηστικά links:

HEALTH PROGRAMME
http://ec.europa.eu/health/programme/policy_en

EUROPEAN REFERENCE NETWORKS
http://ec.europa.eu/health/ern/policy_en

European Territorial Cooperation
http://www.interreg.gr/en/european-territorial-cooperation.html

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ