ΕΛΟΤ 1429:2008 και υλοποίηση έργων δημοσίου χαρακτήρα με συμμετοχή ΜΚΟ και σωματείων - συλλόγων ασθενών

Το ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1429:2008 και το Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας παρουσίασε στην ομιλία του στην 4η ημερίδα του iatronet.gr, o...

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017, 10:37
Τροποποίηση: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017, 14:50

Διαχειριστής

Το ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1429:2008 και το Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας παρουσίασε στην ομιλία του στην 4η ημερίδα του iatronet.gr, o οικονομολόγος Υγείας, δρ. Ιωάννης Καραφύλλης. Αναφορικά με την διαχειριστική ικανότητα δικαιούχων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ένας «αδύναμος» δικαιούχος μπορεί να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα εκτέλεσης συγκεκριμένης πράξης σε άλλο δικαιούχο (υποκατάσταση ως δικαιούχος) με Προγραμματικές Συμβάσεις, που προβλέπονται ήδη στην υφιστάμενη νομοθεσία π.χ. με αξιοποίηση του άρθρου 100 του ν. 3852/2010.

Η όλη διαδικασία της υποβολής στοιχείων από τον δικαιούχο για την αξιολόγηση της διαχειριστικής ικανότητας θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ).

Το ISO-ΕΛΟΤ 1429:2008 έχει εκπονηθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και αποτελεί το εθνικό πρότυπο στο οποίο καθορίζονται οι γενικές απαιτήσεις του συστήματος διαχειριστικής επάρκειας που πρέπει να ικανοποιούν όσοι οργανισμοί επιθυμούν να αποδεικνύουν την ικανότητα τους για την υλοποίηση έργων δημοσίου χαρακτήρα με τρόπο αποτελεσματικό και σύμφωνα με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Το ΕΛΟΤ 1429:2008 σε συνδυασμό με το αντίστοιχο εξειδικευμένο πρότυπο μπορεί να εφαρμοσθεί από οργανισμούς που υλοποιούν έργα δημοσίου χαρακτήρα ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, το μέγεθος ή την κατηγορία των υλοποιούμενων έργων.

Οργανισμοί υλοποίησης έργων δημοσίου χαρακτήρα μπορεί να είναι κρατικοί φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες Δημοσίου Χαρακτήρα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Ιδρύματα και Σωματεία με συγκεκριμένους κοινωφελείς σκοπούς.

Από αυτές τις πληροφορίες μπορεί να μάθει κανείς πως να υποβάλλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα. Οι σύλλογοι ασθενών συμπεριλαμβάνονται και μπορούν να συμμετάσχουν.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ