Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΚοινωνικός αποκλεισμός

Ο κοινωνικός ρατσισμός δεν είναι τωρινό φαινόμενο

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 5288 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 732

Δημοσίευση: 7 Απριλίου 2017

Δεν είναι τυχαία ούτε τα περιστατικά διακρίσεων κατά κοινωνικών μειοψηφιών ή ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ούτε οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών κια προσφύγων στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο η αδιαφορία για την τύχη των ατόμων με αναπηρίες ή άλλων ασθενών που αντμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας και αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης. Στην χώρα όπου επί δεκαετίες επικρατεί το ”καλύτερα αρτιμελής και άδικος” παρά ”ασθενής, δίκαιος αλλά ανήμπορος”, στην χώρα όπου η νοοτροπία είναι να λυπούνται το άτομο με κινητικά προβλήματα και να εύχονται να μην τους τύχει, δοξάζοντας παράλληλα την τύχη τους, εδώ όπου ο κανόνας είναι να μην βλέπει ο καθένας την δυστυχία του άλλου, εδώ ακριβώς συνεχίζεται ασταμάτητα ο κοινωνικός ρατσισμός. Πάραυτα οι προσπάθειες για την καταπολέμησή του είναι αξιόλογες. Οι σύλλογοι ασθενών συμβάλλουν από μεριάς τους σε σημαντικό βαθμό. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερες προσπάθειες, περισσότερη θέληση και δράση. Γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος της αδιαφορίας που μεγαλώνει το πρόβλημα.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1041

#1 Δημοσίευση: 7 Απριλίου 2017

Το πρόβλημα είναι ότι το όλο θέμα αντιμετωπίζεται επιδερμικά. Ο κοινωνικός ρατσισμός και στην προκειμένη περίπτωση οι διακρίσεις σε βάρος των ασθενών - η ”ταμπέλα” ότι κάποιος είναι ανήμπορος για το κάθε τι - δημιουργούν μια κατάσταση που αν μη τι άλλο συμβάλλει στην κατηγοριοποίηση των ανθρώπων και την κατά περίπτωση ανάλογη συμπεριφορά. Δικαιώματα όμως έχει ακόμη και αυτός/ή που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει άποψη και δη καταλυτική.

  • Απάντηση

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 827

#2 Δημοσίευση: 10 Απριλίου 2017

Στην Ελλάδα, παρά τις φιλότιμες εθελοντικές προσπάθειες για περιορισμό των περιστατικών διακρίσεων με την βοήθεια της ενημέρωσης και της πληροφόρησης από φορείς και συλλόγους ασθενών, το πρόβλημα παραμένει ως έχει. Το κράτος ανύπαρκτο δεν δρα ουσιαστικά όπως θα έπρεπε για να εξαλείψει αυτή την σοβαρή παθογένεια. Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις επεκτείνονται σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στην σωματική αναπηρία. Η διαφορετικότητα γενικώς αντιμετωπίζεται με καχυποψία στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αποτέλεσμα, η χώρα να κατατάσσεται στον μαυροπίνακα των χωρών με αυταρχική άσκηση εξουσίας αλλά και μη ανεκτικότητα.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Buddha bowls: H νέα τάση της υγιεινής διατροφήςBuddha bowls: H νέα τάση της υγιεινής διατροφής

Λαμπερά χρώματα, ποικιλία από τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά, συγκεντρωμένα όλα σε ένα… μπολ. Και το καλύτερο; Αποτελεί πλήρες γεύμα!... Περισσότερα »

Εκατομμύρια Έλληνες χωρίς περίθαλψηΕκατομμύρια Έλληνες χωρίς περίθαλψη

Ένας στους πέντε φτωχούς δεν υποβάλλεται σε θεραπεία ή εξετάσεις, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.... Περισσότερα »

Πώς θα προστατεύσω τον εγκέφαλό μου από τη γήρανσηΠώς θα προστατεύσω τον εγκέφαλό μου από τη γήρανση

Όσο μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας γίνεται πιο αδύναμος… εκτός και αν ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές!... Περισσότερα »

Συνέδριο ‘’Pharma Transformation - Compliance in a Digital Era’’Συνέδριο ‘’Pharma Transformation - Compliance in a Digital Era’’

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 θα πραγματοποιηθεί το 2ο εξειδικευμένο συνέδριο για θέματα συμμόρφωσης στο χώρο του φαρμάκου στην εποχή της ψηφιακής υγείας.... Περισσότερα »

Video - Γυναικολογικοί Καρκίνοι και αντιμετώπιση τους

Αντιμετώπιση γυναικολογικών καρκίνων λαπαροσκοπικά ή με ρομποτική υποβοηθούμενη λαπαροσκόπηση Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ.... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης