Το Βήμα του ΑσθενήΠαθήσεις - Χρόνιες παθήσειςΚοινωνικός αποκλεισμός

Ο κοινωνικός ρατσισμός δεν είναι τωρινό φαινόμενο

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 5785 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 682

Δημοσίευση: 7 Απριλίου 2017

Δεν είναι τυχαία ούτε τα περιστατικά διακρίσεων κατά κοινωνικών μειοψηφιών ή ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ούτε οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών κια προσφύγων στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο η αδιαφορία για την τύχη των ατόμων με αναπηρίες ή άλλων ασθενών που αντμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας και αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης. Στην χώρα όπου επί δεκαετίες επικρατεί το ”καλύτερα αρτιμελής και άδικος” παρά ”ασθενής, δίκαιος αλλά ανήμπορος”, στην χώρα όπου η νοοτροπία είναι να λυπούνται το άτομο με κινητικά προβλήματα και να εύχονται να μην τους τύχει, δοξάζοντας παράλληλα την τύχη τους, εδώ όπου ο κανόνας είναι να μην βλέπει ο καθένας την δυστυχία του άλλου, εδώ ακριβώς συνεχίζεται ασταμάτητα ο κοινωνικός ρατσισμός. Πάραυτα οι προσπάθειες για την καταπολέμησή του είναι αξιόλογες. Οι σύλλογοι ασθενών συμβάλλουν από μεριάς τους σε σημαντικό βαθμό. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερες προσπάθειες, περισσότερη θέληση και δράση. Γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος της αδιαφορίας που μεγαλώνει το πρόβλημα.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 956

#1 Δημοσίευση: 7 Απριλίου 2017

Το πρόβλημα είναι ότι το όλο θέμα αντιμετωπίζεται επιδερμικά. Ο κοινωνικός ρατσισμός και στην προκειμένη περίπτωση οι διακρίσεις σε βάρος των ασθενών - η ”ταμπέλα” ότι κάποιος είναι ανήμπορος για το κάθε τι - δημιουργούν μια κατάσταση που αν μη τι άλλο συμβάλλει στην κατηγοριοποίηση των ανθρώπων και την κατά περίπτωση ανάλογη συμπεριφορά. Δικαιώματα όμως έχει ακόμη και αυτός/ή που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει άποψη και δη καταλυτική.

  • Απάντηση

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 781

#2 Δημοσίευση: 10 Απριλίου 2017

Στην Ελλάδα, παρά τις φιλότιμες εθελοντικές προσπάθειες για περιορισμό των περιστατικών διακρίσεων με την βοήθεια της ενημέρωσης και της πληροφόρησης από φορείς και συλλόγους ασθενών, το πρόβλημα παραμένει ως έχει. Το κράτος ανύπαρκτο δεν δρα ουσιαστικά όπως θα έπρεπε για να εξαλείψει αυτή την σοβαρή παθογένεια. Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις επεκτείνονται σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στην σωματική αναπηρία. Η διαφορετικότητα γενικώς αντιμετωπίζεται με καχυποψία στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αποτέλεσμα, η χώρα να κατατάσσεται στον μαυροπίνακα των χωρών με αυταρχική άσκηση εξουσίας αλλά και μη ανεκτικότητα.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Πώς θα φροντίσετε την ψυχική σας υγεία στην εγκυμοσύνηΠώς θα φροντίσετε την ψυχική σας υγεία στην εγκυμοσύνη

Η ψυχική υγεία της εγκύου είναι το ίδιο σημαντική με το να κάνει τις εξετάσεις της και να ετοιμάζει το παιδικό δωμάτιο. Πώς θα ελαχιστοποιήσει το άγχος.... Περισσότερα »

Οι καθημερινές συνήθειες που μας καταστρέφουνΟι καθημερινές συνήθειες που μας καταστρέφουν

Μήπως κάνουμε κάτι λάθος στην καθημερινή μας ζωή και μας βλάπτει χωρίς να το καταλαβαίνουμε;... Περισσότερα »

Χειρουργική αντιμετώπιση του λεμφοιδήματοςΧειρουργική αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος

Το λεμφοίδημα είναι αναλογικά συχνότερο σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Πώς γίνεται η αποκατάσταση.... Περισσότερα »

Σελήνιο: Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε;Σελήνιο: Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε;

Τι είναι το σελήνιο και γιατί είναι αναγκαίο για τον οργανισμό μας; Τρόφιμα που το περιέχουν.... Περισσότερα »

Video - Παιδιά με καρκίνο και η επιβίωσή τους

Για την σπανιότητα του καρκίνου στα παιδιά, τα σημαντικά ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τους ενήλικες, και την εντυπωσιακή βελτίωση στον καρκίνο των παιδιών και των εφήβων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2017  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης